Pages

Monday, November 23, 2009

puding karamel


PB230598
Originally uploaded by kaknikyusof

sedap betul resepi nih.. basic nye guna resepi dr hana tapi dah di ubah suai ikut citarasa ku.tq for the lovely recepi hana.

lepas nih tak payah tunggu bulan posa baru nak merasa puding nih, . can do any at time, at any where..cewah!! buat tau jangan tak buat..jom tengok resepinya:

3/4 cawan gula pasir

1/4 cawan air

- masak gula seeloknya dlm kuali non stick sampai perang dan berbuih. tuang air berhati2 dan masak gula sampai pekat. tuang dalam loyang yang akan di buat puding. i guna 24cm loyang bulat.

bahan puding:

2 tin susu cair (yg 400gm punye)

12 biji telur c

150gm gula alus

1 sudu kecil tepung kastard (option)

secubit garam

2 sudu kecil vanilla esen

cara-cara:

blend semua bahan2 dalam blender. dan tuangkan dalam loyang berisi karamel diatas. masak secara 'bain-marie' selama 40 minit menggunakan pada suhu 170 C.

sejukkan kemudian terbalikkan loyang...walllah...ready to eat!!!!yum, yum

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...