Pages

Saturday, December 15, 2012

Durian Crepe III...versi tepung 5 jenis!

Assalaamualaikum,
buat lagik kak Nik si Durian crepe nih....al maklumlah, di rumah ni memang banyak permintaan, akak jek yang lemau nak buat...bukan ape.....nak mengolah durian tuh, yang bau nyeerrr!......boleh fening akak sekejap!

kali ni akak guna resepi dari ddfk di my resipi...guna 5 jenis tepung....kebetulan pula, jenis2 tepung tuh akak sudah sedia ada dalam stok..jenuh jugaklah nak menimbang tetepung tuh yang kuantitinya ciput2 jek! seeloknya gunalah penimbang digital ye

so far resepi ni lah yang paling best!...bukan sahaja dia tak mudah koyak...malah dia senang nak lipat, tak mudah melekat di pan ataupun antara satu sama lain....nak tarik2 bagi dia nampak montok pun boleh...sebab teksturnya yang kenyal...jugak bau dari tepung kastad...waduh2...sungguh marbeles!!

bila dah buat tak leh nak makan banyak, bila tak buat, malam termimpi2!! penangan si durian crepe!

jadiknya, kepada sesiapa peminat DC tuh bolehlah kalau nak cuba resepi nih.....resepi asal guna 6 biji telur...tapi masa buat tu akak guna hanya 5 biji telur A dan lebihkan sedikit air......ok, jadik elok lempeng dia dan tk berapa muak dgn telur lah

intinya pula...akak masih menten guna isi durian yg fresh dan whipping cream...sebb bagi akak, kalau isi durian tuh dah di masak...hilang lah dia punya 'kick'....so the' ummmph' factor pun macam kureng lah skit...tetapi bergantnglah pada selera masing2 kan!


buat sendiri , kita buh2lah durian banyak2...bagi cepat habis durian tuh!

terimakasih sekali lagi buat ddfk dari my resipi dan kakak dia sebagai penyumbang resepi asal, berkongsi resepi yang best gini...Izin kan akak letak resepi nya di sini pula, buat rujukan akak dan pembaca2 blog akak sekalian yek!!

Durian Crepe 5 tepung

Bahan-bahan 

  • Bahan2 kering ini perlu di ayak
  •  15gm tpg hongkong
  •  25 gm tpg jagung 
  • 13gm tpg ubi kentang
  •  13gm tepung ubi kayu
  •  8 gm tepung kastard 
  • 20 gm gula aicing 
  • 1/8 teh garam
  • 15gm butter cair/ minyak biasa/jagung
  •  250gm air (kak Nik guna lebih kurang 275gm air)
  • 1 sudu essen vanilla
  •  6 biji telor gred A, (kak Nik guna 5 biji telur A)
  •  pewarna kuning - kesemua bahan ini disebatikan
  •  
  •  INTI:
  • 200ml fresh milk 
  • 100 ml fresh cream - Double boil bahan ini hingga panas..masukkan 
  • 25gm tpg kastard, 
  • 50 gm gula castor, 
  • 2 biji kuning telur, dan 
  • 25ml fresh milk -kacau sehingga adunan ini pekat..lepas tuh sejukkan semalaman
  • 200gm fresh cream---- yg dipkl hingga bertanduk. lepas dah custard kite sejuk baru kaup balik dgn fresh cream bertanduk
  • .simpan lagi dlm peti ais.

Cara-cara

  1. utk buat kulit masukkan kesmua bahan2 tepung dlm bowl..buat lubang di tengah..masukkan bahan cecair sikit demi sikit..kacau sampai sebati dan tapis baru masukkan pewarna
  2. tuang sesenduk dlm nonstick pan..lenggang kasi nipis.tak perlu terbalikkan....bila dh siap..letak custard filling n isi durian..lepas tuh balut mcm balut popia..tp kena hati2

Tuesday, December 11, 2012

sotong masak kuali yang best!

Assalaamualaikum,
waaahh...berjaya jugak Kak Nik muncul dalam blog hari nih....urusan duniawi kalau nak di hitung tak pernah habis.....lepas satu, satu yang kena settle.....kena redho lah sebb dah jadik tanggungjawab kita...

oklah...tah hari nih terasa terlebih semngat rajin..akak sudah siap sediakan 4 jenis lauk untuk makan tengahari.....tauhu telur dadar, ikan kering goreng, sayur bayam masak bening dan sotong masak kuali....:))....tak ada ape2 yang canggih pun...semuanya simple2...apa yang sempat di capai dek tangan ku nan dua ini...jadik lah kan....yang simple2 tu lah lauk yang paling sedap bagi tekak  akak anak beranak  nih tau!

lauk paling best..ialah lauk sotng masak kuali nih...unik pada nama...cukup sedap dan kena dengan selera kak Nik...

ni lauk di ulang2 ...banyak kali dah akak buat..kekadang kalau masak nasik lemak pun akak akan gandingkan dengan sotong masak cam nih....two thumbs up !!



Untuk resepinya sila klik pada entri lama ni yek>>>Sotong masak kuali

sudi2kan lah kesana yek....terimakasih Che Iza n Chik Mi utk resepi nih !..

opoocoot!......... sebelum Kak Nik sambung balik kerja2 yg terbengkalai nan bertambun ni....akak nak ucapkan terimakasih kepada pengomen2 n3 akak yg lepas, yg tak sempat akak nak membalas dan tak sempat jugak nak  membuat kujungan balas ...rindu jugak nak melawat blog kawan2 yang lain....In shaa Allah , bila ada kelapangan masa, pasti akak kan berkejar ke sana!!!....

so take care folks...........!!!

Thursday, November 29, 2012

Tauhu telur goreng sambal ayam cincang

Assalamualaikum,
Kak Nik sudah start ke dapur...hanya utk masak simple2 dululah.....beezee nya akak mengalah kan Pee Em yang nk bertanding pilihanraya...malam ni sudah ada dinner date....so kita masak simple2 ajer lah...cepat dan senang anak2 nak makan....akak , pokwo dan along hadi puasa hari ni.....cukuplh sekadar si kakak dan amny (sudah ada sup  sayur utk nya) utk mengalas perut sebelum makan malam karang...tambahan sekarang, si kakak sibuk nak berdiet...so kak Nik rasa masakan ni cukup sesuailah

Memang mengenyangkan......mana tak nya, ada protien dari tauhu dan ayam cincang...sedikit sayur buat penambah fiber...satu hidangan yg lengkap bagi akak lah!


Tauhu Telur Sambal Ayam Cincang

4 batang tauhu telur- potong 3 bahagian setiap satu batang
2 keping dada ayam-- potong kiub/ cincang

2 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar tomato sos
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 sudu besar udang kering-- rendam dlm air 10min*
garam, gula
1 pokok daun bawang- potong 1'
minyak secukupnya utk menggoreng tauhu dan menumis

Cara2:
  1. panaskan minyak masak dan goreng tauhu hingga garing . 
  2. angkat dan ketepikan
  3. tumbuk bahan2 *. tumiskan bahan2 tumbuk dengan 2 sudu minyak masak lebihan goreng tauhu tadi
  4. masukkan daging ayam,cili kisar, sos tiram dan sos tomato. goreng sampai garing
  5. masukkan tauhu, garam dan gula secukup rasa.masukkan pula daun bawang
  6. sedia di hidang dgn nasi panas atau di makan begitu sahja


Tuesday, November 27, 2012

JJIP...jalan2 isi perut!..(^_^)

Assalaamualaikum,
sejak hari jumaat.sibuk dan bz memanjang....hari ni baru nak gantung kaki.....mau rileks.....
hari jumaat lepas kak Nik pergi ke tangkak...ada beberapa urusan harus di settle.....di sebabkan lambat habis...kak Nik tak sempat nak shoppin kain2 di tangkak...hemm tak pe lah lenkali ajerlah....
urusan akak habis dekat nak pukul 5 petang gituw....dari pagi hanya sempat menjamah kuih dan roti ajer...perut memasing dah kriuk2 ke laparan....Pokwo ajak akak cari nasi beryani...ingat nak langsung ke batu pahat....tapi kebanyakkan restoran nasi beryani tak bukak pulak pada hari jumaat...so baik jgn buang karen ekk!


 lepas pusing2 nan pusing..jumpa lah kami akan restoran NMR beryani ni....haiiis..kalau dah hati nak makan beryani, usaha jugak sampai dapat kan

suasana yg agak lengang

sayangnya kami sampai dah agak lewat..kebanyakkan laukpauk dah habis...makan ajerlah apa yang ade
ade karipap...tapi oh! tak ngam nye!






nasi skit,ayam kecik, acar sesudu...budget habih!


lepas makan beryani ...pokwo kata macam tak kenyang ...lauk ayam beryani tadi kecik bebeno, kuah pun kering kontang....so pokwo kata nak makan asam pedas pulak....haah... pokwo kata ada satu asam pedas cukup femes di Melaka...sampai masuk TV...akak kata jooooom!!!


tak sangka, tempat yg nak di tuju tuh jauh jugak dari toll yg kami exit.....terselindung di balik kawasan perumahan...akhirnya jumpa jugak kami di Asam Pedas Hajjah Mona di Taman Kota Laksamana, Melaka.
Kami pesan 3 jenis Asam pedas....asam pedas tetel, asam pedas ikan pari dan asam pedas ikan tengiri........


antara ketiga2 asam pedas tuh....kak nik suka asam pedas ikan tengiri...yang lain2 tuh mcm masin skit bagi tekak akak nih...tapi yang paling sedapkan..bila asam pedas tu di gabungkan dgn telur asin....cukup ngaaam looor!...rase lemak2 telur masin tu memang menambahkan kesedapan asam pedas tuh...lenkali kalau akak masaK asam pedas sendiri, akak pastikan makan dgn telur masin lah!



so overall, tempat2 yang akak pergi tu...oklah...boleh makan...edible!....sapa yang minat dgn asam pedas melaka bolehlah ke Hajjah Mona Asam Pedas walaupun tak sesedap asam pedas As, kawan akak dulu.......cuma kalau yang beryani tuh ,Akak rasa ade tempat lain yang lagik sedap dari NMR restoran ni...tapi kalau dah lapar...makan ajerlah ape yg terhidang di depan mata....

aaaahhh......memang seronok, jalan2, makan2 bersama keluarga......tapi akak amat rindu nak masuk 'opis' (my homesweet dapur) semula!!!

Friday, November 23, 2012

Boikot Mek Donel, makan bubur jagung bleh!

Assalaamualaikum,
'jom boikot mek donel"...kata kak zie...'boleeeeh'..kata kak nik...sebetulnya akak pun dah lama tak makan di mek dee ....mahal!! dengan rege RM 60, belum tentu akak sekeluarga boleh betul2 kenyang..tambahan sekarang akak dah ada pot utk beli berger sedap...hanya beberapa langkah dari tempat akak...ada seorang penjual berger....memang sedap... dok selalu beli kat situ lately, kalau akak malas masak dinner...secara tak langsung dapat jugak menyokong bz orang Islam kan!

tapi bukan mek dee sahaja perlu di boikot...adae senarai yang lebih panjang sebenarnya....boleh pergi ke blog kkida koleksi 1001 resepi utk melihat senarai nya di SINI.........

persoalannya.....Sampai bila kita nak boikot?? sampai Islam menang di Palestin??? boleh kah kita istiqamah?? ....hemmm...jangan hangat2 ta** ayam sudahlah yek!!


hari ni akak buat bubur jagung durian.............akak tak guna jagung fresh, malah akak beli jagung manis ready made.bila dh dekat nak habis bubur tu kitaorang makan...baru akak perasan jagung tuh datangnya dari australia.....bukan kah australia suatu ketika dahulu menyatakan pendirian menyokong amerika dan yahudi?....hemmmm....kalau di lihat, pada industri makanan....industri makanan apa yang di polopori oleh org Islam???? peratusan yang kecil sahja kan.........terasa Islam terlalu kerdil di bumi Allah ini...huhu


oklah ...akak kena bersiap...sudah ada dating dengan my dear pokwo........esok dan lusa sudah ada penuh dgn acara makan2...harap2 tak adalah yg hidangkan koka kola....kalau tak, buat malu kompeni ajerr kan!!
lepas solat tu jangan lupa utk berdoa , moga Islam beroleh kemenangan di Malaysia dan di luar sana.....InsyaAllah.....eerrrrrkkk....tapikan banyak jugak umat Islam yang tak solat kan!!!hemmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...habih cam noooo!!!

Sunday, November 18, 2012

Moh balik kampung!!

Assalaamualaikum,
kali ni akak balik ke kampng pokwo di Kulim Kedah.....nak ziarah ibu mertua dan memenuhi jemputan kenduri kahwin sedara mara pokwo....
selama 2 hari di sana Kak Nik rasa , Kak Nik ni dah jadik macam sutun sumbat....makaaaaaaaaaaaan jer kerja!!! ...:)...Alhamdulillah dengan rezki pemberian Allah swt

sampai kUlim...ronda2 bandar dulu!

pokwo jumpa doyan...beli pokwo jgn tak beli...memang dia beli banyaaaak..! isinya memang marbeles!
malamnya pi Penang..kalau sampai penang, memang kena singgah sini!

tempat makan penuh sesak, mcm2 adaaa!

kegemaran kakak...tapi sayang nya, dah beli segala mak nenek jeruk meruk, si kakak boleh tertinggal tepi pantai,...bertuah punya budak!! balik menangis tak cukup airmata!
makanan feveret Kak Nik..mesti mau makan

barisan pilihan pasembor ...boleh juling mata, nak memilihnya!                                





diggin'...peliknya walaupun dah kenyang, bila pekena pasembor nih..rasa mcm tak leh nak stop!!


sotong kangkung pun nak jugak...syangnya rase dia ade sedikit kureeng!..tak habis!
   
next day...cari nasi kandar...yg ni kat area kulim....rasenya dah tak sama mcm 3 tahun dulu..dgr khabar chep yg masak sedap dah pencen...

 yang lain2 destinasi...tak tertangkap gambo lah Akak...letih sesangat...terutama masa pergi kenduri saudara mara dan ke Pekan Rabu di Alor Setar...cuaca pun tersangatlaaah panas mengerlip......rasa mcm dok di gurun...haha

ingat nak pergi Bukit Kayu Hitam,pantai batu Feringgi, air terjun di penang...tapi tak sempat...next timelah ajerlah...yang penting dapat jumpa Mak-in-law, Sis-in-law dan sedara mara yang lain, jumpa ikan jeruk(beli buat stok...hihi) dan dapat kait rambutan dan duku mak kedah yang menjadi sgt2 tahun nih...Alhamdulillah!

Next destinations...mungkin ke Kelantan semula atau ke Melaka....jalan sakan Akak cuti2 nih kan....sudip dan puyuk belanga makan gaji buta lah jawabnya...:))


Thursday, November 15, 2012

Asam Pedas Ayam

Assalaamualaikum,
Salam Maal Hijriah 1434............Dah baca doa Awal tahun dan akhir tahun ke belum???? udah....yaa Baguss....sedang akak google tentang kelebihan doa akhir dan awal tahun nih..ada beberapa blog menyatakan  fadhilat2 doa akhir tahun dan awal tahun itu  menggunakan hadis2 palsu....hemmm bahaya jugak kan...u als boleh baca di SINI....dan sebenarnya amalan berdoa awal dan akhir tahun ini bukanlah perkara yg di lakukan oleh Nabi Muhammad saw......apa2 pun berdoa itu tidak haram...utk lebih selamat, niatlah supaya mendapt ampunan dan redha dari Allah swt...bukan hanya utk satu tahun, bahkan untuk sepanjang hayat kita...Amiiiiin! kalau tak buat pun tak apa, berdoalah bila2 masa pun pasti Allah itu Mendengar rintihan hamba-Nya

Asam pedas....aaaaahhh...memang ramai orang suka asam pedas.....bila masak asam pedas, akak pasti teringatkan seorang kawan sekolah akak dulu....As...berasal dari Melaka....kami duduk serumah...tiap kali turn dia masak, dia pasti akan memasak asam pedas....sedaaaap...air tangan nya memasak asam pedas, akak rasa tiada tolok bandingannya

daum kesum nan ciput, akak dah blend sekali dlm rempah tumis..so memang tak nampaklah lah! :)


malang sekali As...telah bersuamikan orang Kelantan.....yang tak berapa gemar asam pedas....Alahai ..selepas itu As jarang meng'asam pedas'...tapi tiap kali akak nak makan asam pedas, akak akan calling2 As mintak dia masakkan...siap lepas dah makan kenyang tu, boleh mintak tapau lagi dari As...:D

memang muko tak malu sungguh....tapi  As nampak sangat hepi...coz katanya susah sekarang nak masak asam pedas...masak pun tak dak geng nak makan...kekadang dia masak jugak asam pedas utk melepas rindu...... En somi nya si As siap sound lagik...'.hai macam tak dek lauk lain dlm dunia ni keeeeeer???'.......heeemmmmm apa khabar agaknya si As sekarang???

.Family Kak Nik, mujur jugaklah tekak universal.....makan apa pun boleh...asal makanan nya sedap dan halal.....tak cerewet...,, Alhamdulillah!!

resipi asam pedas kali ni akak ambil dari Mamasya,..... yang baru sahaja pulang dari tanah suci Mekah, Alhamdulillah.........ni lah 1st time akak masak asam pedas guna rempah 4 sekawan ( buah pelaga, cengkih, kayu manis , bungalawang).............emmmmemmmm...not bad at all!!...kalau guna daging lagiiik sedap...so kalau nak mencuba...inilah resipinya yek!...di terbang khas dri dapur Mamasya kini singgah di dapr Kak Nik pula..... ;)..resipi asal dari sya_annur myresipi...terimakasih yek!


Asam Pedas Daging/ Ayam
Sumber; sya_annur@MyR
Oleh;Dapurmamasya

Bahan-bahan ( 6 org )
1/2 kg daging (rebus hingga empuk)-campur bhg tetel sikit
10 biji cili kering
3 biji bwg merah/1 biji bwg besar
1/2 inch halia
1/4 inch lengkuas
1 batang serai
blend@tumbuk semua bahan di atas smpai lumat (kecuali daging la, hehe)
2 biji tomato
Daun kesum
Sedikit rempah tumis(Cengkeh, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis & Buah Pelaga)
Garam & Gula secukup rasa

nota dapur mamasya; (kak Nik ikut)
Tambah 1/2 cwn air asam jawa & sedikit belacan

Cara-cara
Toskan daging yang telah direbus tadi. Kemudian hiriskan
Panaskan minyak dan tumiskan rempah bersama dengan bahan yang telah digiling tadi.
Apabila bahan yang ditumis tadi naik baunya, tuangkan baki air rebusan daging tadi kedalam periuk.
Masukkan daging, buah tomato dan daun kesum.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...