daging salai nih mokwo beli aje..kat negeri sembilan nih..macam2 benda salai dah sedia ada di jual di pasar2 tani or pasar malam...antaranye sembilang salai , bururng puyuh salai, keli salai, ikan2 sungai salai....kalau nak buat sendiri pun boleh..hanya lumurkan daging dgn garam kunyit..lalu di salai atas bara api atau grill skit, supaya ade bau2 hangus...
segala mak nenek salai nih kebiasaan nye diorang buat masak lomak ciliapi lah...biasanye benda2 salai nih akan di 'couple'kan dgn sayur2 kampung spt rebung , terung telujuk, belimbing buluh, daun tenggek burung dll..
ade satu masakn tuh yg memang salah satu feveret mokwo ialah masak lomak telur itik yg di campur dgn daun apa tah...di hiris alus2 daun tuh..memberi rasa masam wangi pd gulai lomak telur itik yg sedia hanyir...klau ade masa nanti mokwo paparkan resepi nye kat sini...
sementara tuh meh tengok resepi nih..cukup asas dan simple utk masak lomak kat sini.....selamat mencuba!
bahan2:
1 batang serai- ambil bahagian putih nye aje *
1/2 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1/2 " halia*
1" kunyit hidup*
15 biji cili api *
200ml pati santan
1 keping asam keping
1 1/2 cawan air
6 biji terug telunjuk--belah 2 memanjang
garam dan gula secukup rasa
cara2:
- kisar semua bahan yg bertanda *
- panaskan periuk, masukkan bahan2 kisar tadi . tambah air dan asam keping didihkan
- masukkan daging dan santan..klau terlalu pekat boleh tambah air
- bila dah didih masukkan pula terung telunjuk dan masak sampai terung empuk dlm 5 minit
- perisakan dgn garam dan gula
mokwonik..salam kenal dari akak/mak cik..boleh pilih nak panggil yang mana..
ReplyDeleteteruja tengok daging salai masak lomak cili api ni.menyelerakan sungguh..
salam erna ...seganlah nak panggil akak or mak cik sebb mokwo nih pun bukan nye muda pun!!
ReplyDeletesalam mokwonik... ni moklong dtg utk jln2 cari makan... hehehe...
ReplyDelete