kuih cara adalah kategori kuih yg agak senang jugak penyediaan nya...masih menggunakan resepi cikgu dzana..sangat suka resepi nih....tapi mokwo dah kurangkan sedikit kadar lelemak bersesuaian dengan kandungan lemak tepu dlm badan badan mokwo nih...:)) sapa nak yang ori boleh pergi rumah cik gu Dzana wokay...
Cara Manis
1 cawan tepung gandum1/2 cawan santan pekat
3/4 cawan susu cair
3/4 cawan air
1 biji telur A
1/2 sudu kecil garam
50ml air + 3 helai daun pandan..kisar dan tapis = 50ml air pandan
1 sudu besar minyak masak
gula pasir secukupnya
daun pandan secukupnya utk sapu acuan
cara2:
- satukan semua bahan kisar guna blender
- panaskan acuan cara..oleskan acuan dengan minyak masak..bila dah cukup panas..baru tuangkan batter..masak sekejap ..sudukan gula pasir secukup rasa di atas batter yang separuh masak
- tutup acuan dengan tudung periuk sehingga permukaan atas batter masak sekata
8 comments:
cantik warna hijaunya...
saya pun suka kuih cara ni..
mokwo.. comelnya mulat2 caranya. saya nyer acuan cara rasanya dah tak leh guna. tiap kali buat kuih melekat habis. any tips untuk guna acuan tu balik? huhu
mokwo.. sedapnyer.. tun suka sgt mkn kuih cara manis. cara berlauk tun x suka. tp tun x pernah buat kuih tradisional. acuan pun xde.
salam kenal mokwo...liza xpernah buat kuih cara ni, tp bila tgk bhn2 dia xde la ssh mana...Liza salin resepi dulu yer....thnx mokwo
CARAmu yg bulat2 menggoda diriku hehehe
sedap nampak cara ni mokwo..comel jer...en hb suka ngan cara manis :)
nah amek 5 ketui..penambah lemak sesedap rase :D
to Qhaifa nur:
cantik lagi sedap di makan..kalau yg beli takkn rase sebegini
to izahdaut:
actuall..mokwo pun ade acuan kuih cara nih..tapi tu lah masaalahnya melekat memanjng..kalau izah nakkan tipsnya izah boleh terai baca tips2 dari blog jurnal bdaria..dia merendam acuan dlm air asam jawa kemudian bakar acuan yg telah di lertak minyak dlm oven selama sejam...boleh lerr cuba zah
to tun:
tun boleh oder acuan yg mcm mokwo nih dr chik mimi..pasti memudahkan byk kerja
to liza:
salam kenal liza.boleh2x dah salin harus cuba tuh!
to kak nor:
bulat tuh seksi...ahaks!
to nOOrsha:
semamangnya sedap...yg penting sungguh senang dr segi bahan dan cara nak buat!
Post a Comment