Pages

Tuesday, December 29, 2009

kuih ros


"cam bunge ros ke kuih tu??"tu lah soalan yg aku selalu aju kat mama ku tat kala dia kate nak buat kuih ros masa aku masih kecil dahulu..suatu waktu dahulu.penuh nostalgia nye kuih ini..mengingatkan aku masa seronoknye beraya di singapura..zaman kanak2 yg yg penuh dgn kemanisannye bebas dr memikirkan masalah...


well back to real life..sebenarnye resepi nih aku nak try guna amy beh punye resepi...tapi cari punye carik tak tau dok kat mane...tah zaman bila kali terakhir aku buat kuih nih...kuih yg untuk org yg penyabar dan rajin je! tak dak resepi aku create sendirilah...







so this is my recepi...nak kate keras taklah jugak tapi bila makan bunyi berderap-derap sampailah kat gegendang telinga. yg paling best ade rase bijan yg menambah lagi ketagihnye...bila makn macam tak nak berhenti je! sebelum buat tu, popoklah bedak sejuk byk2 ye...panas muke you dok ngadap kuali..hehehhe!


bahan2:

150gm tpg gamdum

150gm tpg beras

150gm gula castor

300ml santan pekat( beli yg dah siap perah nye,peket kecil)

400ml air

1 telur A

2 sd kecil bijan


myk masak secukupnye utk menggoreng

cara2:


  1. masuk semua bahan kecuali air dlm mangkuk.

  2. tuang air skit2 sampai habis sambil di pukul ngan whisker. cukuplah sekadar adunan sebati je , tak ade ketulan. jgn pkl sampai kembang lak, kang jadik bohlu la pulok!

  3. panaskan acuan dalam minyak. guna api yg sederhana shaj.

  4. celup acuan dlm adunan, then masukkan dlm myk yg dah panas tu, goyang skit...then lepaslah kuih tuh

  5. jgn putus ase ye mencube!






Saturday, December 26, 2009

kuew tiau ketam


ari tuh jalan2 pegi kedai jumpa lak ketam..so belilah ..tapi tak tau nak msk ape..so goreng jelah ngan kuew tiau yg ade..hehheh not bad lah!!! whole family suke,,,depa tuh klau ketam kan masak apa pun laju je!~ sea food memng kegemaran ku...jgn lah dpt gout udah le!
so...resepi nye basic sangat,,,,,tutup lubang idung pun bleh buat...heheheeh
bahan2 :
450gm kuew tiau basah
5 tangkai cili kering*
1 labu bwng besar*
5 ulas bwng putih*
2 sb kicap pekat
2 sb sos tiram
3 sb kicap manis
1 sb hoisin sos
2 ekor ketam- bersihkan n potong 4
segenggam togeh
garam gula secukup rase
cara2:
  1. kisar bahan2 *. panaskan myk masak.. tumis bahan kisar till naik bau.
  2. masukkan segala mak nenek sos. tuang ketam kedalam kuali bersama bahan tumis.
  3. msak ketam till warna ketam berubah jadik merah. buh lah kuew tiau. kacau api kecil till sedikit kering.
  4. masukkan togeh yg dah dibersihkan. sedia untuk di hidang

kek epal


kek epal
Originally uploaded by kaknikyusof

nih kes nak perabih epal yg dah lame dok terperuk dlm fridge..sampai nak merajuk dah pun.resepi nye amek dr blog my kitchen snippet. to my surprise..kek nih rasenye tak ubah mcm bingke ubi kayu cume lagi sedap je...ade rase masam. lemak berkrim tak terlalu manis. tapi budak tak berapesuka mungkin sebb ade bau serbuk kayu manis. but anyway i like it..next time nak buat kena buat setengah adunan aje...jo moh tengok resepi..i kopi pes n transalate aje!

bahan2:

226gm butter

180 gula kastor

4 biji telur

200ml fresh cream(mokwo gune whipped cream )

300gm tepung gandum

2 sudu kecil baking powder

1/2 sudu kecil garam

1 bijik epal sederhana besar-didadu alus2( yg nih mokwo tambah sendiri..nak perabih epal)

cara2:

  1. pukul butter n gula sampai kembang
  2. masukkan telur satu. pukul sampai jangan berkeladak yeh!
  3. masukkan pula bahan2 kering yg telah di ayak terlebih dahulu.di selang seli dgn cream tadi. masukkan epal yg diracik.pukul till sebati.
  4. tuang adunan dlm loyang 9" yg dialas ngan kertas myk.
  5. letakkan topping diatas adunan kek tadi.
  6. bakar @ 180 C untuk 40-50 minit

topping:

1 biji epal sebesar penumbuk( buang kulit n hiris nipis)*

2 sudu makan gula*

1/2 sudu kecil serbuk kayu manis*

--gaul semua bahan. dan letak atas kek sebelum di bakar

Friday, December 18, 2009

sambal telur tanpa belachan.....tak lah gatai uuu!!


sambal yang terlalu simple..menjadi kegemaran anak2 ku especially yg sulung tuh...semenjak 2 menjak lepas dah baligh nih alahan betul dgn belachan...makan belchan je..tuh dia macam tak cukup muke jerawat nak tumbuh1 kesian die! so belchan yg masih besau penumbuk tu terpakse kena kuarantin lah dulu...ape2 pun smabal tu sedap gak, klau buat 10 bijik telur sehari dah licin lencun . jomtengok resepi yg mudah ini
bahan2:
10 bijik telur rebus dan goreng dgn minyak sampai kereput skit
20 tangkai cili kering--rebus sat*
5 bijik buah keras*
2 labu bwng besar*
1 labu bwng besar--- dimayang
4 sudu besar sos tiram
garam, gula secukup rase
3 sudu besar air asam jawa
Cara2:
  1. kisar bahan2 bertanda*. kemudian tumis hingga naik bau. masukkan garam.
  2. then masukkan bwng besar yg di mayang, sos tiram, perisakan dgn gula secukupnye. (klau sambalkan mokwo cukup suke klau manis skit, tapi terpulang pd tekak masing2)
  3. finally , masukkan telur, gaul ...dah siap..taraaaa!!
  4. ape lagi nasik mane?
  5. p/s; amaran...masak nasikdulu sebelum masak sambal nih ye! hehehe

Thursday, December 17, 2009

cotton japanese cheese cake


cotton japanese cheese cake
Originally uploaded by kaknikyusof


kek yg lembut senang d makan untuk pelbagai peringkat umur..kalau agak2 malas nak kunyah tolan aje deh!! sungguh sodap , tidak terlalu cheesy n tidak terlalu manis..sesuai kan utk yg berdiet..pepon this recepiis a must try one! aku ceduk dr dapur hasue...ikut step dia sebijik sebijon yah...pasti menjadi...InsyaAllah...untuk resepinye di sini ...apinya hendaklah tak terlalu kuat...utk oven mokwo, mokwo guna 130-150 c aje...1 hour dah masak


Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)


Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon


Cara-cara
Utk adunan A:

  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler.
  2. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
  3. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).


Utk adunan B:

  1. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  2. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  3. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

mintak halal ye hasue sbb kopipes! my link just doesn't work right now!!

Wednesday, December 9, 2009

kayu manis madu


kayu manis madu
Originally uploaded by kaknikyusof


minuman yg cukup berkhasiat untuk semua. mungkin ade yg tak suke bau kayu manis tuh, tapi kan tutp idung jelah n telan...slurrppp!! ianye cukup berkhasiat mencegah asma, sinus, tonsil mcm2 lagilah.minum pagi2 dgn peru kosong ye! ayuh try!

1 sudu besar madu asli

1 sudu kecil serbuk kayu manis

air suam secukupnye

cara2:

-campur kesemua bahan. kacau sebati dan sedia d hidang

kek marble choc cheese

ari nih aku betullah punya bengang...abih2 masa kek, tetiba out of nowhere...kepappppp!!!!pintu oven aku jatuh ke lantai...apelah punye cokianye oven...tapi kan nak kate oven murah..pun tak jugak....ribuan jugaklah rega nye.....hemmmmm macam sroh aku cuti je...jadi aku pun call lah dia punye care center..depa kata akan amek mase seminggu lebih untuk aku dapat balik gantian...fuhh nasib baik ade warranty...klau tak nangislah aku...huhuhu! tapi yg paling syukur..kemalangan tu jadi lepas kek aku dah selesai masak.... Alhamdulillah and the kek walaupun nampak huduh tapi rasenye tidak mengecewakan..sodap!!!!resepi nih aku amek dr kaknita di myresepi.com...just next time aku kena asah bakat me'marble' ku..tangan kena lembut gemalai skit kottt!!!

inilah posisi yg paling cantik!!

Monday, November 30, 2009

kek buah kak an@periuk tanah


ari nih aku buat kek buah ...resepinye adaptasi dari kek buah mak cik siah by kak an . kali nih ialah kali ke-2 buat. first time buat kek nih seprti kata kak an memang sedap tapi ade rase kurang manis n kurang berkrim...so kali nih aku modified sendiri jadi lebih berbuah manis dan berkrim...anak2ku n hubby memang cukup suka kek yang rich n moist macam kek nih...hasilnye begitu memuaskan cume nak kena sabar skit coz kek nih amek mase dekat 2 jam baru masak..huhuhu...jom semak resepinye

bahan-2nye:
2 cawan tepung gandum}
1 sudu kecil baking powder}
1 sudu kecil soda bikarbonat}
220gm buttercup
1 cawan gula
3/4 cawan susu cair
150gm buah2 campuran
1 sudu kecil esen vanilla
3 biji telur c

cara2:


  1. ayak tepung, baking powder dan soda.

  2. masak buah2 campuran bersama gula, buttercup dan susu cair dlm 5 minit hingga gula hancur dan butter menjadi cair. sejukkan seketika. tapiskan buah dan campurkan buah2-an tersebut dengan tepung yang di ayak tadi.

  3. pukul telur hingga kembang . masukkan adunan tepung + buah-2an di selang seli dengan cairan butter + susu yang di tapis tadi

  4. tuang aduan dalm loyang pembakar yang telah di alas dengan kertas minyak terlebih dahulu. tutup loyang itu dengan aluminium foil supaya permukaan kek tak mudah hangus dan kek menjadi lebih moist.

  5. bakar pada suhu 150 C selama 1 jam 30mint atau kurang bergantung pada oven masing2.

  6. bila dah masak sejukkan semalam dalam oven barulah di potong dan ape lagik makanlah...selamat mencube

Monday, November 23, 2009

puding karamel


PB230598
Originally uploaded by kaknikyusof

sedap betul resepi nih.. basic nye guna resepi dr hana tapi dah di ubah suai ikut citarasa ku.tq for the lovely recepi hana.

lepas nih tak payah tunggu bulan posa baru nak merasa puding nih, . can do any at time, at any where..cewah!! buat tau jangan tak buat..jom tengok resepinya:

3/4 cawan gula pasir

1/4 cawan air

- masak gula seeloknya dlm kuali non stick sampai perang dan berbuih. tuang air berhati2 dan masak gula sampai pekat. tuang dalam loyang yang akan di buat puding. i guna 24cm loyang bulat.

bahan puding:

2 tin susu cair (yg 400gm punye)

12 biji telur c

150gm gula alus

1 sudu kecil tepung kastard (option)

secubit garam

2 sudu kecil vanilla esen

cara-cara:

blend semua bahan2 dalam blender. dan tuangkan dalam loyang berisi karamel diatas. masak secara 'bain-marie' selama 40 minit menggunakan pada suhu 170 C.

sejukkan kemudian terbalikkan loyang...walllah...ready to eat!!!!yum, yum

Friday, November 20, 2009

blueberry cheese cake


blueberry cheese cake
Originally uploaded by kaknikyusof

this was the cheese that i made quite sometime ago. Only now i manage to update the photo. manyak slow woooo.... ape nak buat..orang kate klau nak berlari kena bertatih2 dahulu..ye tak. the recepi will follows later....yer. by the way, kek nih so sedappp, very moist and rich...so better watch out your cholesterol b4 u try this

Thursday, November 12, 2009

Flickr

This is a test post from flickr, a fancy photo sharing thing.

masak lemak ketam bernenas


masak lomak ketam nih merupakan kegemaran kami sekuarge. very simple n easy to make, tapi terlalu kaye dgn kolesterol. tapi memang best sangat2. so resepi is as follows:

1 1/2 kilo ketam bunga
2 bwang besar*
2 bawang putih*
sehiris halia*
1 serai*
sejurai nenas -hiris kasar
1 biji telur
1 sudu kecil asam jawa segera adabi
santan pekat dari 2 bji kelapa
garam secukup rase

Cara:
  1. ketam di bersihkan dan potong 2.
  2. kisar bahan2 * dan masukkan dalam periuk yg diisi ketam tadi. tambah santan dan masak sampai didih. masukkan nenas.
  3. masukkan telur dan kacau kuah hingga telur masak. perasakan dengan asam jawa dan garam.
  4. Walllah wei...makan ngan nasi panas.....memang sedapnye....

Tuesday, October 20, 2009


Thursday, October 1, 2009

first experiment

first time aku create blog. teruja betul. hopefully my blog can go on n on n aku ade mase nak update!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...