Pages

Sunday, March 28, 2010

bingka labu





ari nih kita jamu mata ngan bingka labu yeh!..cam na yeh nak cakap ghasenye...mcm, mcm binkga biase tapi perisa labu..heheheh...tak taulah cek nak describe cam no..sebb kepala cek tengah serabut n trauma..baru lepas langgar tembok..mokwo bawak kreta pokwo....pokwo tak cukup mulut nak muncung...mokwo lak buat muka satu sen..tapi tak laku..kena jugak dgr syarahan pokwo 1 jam..oklah pasang telinga jelah..apa2lah pokwo...sayang sangat kat kreta dia tuh..huh! nasib baik skit aje yg calar...rasanye boleh polish balik kot cat dia yg tertanggal...tengokkan pun kesian gak kat kreta tuh..habih calar balar semuanye kerna kepakaran mokwolah tuh..hehehe..nasibmu lah kreta..


ok bebalik pd bingka labu nih...mokwo memang suka ape2 kuih or masakn yg berasaskan labu nih..so inilah salah satu drpnye..nextime instead of tabur bijan mokwo akan tabur kacang tanah panggang tumbuk di atasnye..so it will taste more nutty..weeeee i loikeee!(pinjam slang ian wright jap!)resepinya mokwo amek dr blog CMG ..klau sapa2 nak manis lebih tambahlah sendiri gula tu yeh..mokwo buh lebih dr yg disyorkan oleh resepi..sebab mokwo memang mulut manis..

BAHAN-BAHANNYA :-)

5 biji telur

500 ml santan (atau 200 ml santan kotak + 300 ml air)

200 g tepung gandum

180 g gula halus (nak manis boleh tambah sikit lagi-mokwo guna 220gm)

1/2 camca teh garam

1 camca teh esen vanilla

450 g labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga halus

CARA MEMBUATNYA :-)
1)Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran (8 x 8 x 3 ) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan aluminium foil, lenser juga permukaan aluminium foil tadi (kalau nak kuih kelihatan tinggi, boleh guna tin (7 x7 x 3) inci. Ketepikan...
2)Satukan bahan2 diatas kecuali labu lecek, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan labu lecek, kacau hingga rata.
3)Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
4)Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin. Potong ikut kreativiti masing2 dan hidangkan.

2 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam mokwo...atie mai lg nk ngendeng bingka labu!atie pon dulu masa bwk kete..habih calar kete somi...la nie lansung dh tk pegang stering kete...dk sebelah jd 'mem'..hikhik

Yat Maria said...

salam mokwo..

kita pun nak la bingka labu tu..selalunya, kuih cam ni tunggu mak kita yg buat...he he

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...