Pages

Thursday, May 6, 2010

kuih paung goreng



selama setaun mokwo menetap di gong badak trengganu, tak pernah mokwo jumpa kuih nih...or mokwo yg tak adventurous...tup!tup!mokwo jumpa resepinye kat blog hanieliza..sebenarnye blog kak liza nih dah lama betul mokwo ikuti..blog beliau jugalah blog masakan pertama yg mokwo kunjungi..dan dr blog beliau baru lah mokwo tau rupanye ramai betul food bloggers , yg menghidangkan beraneka jenis resepi utk tatapan dan cubaan semua. sekarang kak liza sudah meletakkan diri beliau sebaris dgn celebrity chef yg lain...hebat dan tahniah!...beliau memang rajinnnnnnnnnn dan berkebolehan! tapi food2 bloggers yg lain pun ape kurangnye..sama jugak hebatnye!
di sini mokwo terpaksa edit sendiri resepi utk kulitnye sebb resepi asal dr kak liza menggunakan kuantiti yg byk utk mokwo sekuarga..utk resepi asal bleh lihat kat sini...sedap gak kuih nih sesuai benor lah dgn tekak veteran mokwo nih!..utk inti dan cara2 mokwo kopi pes dr blog kak liza! tq yeh!

PAUNG GORENG
Bahan2:
2 cwn tepung pulut
3 sudu makan tepung gandum
1 cwn air-mokwo lebihkan skit kira2 1 sudu makan
sedikit garam
minyak untuk menggoreng terendam
Bahan Inti
5 ekor ikan selayang
5 ulas bawang merah [hiriskan]
1 cawan santan
3 cm halia [hiris]
1 s/k halba
1 sudu kecil lada itam- tumbuk
1 s/k gula
garam secukupnya
Cara membuat:
1. Ikan direbuskan dan sejukkan.
2. Ambil isi ikan dan hancurkan.
3. Masukkan semua bahan dalam kuali dan masakkan sehingga agak kering. Sentiasa kacau supaya tidak hangit.
4. Gaulkan tepung pulut dan tepung gandum bersama air.
5. Ambil sedikit dan bulatkan. Masukkan inti ikan dan bulatkan semula.
6. Gorengkan dalam minyak yg banyak dengan api paling perlahan.
7. Bila nampak keperangan angkat dan toskan minyak.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...