Pages

Saturday, March 27, 2010

pizza norwegian


agak2 apesal lah dia namekan norwegian pizza?? gamaknye org norway dok selalu nguyah pizza cam gini kot..hemmmm(sambil kunyah pizza..dah masuk 4 slices dah nih) sedaplah pizza nih..mokwo paling suka dia punya base ..so delicious even by its own..crispy while hot, so soft n springy when it's cold..two thumbs up definitely for its yummy tummy base..topping dia seperti biaselah..ikut keaadan stok dlm peti sejuk..kali ni terlebih mewah dek kerna nak menghabiskan stok..sos tomatonye mokwo guna ready made aje, jenama prego yg dlm tin tuh..eventhough it is meant for spaghetti sauce, it is just as good as pizza topping..senang kerja..kaki ngelat no. 1!



cis yg tak brape nak ade, pupus sudah!





this slice is for mokwo's small daughter, mine should triple the size!

resepi mokwo amek dr blog ayu d budak krinting, tq ayu..lain kali memang nak ceduk lagi..byk betul resepi menarik kat sana terutama resepi kek yg canggih n luar biase!

Bahan kulit Pizza:-(Ingredients for doh)

226g tepung naik sendiri( mokwo guna 226tpg gandum+ 1 sk baking powder)

140g susu cair/segar-(140g fresh milk)

42g mentega-(42g butter)

2 sudu besar air-(2tbsp water)

1 sudu kecil yeast-(1 tsp instant yeast)

1 sudu besar gula-(1 tbsp sugar)

sedikit garam-(some salt)

Method:-

Gaul rata yeast dan gula. Diamkan sebentar hingga kembang. Masukkan bahan2 lain dan uli hingga rata. Biarkan hingga adunan naik dua kali ganda.

bahan2 kuahnya:- (Ingredients for sauce)

3 ulas bawang putih -tumbuk halus-(3 garlics grounded fine)

100g tomato puree-(100g tomato puree)

3 sudu besar minyak masak-(3 tbsp oil)

2 sudu kecil serbuk lada putih-(2 tsp pepper)

Method:-

Tumis bawang putih dan masukkan bahan2 lain. Tuangkan air secukupnya dan biarkan mendidih

Bahan2 untuk topping:-

( Ingredients for topping)

200g daging cincang-(200g minced beef)

2 sudu besar rempah kari daging-(2 tbsp meat curry powder)

1 labu bawang besar -(1 large onion)

1 cm halia-(1 cm ginger)sedikit garam dan minyak masak-(a bit of salt and some oil)

1 labu bawang besar -potong bulat-(1 large onion cut in rings)

1 biji lada labu-hiris bulat-( 1 green pepper cut in rings)

2 buah tomato -hiris bulat-(2 tomatoes cut in rings)

10 butir cendawan butang-(10 button mushrooms)

1 bungkus keju mozarella-(1 packet mozarella cheese)

Method:-

Tumbuk bawang putih,halia dan satukan labu bawang besar. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang ditumbuk.

Masukkan rempah kari daging dan garam serta daging cincang. Masak hingga kering.

Canaikan kulit pizza hingga tipis dan masukkan kedalam loyang pizza. Tusuk2 permukaan kulit ini dengan garfu. kemudian bakar hingga masak.

Keluarkan daripada ketuhar dan sapukan dengan kuahnya.

Parut keju dan taburkan sebahagian di permukaan kulit pizza tadi. Taburkan pula bahan2 lain seperti daging kisar, bawang besar yang di potong bulat, tomato, lada dan cendawan dan taburkan baki keju diatasnya.

Masukkan semula kedalam ketuhar dan bakar lah hingga kejunya garing dan bahan2 yang lain masak.

Sources:-From Berita Harian

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...