Pages

Saturday, April 27, 2013

Sudah ada "jaga' kat belakang rumah!

Assalaamualaikum,
Ini 'jaga' volunteer...tak dak gaji...makan pakai tanggung sendiri...berapa kali dah KNJ cuba halau dia keluar...tup, tup datang balik menempek belakang rumah..selesa lah tu kot..no competition...dia sorang sekor jek kat situ! oklah KNJ biarkan lah dia dok situ...selagi tidak mendatangkan mudarat


 Hai untunglah di kau katak..sebab KNJ ni bukan spesies yg makan katak..kalau tak, harus di kau dah lama ku jadikan goreng berempah.:D.....Tun Telani harap jangan muntah ijo! ngee, ngee, ngee!

posing macho habeh!


 Yng kat bawah ni ..ialah polystyrene...ingatkan nak bercucuk tanam bagai,...tapi yo yo orr je kan! terbengkalai projek hakak...:))
patutlah seronok dok sini...al maklumlah ade private swimming pool!
 Oklah selamat berhujung minggu...ari ni KNJ tak masak coz..banyak kenduri...kira kenyang belaka lah dengan nasi kenduri....so far sedap2 lak lauk pauknya...! makan mcm tak nak stop jek!hihi
daaa!

Tuesday, April 23, 2013

Kek Chocolate Ajaib !

Assalamualaikum,



"betul ker ni kek chocolate...?"
"Betul Chik.." adik si Penjual kek choclate itu agak sedikit gugup untuk menganggguk
KNJ belik, KNj tenung.."kenapa kek ni leper jek?"...terdetik dalam hati KNJ ni
"berapa harge?" tanya KNJ
"Satu 12 hinggit, kalau achik amek 2, 20hinggit.." ujar si penjual antara dengar tak dengar suaranya..mulut hampir tak terbuka...KNJ amek 1 bijik
Dalam hati suadah bayangkan keenakkan kek choc...kalau tak sama pun pasti hampir2 serupa dengan Kek choc Chef Zubaidah yg pernah akak buat sebelum ni...enak bangeet!
sampai rumah KNJ terus capai pisau ..amek gambo lebih kurang (ingat rekemen kat kawan2)...then potong!!


omak aiiii...terkejut akak.....kek dah bertukar jadi bingka!!!
KNJ cubit skit utk rasa...memang tak adae rase coklat langsung!...yang ada hanyalah rase tepung dan sedikit gula (tawar ni)...dia punya ganche pun tak terasa coklatnya...ajaib!! apa derang letak pun tak tau...tapi kitaorang sekeluarga tak berani lah nak makan...bungkus2 balik dan KNJ terus masukkan dalam tong sampah

hemmmm...apa yang nak di kata, bukan rezki nak makan kek coklat lah hari tuh....tapi dalam hati KNJ, terdetik...ade jugak manusia tergamak nak menipu sebegitu...kaya ker kalau di amalkan perangai macam tuh?? orang akan beli sekali...lain kali...silap hari bulan ko yang kena maki hamun free...

So pesan KNJ...kalau ade budak lelaki Melayu yang datang menjual kek2 masa uoals tengah makan2 di restoran sekitar seremban ni....hati2lah yek.... semacan sindikitlah pulak derang nih..kebanyakkan tempat KNj gi makan...budak ni pasti ade.....tak beli , rase kesian..konon2 nak tolonglah sesama Melayu (memang tak leh pakai lah slogan tu!)....dah beli, lain pulak jadiknya....

Nampaknya KNJ kena godek kek sendiriklah ni...alahai bercintaaaaa nyeeeer!

Monday, April 22, 2013

Yang Pedas2... Paru goreng kubis !

Assalamualaikum,
Sekarang kan kalau tengok status kengkawan di Facebook...banyak nya berbau politik kan...semangat tuh! tak pe lah memasing nak menyatakan sokongan ke atas parti2 politik kesayangan mereka ..itu akak paham...

tapi yang akak tak sedap baca bila ada makhluk Allah memainkan isu sentimen perkauman...kita di Malaysia ni, hidup dikalangan masyrakt berbilang bangsa.....benda tu kan sesuatu yang sensitif...tak wajarlah kuat sgt di dendang2 kan......sebagaimana kita tak suka kaum lain mencerca kita...sebegitu jugak kaum lain, pun naik hangin jugak lah kalau kita dok cerca dan kata benda tak elok pada derang kan!

 so berhati-hatilah dalam mengeluarkan sesuatu status..... setiap status yang di keluarkan tu..orang boleh menilai peribadi kita..secara tidak kita sedari...jadi keluarkan lah status yang lebih cerdik skit , orang baca pun menenangkan, kita pun dapat pahala jugak kerana menyebarkan benda yang baik2..!

Maka nya cukup2 lah dengan kata2 yang pedas tuh yek...tapi kalau nak makan yang pedas2 tu KNJ , no hal...kali ni KNJ memang masak terpedas skit....huuuuhaaah....berpoluh-poluh esei makan! tapikan , lagi pedas, lagi sedap kita makan.....di gandingkan dengan masak lomak cili api sayur kacang panjang dengan udang (sori no pic..:( ...boleh lencun baju di buatnya....:)
jom semak resepinya !!



 
  Paru Goreng Kubis

1/2 kilo paru-paru lembu (bersihkan dan rebus empuk dengan halia dan garam)
(kemudian gaul dengan sedikit tepung beras lalu goreng garing)
10 biji cili api *
3 ulas bwang putih*
sedikit belachan*
1 " kunyit hidup*
1/2 "halia*
air asam jawa
1 labu bawang holland- didadu /potong bulat
1sudu besar kicap masin
1 sudu besar sos tiram
sayur kobis dihiris kasar--boleh jugak guna kacang panjang
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

 Cara2nya;
  •  goreng paru hingga garing. ketepikan
p/s: hati2 semasa goreng paru2, gunakan kuali yang bertutup utk keselamatan uoals!

  • tumbuk bahan2 bertanda *. tumis hingga naik bau
  • masukkan bahan2 lain kecuali sayur kobis.
  • kacau sebati. akhir sekali baru di masukkan kubis. kacau hingga kobis masak

Tuesday, April 16, 2013

Pau Gobbu Mai

Assalamuaalaikum,
Salah satu xtivity kalau akk masuk FB ialah shopping (window shoppin je...cuci2 mata) dan menyalin resepi !! kekadang ada juga yg message kat akk...tapi lambaaat akak balas...mintak maaf sgt2 sebb mungkin masa tu akak tengah gigih dan tekun menyalin resepi...:)) bila akak nak balas message org tuh..tengok2 dia dah log out dah pun!!..:(

 Oklah ni adalah salah satu resepi dari FB yang KNJ salin. resepi  dari Mai Zura admin nye Mai Share Resepi di FB..beberapa kali Mai dok tayang, sampai KNJ mcm tak leh nak tido lena di buatnya...:D so KNJ berjaya buat jugak semalam...but still ade beberapa butir lagi hari ni dan still menten gobbu walau tidak di steam semula !
 Jom semak resepi nya yek! terimakasih Mai Zura !


PAU GOBBU..

DOH:
2 1/2 cwn tp. gandum ( KNJ guna superfine flour)
3/4 sdt yis kering-(Mai guna kijang)
1/2 sdt b/ powder
4 sdm gula castor
1 sdm lemak sayuran(shortening)
1 sdt bread softener(Mai guna Bread Improver)
1/2 cwn air suam (KNJ lebih kan beberapa sudu besar air)

##
- masukkan tpung,yis,b/ powder,bread improver dlm bekas
- gaul rata & masukkn air suam sedikit2
- masukkn shortening.,uli lagi hgga doh licin/ x melekat
- rehatkan DOH 20 minit
- bhgi:kn DOH @ bulat2kan
- masukkn INTI KELAPA & bulatkan kemas2
- letakkan PAU diatas paper cup& susun dlm pngukus.
- biarkankn PAU 45mnit dlm pengukus(biarkan ia naik dulu)
- kukus 10 minit(pastikan air pengukus dah mndidih dulu..yer..)

**utk PAU yg lembut dan gebu > air mesti betul2 panas

INTI KELAPA  (KNJ guna inti kacang beli siap punya)

INTI:
250 gm kelapa parut
100 gm gula Melaka
150 gm gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan( disimpul)
2 sdb tepung gandum
~Kelapa, gula melaka, gula pasir, d pndan & air dimasak.
~Apabila sudah hampir kering masukkan tepung gandum.
~Masak di atas api yang sederhana
~Masukkan dlm Tupperware....yer...

DAPUR : Mai Zura
Mai Share ReCipe

Sunday, April 14, 2013

Apam Karamel Moist !

Assalamualaikum,
Alhamdulillah baru boleh main masak2...sebelum ni langsung tak dapat peluang nak pegang puyuk!!!
Sumber resipi...KNJ tak dapat nak trace balik...rase2nya salin dri internet...ker dari buku ker??...hemmmm tahlah...ni 3 taun lepas punya cerita ..zaman belum ada blog lagik!





tektur nya sama seperti kek..yang mencair dalam mulut...gebu, harum,dan moist!
nway...terimakasihlah kepada empunya resipi..kalau ada sesiapa rase2 resepi ni dia punya...bolehlah bagi tau KNJ dan link nye sekali utk akak letakkan di sini, buat rujukan semua...!



Bahan2nya:

untuk gula hangus (karamel):

1/2 cawan (penuh)  gula pasir
1/2 cawan air
1/2 cawan butter (113gm)
220ml susu cair
1/2 sudu kecil vanilla esen

cara2:

  1. dalam kuali, hanguskan gula pasir hingga perang
  2. masukkan air sedikit demi sedikit sehingga gula hangus larut sebati.
  3. masukkan butter.padamkan api. kacau hingga butter cair
  4. masukkan susu cair dan vanilla
  5. ketepikan
bahan apam:

1 1/2 cawan tepung gandum*

1 sudu kecil baking powder*
1/2 sudu kecil baking soda*
2 biji telur


acuan2 kecil yg telah di sapu minyak

cara2:
  1. panaskan kukusan.balut tudung pengukus dengan kain bersih
  2. ayak bahan bertanda *.ketepikan
  3. pukul telur hingga gebu
  4. satukan bahan campuran gula hangus dengan bahan tetepung yg di ayak tadi hingga sebati
  5. masukkan telur yg telah di pukul.
  6. kaup balik hingga sebati.
  7. sudukan adunan dalam acuan yg telah di sapu minyak.
  8. kukus 15-20 minit dengan api besar hingga masak

Thursday, April 4, 2013

Tiramisu Biskut Marie

Assalamualaikum,
Semalam Parlimen Malaysia sudah di bubarkan secara rasminya oleh PM kesayangan ramai....ada yang tersenyum riang...ada yang bermuram durja....apa2 pun PRU 13 akan menyusul tak lama lagi....yang layak mengundi..pastikan jangan lepaskan peluang untuk keluar mengundi yek!! peluang yang hanya menjemput sekali dalam 5 tahun!!

Hari nih  Kak Nik Ja sebagai Menteri dlam Dapur sendiri jugak, nak kena 'bubar'kan itu cream cheese yang hampir 1/2 kilo...dah ada tompok2 kuning pada crm cis tuh...so baiklah kita gunakan utk benda berfaedah dari diberi sedekah pada Encik TOng...:D


plan asal nak buat oreo cheese kek...tapi tah sapa lah yang dah makan oreo tu...licin 2 bungkus! korek punya korek gobok dapur..terjumpa lah biskut marie nan sebungkus... masih belum terusik....tetiba.....*tiiiing* datang lak idea untuk buat sesuatu yang semua rakyat jelata dalam rumah ni suka makan!!


jom semak resipi yang mudah dan budget nih...hanya guna sekuk marie yang cukup mudah di dapati di kedai2 runcit dan pasaraya...rasanya.....  sedap nyeeer!

haaah settle satu benda....kekadang challenging jugak nak menjwat jawatan Menteri Dalam Dapur nih...ye lah ...nak kena pikir apa nak masak setiap hari...memasak bukan utk kita sorang2 je kenyang..tapi rakyat jelata yg lain pun, kena sama2 makan dan puas hati jugak...itulah baru di katakan Menteri yang bijak kaaaaan!....peace no war!!!...:D:D:D


Tiramisu Biskut Marie

1 peket biskut marie Munchy perisa capucinno/original (320gm kalau tak silap)
500gm cream cheese
2 biji telur
1 cawan gula pasir- kisar bagi halus
1 1/2 cawan whipped cream
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit lemon zest-optional

2 cawan air panas*
1 sudu besar serbuk nescafe*

bahan hiasan:
serbuk koko secukupnya
buah-buahan pilihan

cara2:
- satukan bahan bertanda *. ketepikan
- dengan mixer. putar cream cheese dan gula kisar hingga kembang ie bertukar warna
- masukkan telur. putar sebati. masukkan pula whipped cream. putar hingga sedikit kental
- sediakan loyang kaca atau gelas2 kecil
- celupkan biskut marie dalam bancuhan air nescafe tadi
- susun dalam loyang, hingga menutupi dasar loyang. tutup lapisan biskut marie dengan adunan cream cheese.
- ulang proses layering tadi hingga biskut marie habis dan ditutpi dengan cream cheese pada permukaan paling atas
- ayak sebuk koko dan hiaslah dengan buah-buahan pilihan. sejukkan dalam fridge..lepas 3 jam baru makan!


Wednesday, April 3, 2013

Malaysian Food Fest - Ikan Percik Kelantan

Assalamualaikum,
wayoooh... sedar tak sedar, dah seminggu lebih Kak Nik Ja tak up date blog yek!...time really flies!
kali ni entry berkenaan Malaysian Food Fest - masakan Kelantan, yang di hos kan oleh Gert dari My Kitchen Snippets...jom! sesiapa nak join boleh baca syarat-syarat penyertaan di Blog Gert yek..yang pasti tiada bayaran di kenakan ...betul tak Kak Nor ??...:)

Hari ni KNJ nak memperkenalkan masakan yang cukup popular jugak di Kelantan ni ie Ikan Percik.....kalau uols pergi ke Pasar Besar Siti Khadijah, di bahagian food court tingkat atas tu...boleh juling biji mata tengok berbagai juadah yang sedap2 belaka..bukan tu saja..harga dia jugak amat2 berpatutan...Ikan percik ni adalah salah satu juadah yang uoals boleh dapati di sana...

lagi satu tempat, kalau nak cari ikan percik sedap..dahulunya boleh di beli di Padang Bas , Kota Bharu ...tapi sekarang, peniaga-peniaga tu telah di pindahkan di tempat lain...KNJ masih belum berpeluang lagi nak cari.

Baru-baru ini Mama KNJ ada menyarankan Restoran Yatie Ayam percik untuk di cuba...In sha Allah, kalau balik kampung pasti KNJ akan terjah ke sana!...ohh rindunya nak pulang ke kampung!!

Yang unik tentang Ikan Percik kelantan style ni..rasa dia tak pedas langsung, berwarna lebih putih dan  manis-manis manja gitu...so bukan saja boleh di nikmati oleh orang2 tua, budak2 pun boleh makan, coz tak pedas kan! kalau tak mau ikan..uoals boleh jugak gantikan dengan ayam bakar... sedap juga! jadi lah ayam percik!

Resepi yang KNJ paparkan di sini mungkin sedikit berbeza dengan yang orang lain coz resepi ni mama KNJ yang ajar...dan setakat ni..Alhamdulillah cukup sesuai pada selera KNJ sekeluarga


Ikan Percik Kelantan style

5 ekor ikan kembung/ kerapu/bawal (KNJ guna kerapu)
air asam jawa secukupnya
1/2 inchi halia*
2 ulas bawang putih *
2 sudu kecil garam*

cara2nya:
- bersihkan ikan dan rendam dengan air asam jawa untuk 15 min
- bilas ikan dan gaul dengan bahan2 tumbuk yang bertanda *
- perap sebentar
- bakar ikan sehingga masak..KNJ guna non-stick pan aje!

bahan untuk kuah:
7 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih*
1 inchi halia*
3 tangkai cili kering*
1 sudu kecil lada hitam*
1 batang serai *
2 keping asam keping
2 cawan santan pekat dari 1 biji kelapa parut
1 cawan air
garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung

Cara:
- kisar bahan2 bertanda *
- masukkan bahan2 kisar bersama-sama asam keping dan 1 cawan air. renehkan sehingga pekat
- masukkan pula 2 cawan santan. kacau sentiasa supaya kuah tidak pecah minyak..pecah minyak tak cantik!
- masukkan pula tepung jagung yang telah di bancuh bersama 2 sudu air
- masak hingga gelegak dan pekat
- boleh lumurkan pada ikan bakar tadi dan bakar sekejap
- selamat mencuba !

budu sudah di beri nama komersial baru..pati ikan bilis!


"I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month hosted by Gertrude of My Kitchen Snippets "



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...