Pages

Sunday, March 7, 2010

bun kentang ros-JMC




end product, walau tak secantik mane, beri satu kepuasan pd mokwo


proses pembakaran yg mendebarkan





lepas kuar dr oven, errkk ..lupa nak sapu skit telur b4 bakar..sapu butter je lah, mokwo tak buh topping sebab mokwo tak pasti roti nih nak jadik camno..heheheh


sebenarnye buat roti nih tak lah sesusah yg di sangka..(cewahhh)...klau ade bread maker (BM)lagiklah tak susah...masuk semua bahan..tekn setting n tunggu saja sampai siap..sedia utk di bulat2kan...tapi mokwo tak ade BM..so i have to do the conventional way...nguli..seksa but good excercise..add some muscle to your bicep..klau tangan sekuat malik noor boleh lah nak nguli roti sokmo pun..tapi bg mokwo, tulang pun dah seasoned di tambah lagi nguli tengah2 malam..sorang2..dok tengok jam je bilalah nak sampai 20 min..it was just like forever...huhuh..last2 malas, uli pun lebih kurang, yis tak dapat diaktifkan..dapatlah roti yg so, so frustrating...bantatlah!! setakat nih udah 3 percubaan roti mokwo menemui jalan buntu..jadik mokwo pun usulkan lah pd finance minister (pokwo) utk beli BM..pokwo kate ok, go n survey, don't end up buying things yg tak leh guna...erkk! mase tuh baru mokwo tersedar yg byk jugak barangan dapur mokwo dah berabuk , bertapa..so meh tengok ape yg mokwo guna!


b4 that, mokwo c&p resepi roti nih dr ros fr JMC, tq very much ros for the recipe, tips, dorongan dan nasihat yg berguna...berbaloi2

Bahan-bahanya
250 gram tepung roti

70 gram kentang yang direbus dan dilenyek baru ditimbang ye

2 sudu besar susu tepung

1 biji telur ( dipukul sedikit)

120ml susu segar

2 sudu besar marjerin(mokwo guna shortening)

2 sudu besar gula

4 gram yis ( 1 sudu kecil)

sedikit kastard untuk di jalurkan atas bun ni nanti.

bahan untuk kastard

2 sudu besar tepung bird custard

3/4 cawan susu segar

3 sudu besar gula

caranya:

( sos kastard)

1. campurkan semua dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau selalu klu jadi terlalu pekat leh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan baru di paip atas bun nanti.

Caranya. ( roti)

1. Kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde BM masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada jari. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.( mokwo masukkan semua bahan2 kering dlm food processor, tambah telur..then susu ..blend with the blade. akhir sekali masukkan shortening, blend lagi till betul sebati...for 5 min)

2. Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik. (mesti buat step nih..so much fun-anak mokwo kata..then mokwo masukkan dlm mixer , guna hook dan uli lagi sampai sebati..took another 6 min)

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun .

4.Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit( utk oven mokwo hanyalah guna 150C). Ok dah siap Selamat Mencuba.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...