Pages

Friday, April 29, 2011

blended orange cake.....at last !!!

mokwo suka sangat kek nih..makan tak berhenti..huhu bahaya tul!

 finally sampai gak kek nih kat dapur mokwo...1st2 fida publish dia punya resepi kat myr , mokwo sudah tertawan dengan resepi yang simple2  nih.....nak buat kek yang susah2 memang bukanlah kepakaran mokwo....tangan masih keras kejong lagi dan ilmu masih tak cukup banyak dalam bab2 kek nih

1st attempt..kek mokwo , hampir menyerupai bengkang...coz hanya letak 1 sudu kecil baking powder...tersilap baca resepi punya pasal...biasakan kebanyakkan resepi dia guna sukatan sudu kecil..tapi resepi nih guna sudu besar lah pulakk!!!  tambahan pula... buat kek di tengah malam yang hening...just imagine the goose bumps every 15 min...penakut hangit! hahaha

cuma mokwo pesan ..make sure orange yang di guna masih baru beli lagi dan buang betul2 dia punya 'core'...  kek nih InsyaAllah memang tak pahit,,, tersangatlah sedapnyerrr sebb tak muak langsung...do adjust the sugar measurement...coz original resepi memang agak manis..but hei.. it all up to your taste buds!

mokwo buang yang bahagian nih!!
thanks a bunch to fida di myr...mokwo tempekkan resepi dia kat sini pulak! ramai yang dah menikmati kek nih...yang belum cuba tuh pastikan cuba yek !!

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

  • 1 bji buah limau ( mokwo guna 2 biji )
  • 1 cawan minyak ( mokwo guna butter cair )
  • 2 cawan gula halus ( mokwo guna 1 1/3 cawan )
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sb ( SUDU BESAR ) baking powder* ( *diayak bersama )

Cara-cara

  1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  2. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  4. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak

Wednesday, April 27, 2011

Wang BESAR punya !!

Di suatu malam hari yang penuh sesak..mokwo bersama2 dengan dua orang anak dara mokwo pergi lah ke Giant, senawang nih.

mokwo bukan selalu sangat shopping kat shopping beli belah yang besar2 ni...cukup malas nak cari parking dan lepas tuh terpaksa menapak nak cari barang keperluan rumah...haiiih..cukuplah tak rajin nyeeerr! jadinye...dalam sebulan mokwo akan pergi ke Giant hanya 1 atau 2 kali jerr...so u ols can imagine the load of my trolley....one month supply maaaa ...sarat!

tetiba anak dara mokwo, si kakak tuh,  nak beli buku lak di kedai buku MPH...alahai....rasa macam nak terkehel bahu cuba control trolley yang di tolak...pokwo lak outstation masa tuh...hemm pergi jugaklah..kang balik rumah, ade jugak yg muncung panjang ngalahkan muncung jaws!

dalam dok tunggu si kakak selesai dengan urusan nya...sekonyong-konyong ada seorang anak muda memanggil manggil mokwo...nak promote barang...berat hati nak dengar..pergi juga...just being nice !!

yadda, yadda..bla, bla...panjang lebar explaination...yang mokwo dapat tangkap dia suruh mokwo beli induction cooker made in Germany jenama ROSET berharga RM 3880 !!!! mak aiii mahal nyerrr dik!!
lepas tuh dia suruh mokwo bukak satu voucher...tertera lah kat situ yang mokwo nih dah menang voucher sebanyak RM 1000 ....so  dengan that voucher dia suruh mokwo beli barang2 lain yang rata2 nyer bernilai RM 2 ribu++....congak punya congak...total barang yang mokwo kena beli .....wooooaaah!!! dekat2 RM 5 ribu++...barang yang mokwo dapat hanyalah 1 vacumm cleaner dan 1 induction cooker...rege RM 5 ribu++
outrageous!!!!  hilang akal apa diorang nih !!

borang putih tuh adalah borang yanag perlu di isi oleh mangsa..dan pamplet chicky club tuh depa kata boleh dapat KFC free tapi sebenarnya pamplet utk ialah untutk jadi ahli chicky club !! pembohong sungguh!


macam2 diorang ayat mokwo suruh beli...tapi mokwo tolak dengan baik dan beredar secepat mungkin sebelum mokwo kena kelentong dengan lebih dahsyat lagi...al maklum lah mokwo nih jenis lembut hati...tengok muko orang berjual kekadang tuh jatuh kesian...tapi dalam kes nih mokwo kena kesian kan poket mokwo terlebih dululah

percaya tak kalau mokwo kata..bahwa ada jugak orang yang telah tertipu dengan scam yang macam nih !! pada hal kan harga sebenar barang2 tersebut tak sampai pun RM 1 ribu...just imagine berapa banyak untung di kaut pada seseorang mangsa...RM 4 ribu seorang..kalau 100 orang dah dapat RM 400 ribu.....wang besar, wang besar!!! mudah nya dapat wang dengan menipu orang kan !

so pada semua berhati-hati lah yek dengan scam yang macam nih.....jangan sesekali terpedaya dengan cabutan bertuah yang ribu raban ringgit tuh...dalam dunia yang meleset nih hampir tak de orang yang bermurah hati nak bagi kita sebegitu banyak duit

think wise ok! lagi satu yang mokwo kesalkan ialah tentang budak2 melayu yang berkerja menipu orang di situh...tak takut dosa kerr dik ???? perlakuan yanag haram tidak akan menghalalkan rezki yang kita dapat!!!

Monday, April 25, 2011

suka yang berlemak jugak!

Muffin Pisang Lemak

Kekadang dalam demam pun mokwo boleh mengidam macam2.....setakat nih rasanye kalau sakit, makan mesti lalu punya...haha...cam no nak loss weight !! nyway.. mokwo buat muffin dah lama dah...baru mokwo ada masa utk berkongsi bersama


 bila masak kek pisang or muffin pisang  biasanya, mokwo secara peribadi lebih suka letakkan sedikit esen vanilla bukan nya esen pisang..sebb esen pisang artificial nih bau nya terlalu wangi hingga menyembunyikan sensasi rasa pisang yg ori...kalu kepingin nak letak pun , mokwo hanya letak 1 or 2 titik ajer !!

muffin nih boleh di steam atau di bakar..ikutlah keseuaian masing2 yek! mokwo buat yang steam punya...InsyaAllah 100% semua nye ter'senyum' riang muffin nih...lembut gebu cam kek pisang yg guna ovelet tuh!
Have a try!

bahan2:
1 cawan = 250ml

5 biji pisang berangan sederhana besar -- di lecek
2 biji telur A
1 1/3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil double acting baking powder
1/4 sudu kecil soda bikarbonat
1/3 cawan gula ( kalau nak lebihkan pun boleh )
1/4 cawan butter cair -- di cairkan dulu baru sukat
1 peket (50gm ) serbuk santan kara
1/2 sudu kecil esen vanilla

 cara2nya: sediakan pengukus
  1.  satukan semua bahan bersama2 pisang yg telah di lecek. sebatikan menggunakan hand whisk!
  2. alas acuan muffin dengan kertas muffin dan sudukan adunan kedalamnya
  3. kukus for 15 min hingga masak..lebih kecil acuan lebih cepat masak muffins!


Thursday, April 21, 2011

Sepi Itu Indah !!!!!

Assalamualaikum warahmatullah...

before mokwo terover2 forget dan terover2 busy...baik tempekkan kad n award yg mokwo dapat nih terlebih dahulu...bagi org lain, mungkin dah basilah...hihi..terasa berkurun lamanye mokwo menyepikan diri...
bukan saja  mokwo tak dapat ber BW...nak melabuhkan punggung depan komputer nih pun tak sempat...
lately jadual dan kehidupan mokwo sedikit haru biru di tambah dgn kesihatan yang betul2 tidak membrangsangkan..penyakit asthma mokwo menjadi2..menyerang secara tidak di undang..

.mungkin sebb mokwo terlalu penat or may be terlalu stress..cuaca terlalu panas pun mokwo stress gak..huhu...sehinggakan tidur malam pun kekadang tak berapa nak lena...macam2 pikir dek benak yg veteran nih....mokwo harus belajar utk lebih relax dan lebih berfikiran positive !!! kerana benda2 yg negative nih boleh menyebabkan mokwo cepat tua daaa...tak nak lahhh...biarpun tua , mokwo mau awet muda..hihihi..enjoying life and all the bless that Allah has granted to me..!!

oklah , mokwo tak moh cerita panjang..terimakasih kepada yg masih sudi bertandang ke blog mokwo..moga ketemu lagi kita di lain bicara !


bunge dari noorsafone....tq..kak noor...roses r my favourite!

kad dari nieza finland..tq dear..happy belated birthday, happy anniversary n happy photographing !..lately gambo2 nieza memang mengecurkan !!

at last but not least..award from ayu...dari qatar now kat m'sia...selamat maju jaya utk ayu dalam segala bidang yg ayu  ceburi !
tq very much to all lovely ladies!!!

Monday, April 4, 2011

Bebola Manis aka sweet balls

Assalamualaikum...resepi simple...lebih kurang macam kaya balls jugak..but sukah2 hati boleh letak apa2 inti pun kita nak...bluberry ke, peanut butter ke , gula perang ker...

cara buat salin tak tumpah macam buat takoyaki...video boleh tengok kat sini

yang nih buh nuttela..sedap bila dan sejuk skit..boleh melecur lidah kalau kunyah panas2..dari pengalaman lah :P
sedapppp! tak lagilah dok beli kaya balls yg kecik ciput , makan pun berebut dengan anak2......resepi ni gerenti lembut sampai petang or malam biarpun di buat pagi2 lagik...tapi haruslah simpan dalam tupperware yang tertutup lah!

perhatian yek :
actually, n3 nih dah tulis lama dah..tapi di sebabkan terpaksa menjaga orang sakit, my daughter..lepas tuh mokwo pulak KO gak...so ari ni baru boleh publish...so kira dah selamat di proses lah balls nih! tak dapek den nak lawe  sesapa makan yek!

sweet balls :
bahan2: ( 1 cawan = 250ml )

bahan A:
1 3/4 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
1/3 cawan marjerin --sukat lepas tuh cairkan
1/3 cawan gula
2 sudu kecil vanilla esen
4 telur kuning

bahan B :
4 telur putih
1/2 sudu kecil cream of tartar--kalau tak de boleh guna beberapa titik jus limau nipis

bahan inti:
kaya
nutella
filling

cara2:
  1. satukan bahan A dengan menggunakan hand whisk.sebatikan
  2. pukul bahan B hingga membentuk soft peak or bila terbalikkan mangkuk, adunan tak jatuh !
  3. gaulkan dalam adunan A perlahan2 hingga sebati
  4. panaskan acuan tako
  5. isikan adunan separuh penuh..masukkan inti dan tutup dengan adunan selbihnya supaya menjadi penuh acuan
  6. bila sedikit masak..balikkan adunan batter membentuk bulat..sini refer proses men'tako'
  7. balik2kan sehingga masak

Wednesday, March 30, 2011

Tertunailah Hasrat Di Hati.....

lately internet service kat umah mokwo nih menjadi semakin slow...walhal baru je mokwo upgarde the service kepada yang lebih laju.....kok jadi sebalik nya lah pulak...bila nak upload gambar2, memakan masa yang sungguh panjang...mokwo lak lately tak dak masa nak bersantai2 depan komputer, jadi nya asyik terbantut ajer nak buat satu2 n3

oklah...straight to the point, lamaaaaaaaaaaaaa dah dok ngidam ini takoyaki...pagi semalam, gagah kan diri membuang begitu banyak vitamin "M" yang membalut diri ini, untuk buat takoyaki....buat pun sekali gus 2 adunan...hahaha..amek ko! Tapikan bila dah siap , 90% mokwo yang makan sendiri !!!!

mujurlah takoyaki nih kena jugak kat anak tekak mokwo...yang lain di umah, hanya main cuit2 , jamah skit2...sah lah depa tuh tak leh dok jepun..!

meh tengok video di bawah , untuk dapat gambaran yang lebih jelas cam no nak buat takoyaki nih



mokwo pun guna acuan yang lebih kurang sama macam dlm video tuh...acuan ni boleh di dapati dari chik mi's blog..just in case ada sesiapa yg berminat nak beli ! cumanye guna acuan nih , kena pandai control api..jangan terlalu besar , nanti takoyaki cepat hangus !!

hasil nya....taraaaaa...tak berapa nak bulat sebb mokwo malas nak top-up dgn adunan batter masa membakar tako nih....but rasa dia..... not bad at all ! next time, kena buat satu adunan sudahlah !!

sikit jerr tabur 'rumput-rampai'......bukan kedekut tau..,cuma tak suka hanyir !!!!


recepi's taken from madiha's blog, originally from Ilhammusafir.....tq dear..panjang lebar madiha tulis cara2 nak buat tuh !! tq 3x, mokwo tempek kat sini pulak yeah !

Takoyaki
Sumber : Ilhamusafir
Dirujuk & diedit semula : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2 Sos Takoyaki (boleh juga digunakan untuk Okonomiyaki)
1 cawan sos tomato
1 cawan worcestershire sos
2 cm halia ~ diparut halus
1 ulas bawang putih ~ diparut/tumbuk halus
 ¼ cawan gula

Cara2 Menyediakan Sos
Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan dimasak sehingga sos menjadi agak pekat.
Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam botol sos (yang biasa kita letak mayonis yang senang nak picit tu)
Nota dari Ilhamusafir: Untuk pengetahuan tuan tuan dan puan puan sos ni bertahan selama sebulan jika disimpan di dalam peti ais..

Bahan2 Batter Takoyaki

1 cawan tepung gandum
300 ml air (MaDiHaA tambah lagi 50 ml air)
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam..
1 biji telur

Bahan2 Isian Takoyaki

Boleh dipelbagaikan isiannya walaupun Takoyaki merujuk kepada Octopus Ball.
Antara bahan2 yang sesuai ialah :
Tuna/Octopus/Isi Udang/Crab fillet (MaDiHaA guna isi udang & Crab fillet)
Daun bawang ~ dipotong halus
Kubis dicincang halus2 (mcm nak buat coleslaw)

Bahan2 Taburan

Serbuk ikan bilis (MaDiHaA tak letak)
Serbuk nori (seaweed)
Katsuoboshi.. (hirisan ikan bonito nipis macam kertas )
Cara2 Memasak Takoyaki
1. Bancuh semua bahan2 batter dengan menggunakan whisker sehingga sebati. Tuangkan ke dalam jug plastik yang sesuai. (supaya mudah nak menuang batter ke acuan nanti) Ketepikan sebentar.
2. Panaskan acuan takoyaki dengan api yang sederhana.  Sapukan sedikit minyak masak dalam setiap lubang acuan.  Bila acuan dah agak panas, tuangkan batter ke setiap lubang acuan sehingga penuh.
3.  Masukkan bahan2 isian (samada isi udang/tuna/ octopus yg telah dipotong kecil/crab stick yg dipotong kecil). Kuantiti isian tu ikut suka.. kalau letak lebih lagi sedap! Kemudian taburkan dengan hirisan daun bawang diikuti dengan kobis yang telah dicincang (MaDiHaA suka sayur banyak!).
 
4. TIPS MEMBULATKAN TAKOYAKI CARA MaDiHaA : Bila Takoyaki dah nampak beku sikit.. bolehlah dicungkil sedikit menggunakan 2 batang lidi satay supaya kedudukannya menjadi berubah tempat tapi JANGAN TERBALIKKAN terus! Biar kedudukannya macam senget sikit. 
Takoyaki pada masa ini akan berbentuk separa bulat dengan keadaan berdiri. Nanti akan nampak dalam acuan ada tempat kosong lagi so tambahkan lagi batter dalam acuan yg nampak kosong tu.. 
 
Biar beku sekejap then cungkil lagi Takoyaki & ubah lagi kedudukan.  Bentuk Takoyaki pada masa ni akan jadi 3/4 bulat..
 
isi lagi bahagian kosong dalam acuan sehingga penuh & terus pusing kedudukan Takoyaki supaya bentuk bulat sepenuhnya berada dibahagian atas & batter yang baru dituang tadi berada dibahagian bawah bermakna bentuk Takoyaki pada masa ini sudah menjadi bulat sepenuhnya
 
Lepas beberapa minit.. pusing2kan Takoyaki yang dah berbentuk bulat sepenuhnya  tu supaya garing sekata.  Semasa menunggu garing tu bolehlah ditambahkan sedikit minyak supaya lebih mudah garing.
 
5. Bila dah cukup garing. Cucuk Takoyaki & susun dalam pinggan hidangan.  Paipkan sos takoyaki & sos mayonis secukupnya. Taburkan dengan nori halus & juga katsuoboshi.  Sedia untuk dihidangkan!

Nota MaDiHaA : agak susah nak tulis cara2 membulatkan takoyaki dalam bentuk penyampaian.  Cara yang paling mudah ialah dengan melihat dalam bentuk video. Jadi bolehlah cari dalam laman You Tube untuk lebih memudahkan anda.

Monday, March 28, 2011

Lempeng kampung dan kuah durian


Asssalamualaikum people....durian's fever is baaaaaaackk! mokwo buat kuah dan makan dengan lempeng . kalau makan macam tu saja , ku fening laaaah!
adunan lempeng yang cukup versatile nih, boleh buat lempeng..boleh buat roti jala dan boleh gak buat adunan takoyaki...cubalah ! lembut dan sedikit kenyal

kuah durian tuh  mokwo main campak2 jer, tapi resepinya iras2 resepi syahmi di myr..mokwo letakkan di sini buat rujukkan semua

 Lempeng Kampung

bahan2:
2 cawan tepung gandum
2 1/2  or 2 3/4 cawan air ( ikut pekat mana yang kita suka, lagi cair lagi lembut )
1 biji telur
1/2 sudu kecil baking powder
2 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa

cara2:
  1. kisar semua bahan2 dalam blender
  2. biarkan pada suhu bilik selama 30 min
  3. panaskan non-stick pan
  4. ambil 1/3 cawan adunan dan tuangkan atas pan
  5. lenggangkan supaya menjadi bulat dan nipis
  6. masak sampai permukaan atas menjadi light colour, masak dah tuh!
  7. sedia di hidang, nak potong2 kecil pun boleh!


kuah durian resepi from syahmi myr

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 5 ulas durian
  • 3 sudu gula pasir
  • 1 1/2 cawan santan sederhana pekat
  • Pilihan : boleh juga tambah gula merah untuk mengubah warna

Cara-cara

  1. Buangkan biji durian dan hancurkan sedikit.
  2. Masukkan dalam periuk bersama gula dan santan.
  3. Masak hingga mendidih.
  4. Kalau nak makan dengan roti jala, klik di sini

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...