Pages

Wednesday, January 23, 2013

Kari kepala Ikan Special

Assalaamualaikum,
terasa nak makan karilah pulok.....kali ni buat kari guna kepala ikan merah......aaaarh awesome !



Resepi campak2 dari kak Nik....tulis jugak akak kat sini... kalau tak tulis nanti hilang , Akak jugak yg rugi...sebb akak ni pesen main tulis resepi kat cebisan2 kertas...habis masak, kertas kemana, resepi kemana ! :D...
sudah masak kari ni pokwo nak makan dgn roti canai...akak suruh dia beli ajer di kedai mamak berdekatan...lepas tuh akak nak kena pergi sekolah anak dare ku...nak amek duit bantuan sekolah RM100 hinggit.....yg jenuh nya nak kena menadah telinga dengarkan ceramah patriotik YB dari Rembau....hemm tak kosa den!

dapat duit RM100 hinggit....tapi lepas tuh kena bayar yuran PIBG, RM120 hinggit!....nampak gayanya akak kena bawak duit xtra lah...:(..eloknya duit tuh tak yah bagi kat mak bapak kan...bagi kat sekolah jelah siang2...kan sonang kojo!

nway inilah resepi nya...memang panjang skitlah list dia...tapi sgt sedap dan bau wangi bila di tumis....

KARI KEPALA IKAN SPECIAL

2 kepala ikan merah ± 1 kilo
sedikit air asam jawa
-basuh bersih dan rendam dgn air asam jawa utk 15 minit
-basuh bersih dan toskan

Bahan tumis (*di tumbuk):
½ sudu kecil ketumbar*
½ sudu kecil jintan manis*
½ sudu kecil jintan putih*
5 ulas bawng putih*
5 ulas bawang merah*
1 " halia*
1 bunga cengkih
1 bunga lawang
1" kulit kayu manis
1 buah pelaga
 2 tangkai daun kari
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu kecil serbuk lada putih
2 sudu kecil kas kas
4 sudu besar serbuk kari ikan di campur dgn sedikit santan cair hingga menjadi pes
1 biji kelapa (perah dan ambil 1 cawan santan pekat dan 1 ½ cawan santan cair )
2 sudu kecil pes asam jawa
garam dan gula secukup rasa
minyak masak secukupnya utk menumis

2 biji tomato- belah 4
4 bendi- bersihkan dan goreng hingga sedikit layu

cara2:
  1. panaskan minyak dalam periuk.
  2. tumis bahan2 tumbuk bersama-sama bunga lawang, cengkih, buah pelaga, kayu manis dan daun kari hingga naik bau
  3. masukkan pula pes serbuk kari, sos tiram , sos cili dan kas-kas
  4. msukkan santan cair...didihkan hingga rempah dah tak rasa pahit
  5. masukkan pula santan pekat, perisakan dgn  asam jawa pes, garam dan gula secukup rase. didihkan
  6. masukkan kepala ikan hingga msaka
  7. kecilkan api . bolehlah masukkan tomato dan bendi...sedia di hidang!



Wednesday, January 16, 2013

Batter gorengan yang lemak ranggup !

Assalaamualaikum.....
ligat kaki Kak nIk mencari pisang utk di buat goreng......pergi ke kedai berdekatan .....yileek!
pergi pasar tani....jumpa pisang.....nak beli....tapi penjual tu kata, pisang tuh dah ade orang booking....dia kata lagik...pisang utk di buat goreng memang hampir tak cukup sekarang ,sebab ramai naaa yang dah meniaga pisang goreng petang2.......kebanyakkan org borong banyak2, bukan macam akak nih......amboi!!! eksen nya dia ekk! bukan rezki Kak Nik hari tu

tup3x...pagi tadi pokwo balik...sengih2....tengok2, dia dah belikan 2 biji cempedak....hoooray...musim cempedak sudah mari..haaaa.....apa lagi...menggoreng cempedak sakan lah kita.....

so moral of the stori....Rezki dari Allah tu banyak..kalau tak dapat yang dihajati, bersabarlah.....Allah akan ganti dgn yang lain pula...mau senantiasa bersyukur...sebb bila kita bersyukur...rezki itu akan senantiasa cukup...In Sha Allah !


Kak nIk cuba goreng cempedak dengan batter gorengan yg di kongsi oleh Cik Gu Ina....tq Ina yng sanggup jadi Private Investigator, soal siasat mak cik goreng pisang berdekatan dgn umah dia.... :D...ini adalah batter goreng pisang yg paling sedap pernah Kak Nik buat sendiri...mungkin sebab ade letak telur...yang menjadikan batter ni lemak2 ranggup gitew...marbeles!...Kak Nik tambah juga bijan....aduh,duh,duh,,,akak makan kerak dia jer...keranchi krup, krap, krup, krap!

tq Ina dari Hana's Family...ijinkan daku tempek di sni pulak resepi nya...jgn lupa kirim salam kat mak cik goreng pisang tu yek!!

RESEPI  BATTER GORENG PISANG
Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 biji telur - size kecil
  • 1 sk gula
  • 1/4 sudu kecil air kapur - jgn terlebih nanti pahit
  • serbuk kunyit @ pewarna kuning
  • 1 cawan air (Kak Nik guna 2 1/4 cwn )
  • 1 sudu besar bijan (kak Nik tambah)
  • garam
  • keledek atau pisang atau pilihan yang disukai
Cara-cara
  • Satukan semua bahan kecuali bijan, keledek@pisang ke dalam blender. Blend lebih kurang 2 minit sehingga semua sebati.
  • Tuang ke dalam mangkuk.campurkan bijan... Sementara itu panaskan minyak.
  • Uji kepanasan minyak dengan merenjiskan adunan tepung ke dalam kuali. Bila berdesir maknanya sudah cukup panas.
  • Celupkan keledek@pisang ke dalam adunan. Goreng hingga keperangan.
  • Angkat dan toskan. Sedia dihidang.

Tuesday, January 15, 2013

popcorn lagik !

Assalaamualaikum,
Akak tak suka tengok movi di panggung....tapi kalau pegi shoppin complex...akak akan cari dia punya panggung wayang....semata-mata nak beli popcorn...tapi itu dululah

masa baru2 kawin...sekarang tak kosa haku! senang beli di pasar2 malam ajer...murah dan sedap jugak....siap ade kaler maler lagik kan!



ok lah tak yah ngomel panjang2...respinya Kak Nik dah pernah letak sebelum nih...boleh refer di SINI....
pesan Kak Nik...kalau boleh.sebelum menggoreng popcorn....gunalah kuali yang agak berat ie koli yg mempunyai lapisan bawah yg agak tebal...supaya popcorn masak elok sekata dan tak mudah hangus

hati2 jugak semasa membuat karamel tu...jgn di sentuh syrup yg panas kalau sayangkan kulit mulus anda....:P

terimakasih sekali lagi padapemilik asal, Aludra dari My Resipi ..mudah dan simple!

 apalagik!...popcorn semangkuk dah ade...jom kita nengok movi.....errrk movi kat astro je lah....:))....tak pun akak suka tengok cerita Kemah Keming by UAI....boleh tersembur popcorn dlm mulut dibuatnya...dalam berlawak ade banyak Ilmu yang berguna....I loike!

                                                               POPCORN

bahan2:

2 sudu besar marjerin
4 sudu besar minyak masak
1/2cawan jagung kering secukupnya
sedikit garam

cara-caraPanaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit.
Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)
Ni rupa jagung kering tu..
Tambah Karamel [Optional]
 1 sudu mentega/margerin
5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
sedikit air jika perlu

Untuk Karamel [Optional]
  1. Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan yea.
  2. selepas sejuk sedikit...ratakan popcorn di atas dulang pembakar yang di alas dgn baking paper,
    bakar pada suhu 160 C selama 10 minit utk meranggupkan popcorn


Sunday, January 13, 2013

السلام عليكم

Assalaamualaikum,
aiiiih......kekok lak bila dah lama tak menulis nih!!!
apa khabar u aols semua...pembaca blog kak nik yang akak hormati....di harap moga2 berada dalam keadaan sihat dan tenang2 selalu yek..(mcm karangan surat tak rasmi je ni!....:) )

Kak Nik?... Alhamdulillah....cuma masih dalam proses adaptasi lagi...al maklumlah tahun baru nih..datang pula dengan pelbagai cubaan baru...jadual pembelajaran dan tempat belajar anak2 juga sudah berubah...nak menyesuaikan situasi begitu lah,,,,menyebabkan masa hakak begitu terhad untuk berbloggin,...nampak gayanya, memang lepas nih hakak kena 'slow n not so steady ' dgn bloggin ni...sampai keadaan mengizinkan...( tahun depan lah kot)

terimakasih sekali lagi kepada yang sudi singgah, bertanya khabar dan siap ade bagi motivasi lagik tuh!! hihi...i really appreciate it!

setiap hari hati terkuit-kuit nak bukak blog...setiap masa tangan terasa gatal nak pegang kamera.....tapi apakan daya....bila nak buat itu semua...jam dah menujukkan pukul 12 tengah malam....tentunya aktiviti tido lah paling bagus utk di buat...tambahan lately.... dek kerna kepenatan kerja2 di siang hari...tido malam bagi akak sudh menjadi sesuatu yg enteng....berlabuh ajer punggung di recliner....mata akak terus pejam n zzzzzz...selamatlah akak dlm dunia mimpi yg pelbagai...kekadang..akak tak sempat nak mimpi pun dah bunyi dah suara Maher Zain dok In Sha Allah 3x (my alarm song....) kejut kan akak sebelum subuh....:)

since xtiviti memasak sangat kurang sekarang...banyak juadah Akak paksa rela beli ajer....banyak tak menepati piawaian domestik...anak2 pun asyik komplen...tapi bila perut dah lapar...yg tadi kata tak sedap pun boleh licin...;).....budak2 kan...macam2 kerenah nya...!



yang ni pulak..gambo kuih akok yang Kak Nik beli berdekatan pasar Ampangan....Akok ni pelik skit...sebabnya...kekadang rase dia sedap, kekadang....hampir tak rase ape2....agak ikut mood pembuat dia tak!! Kak Nik pernah buat akok nih sendiri tak lama dulu... hanya bakar dlm muffin tray..buh dlam oven...tapi kesedapan dia tak samalah dan jauh dari kesedapan akok yang di panggang dgn arang dan sabut kelapa, dalm acuan bujurnya yang tersendiri


kalau balik kampung di kota bharu...kuih akok nih akan jadi buruan pokwo....akok yang paling sedap bagi Kak Nik ialah yg dijual di pasr peringat kota bharu....lepas tu di pasar ketereh dan bazaar ramadhan di kok lanas...akok yang lemak seimbang antara telur dan santan fresh... dan tak terlalu manis tuh...memang terasa mencair bila masuk dalam mulut tau!....heemmmm....hemmmm...

hah...sori lah kalau Kak Nik buat u oals terliur....nak bagi resepi dia pun akak tak tau....kalau ada sesiapa yang punyai resepi akok yang best tuh....info2 lah ye kalau sudi!
oklah...akak pen off dulu di sini...nak cuba edit gambo2 yang banyak dok dalam kamera Kak Nik ni...lately nak amek gambo pun terasa kekok, gambo lak jadik comot semacam jek.......tapi takkan nak upah fotographer kooooT!....yo yo orrr je kan!
take care !!!

Saturday, December 15, 2012

Durian Crepe III...versi tepung 5 jenis!

Assalaamualaikum,
buat lagik kak Nik si Durian crepe nih....al maklumlah, di rumah ni memang banyak permintaan, akak jek yang lemau nak buat...bukan ape.....nak mengolah durian tuh, yang bau nyeerrr!......boleh fening akak sekejap!

kali ni akak guna resepi dari ddfk di my resipi...guna 5 jenis tepung....kebetulan pula, jenis2 tepung tuh akak sudah sedia ada dalam stok..jenuh jugaklah nak menimbang tetepung tuh yang kuantitinya ciput2 jek! seeloknya gunalah penimbang digital ye

so far resepi ni lah yang paling best!...bukan sahaja dia tak mudah koyak...malah dia senang nak lipat, tak mudah melekat di pan ataupun antara satu sama lain....nak tarik2 bagi dia nampak montok pun boleh...sebab teksturnya yang kenyal...jugak bau dari tepung kastad...waduh2...sungguh marbeles!!

bila dah buat tak leh nak makan banyak, bila tak buat, malam termimpi2!! penangan si durian crepe!

jadiknya, kepada sesiapa peminat DC tuh bolehlah kalau nak cuba resepi nih.....resepi asal guna 6 biji telur...tapi masa buat tu akak guna hanya 5 biji telur A dan lebihkan sedikit air......ok, jadik elok lempeng dia dan tk berapa muak dgn telur lah

intinya pula...akak masih menten guna isi durian yg fresh dan whipping cream...sebb bagi akak, kalau isi durian tuh dah di masak...hilang lah dia punya 'kick'....so the' ummmph' factor pun macam kureng lah skit...tetapi bergantnglah pada selera masing2 kan!


buat sendiri , kita buh2lah durian banyak2...bagi cepat habis durian tuh!

terimakasih sekali lagi buat ddfk dari my resipi dan kakak dia sebagai penyumbang resepi asal, berkongsi resepi yang best gini...Izin kan akak letak resepi nya di sini pula, buat rujukan akak dan pembaca2 blog akak sekalian yek!!

Durian Crepe 5 tepung

Bahan-bahan 

  • Bahan2 kering ini perlu di ayak
  •  15gm tpg hongkong
  •  25 gm tpg jagung 
  • 13gm tpg ubi kentang
  •  13gm tepung ubi kayu
  •  8 gm tepung kastard 
  • 20 gm gula aicing 
  • 1/8 teh garam
  • 15gm butter cair/ minyak biasa/jagung
  •  250gm air (kak Nik guna lebih kurang 275gm air)
  • 1 sudu essen vanilla
  •  6 biji telor gred A, (kak Nik guna 5 biji telur A)
  •  pewarna kuning - kesemua bahan ini disebatikan
  •  
  •  INTI:
  • 200ml fresh milk 
  • 100 ml fresh cream - Double boil bahan ini hingga panas..masukkan 
  • 25gm tpg kastard, 
  • 50 gm gula castor, 
  • 2 biji kuning telur, dan 
  • 25ml fresh milk -kacau sehingga adunan ini pekat..lepas tuh sejukkan semalaman
  • 200gm fresh cream---- yg dipkl hingga bertanduk. lepas dah custard kite sejuk baru kaup balik dgn fresh cream bertanduk
  • .simpan lagi dlm peti ais.

Cara-cara

  1. utk buat kulit masukkan kesmua bahan2 tepung dlm bowl..buat lubang di tengah..masukkan bahan cecair sikit demi sikit..kacau sampai sebati dan tapis baru masukkan pewarna
  2. tuang sesenduk dlm nonstick pan..lenggang kasi nipis.tak perlu terbalikkan....bila dh siap..letak custard filling n isi durian..lepas tuh balut mcm balut popia..tp kena hati2

Tuesday, December 11, 2012

sotong masak kuali yang best!

Assalaamualaikum,
waaahh...berjaya jugak Kak Nik muncul dalam blog hari nih....urusan duniawi kalau nak di hitung tak pernah habis.....lepas satu, satu yang kena settle.....kena redho lah sebb dah jadik tanggungjawab kita...

oklah...tah hari nih terasa terlebih semngat rajin..akak sudah siap sediakan 4 jenis lauk untuk makan tengahari.....tauhu telur dadar, ikan kering goreng, sayur bayam masak bening dan sotong masak kuali....:))....tak ada ape2 yang canggih pun...semuanya simple2...apa yang sempat di capai dek tangan ku nan dua ini...jadik lah kan....yang simple2 tu lah lauk yang paling sedap bagi tekak  akak anak beranak  nih tau!

lauk paling best..ialah lauk sotng masak kuali nih...unik pada nama...cukup sedap dan kena dengan selera kak Nik...

ni lauk di ulang2 ...banyak kali dah akak buat..kekadang kalau masak nasik lemak pun akak akan gandingkan dengan sotong masak cam nih....two thumbs up !!



Untuk resepinya sila klik pada entri lama ni yek>>>Sotong masak kuali

sudi2kan lah kesana yek....terimakasih Che Iza n Chik Mi utk resepi nih !..

opoocoot!......... sebelum Kak Nik sambung balik kerja2 yg terbengkalai nan bertambun ni....akak nak ucapkan terimakasih kepada pengomen2 n3 akak yg lepas, yg tak sempat akak nak membalas dan tak sempat jugak nak  membuat kujungan balas ...rindu jugak nak melawat blog kawan2 yang lain....In shaa Allah , bila ada kelapangan masa, pasti akak kan berkejar ke sana!!!....

so take care folks...........!!!

Thursday, November 29, 2012

Tauhu telur goreng sambal ayam cincang

Assalamualaikum,
Kak Nik sudah start ke dapur...hanya utk masak simple2 dululah.....beezee nya akak mengalah kan Pee Em yang nk bertanding pilihanraya...malam ni sudah ada dinner date....so kita masak simple2 ajer lah...cepat dan senang anak2 nak makan....akak , pokwo dan along hadi puasa hari ni.....cukuplh sekadar si kakak dan amny (sudah ada sup  sayur utk nya) utk mengalas perut sebelum makan malam karang...tambahan sekarang, si kakak sibuk nak berdiet...so kak Nik rasa masakan ni cukup sesuailah

Memang mengenyangkan......mana tak nya, ada protien dari tauhu dan ayam cincang...sedikit sayur buat penambah fiber...satu hidangan yg lengkap bagi akak lah!


Tauhu Telur Sambal Ayam Cincang

4 batang tauhu telur- potong 3 bahagian setiap satu batang
2 keping dada ayam-- potong kiub/ cincang

2 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar tomato sos
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 sudu besar udang kering-- rendam dlm air 10min*
garam, gula
1 pokok daun bawang- potong 1'
minyak secukupnya utk menggoreng tauhu dan menumis

Cara2:
  1. panaskan minyak masak dan goreng tauhu hingga garing . 
  2. angkat dan ketepikan
  3. tumbuk bahan2 *. tumiskan bahan2 tumbuk dengan 2 sudu minyak masak lebihan goreng tauhu tadi
  4. masukkan daging ayam,cili kisar, sos tiram dan sos tomato. goreng sampai garing
  5. masukkan tauhu, garam dan gula secukup rasa.masukkan pula daun bawang
  6. sedia di hidang dgn nasi panas atau di makan begitu sahja


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...