Pages

Wednesday, December 29, 2010

musim hujan , musim virus membiak.....!!!

sotong oriental
salam semua..nampak gaya nye blog mokwo nih dah kena jangkitan dah musim2 ujan nih...jangkitan dari virus 'M' .... lalu lahirlah syndrome 'sekuk chipsmore'..now u c, now u don't....kekdah nye tenggelam timbul lah mokwo lepas nih....

bz wehh...sapa kata jadi homemaker nih boleh relax.....sibuk ngalah menteri belia dan sukan tau...!!
so tak moh pot pet tentang ke'bz'an mokwo...nak crita, selama 1001 malam pun tak kan sudah nye...

kali ini nak review pasal the famous amos recipe...sotong oriental....orang lain dah khatam dah buat masakan nih..mokwo baru terkedek2 ehhh!...tak pa lah bak kata si yat maria-- easy bakes, better late than never...

sedap sememang nye..bebudak n pokwo makan licin for 1 kilo sotong....tapi sejujur nye mokwo lebih menggemari masakan sambal atau cara masak kuali che iza ...masakan nih ala2 fusion masakan thai dan mamak.....nampak nye lain orang lain selera dan anak tekak...

but its good to try,....at least boleh di jadikan pilihan mempelbagaikan masakan sotong..kepada yg belum try...nanti cuba yah...mana tau bersesuaian dgn citarasa kalian....tak try maka tak cinta...
terimakasih kepada yg sudi berkongsi resepi nih!!!

togel sungguh sotong ku inih...mungkin sebab tuh dia kurang ummmmphhh!


i'd copied from nor ---secubit garam...tq again ladies!!

SOTONG ORIENTAL by Aliza
(sumber Madiha)

Bahan2
500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos
1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah)

Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2 s/k sos ikan
6 s/b air panas ~ k.nor tak letak air sbb sotong tu nanti akan keluarkan airnya sendiri

Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan.


updated:
K.Nor skip part celur sotong tu, terus aje campak sotong dlm kuali utk mengekalkan rasa manis sotong. Bila dah buat gini, kena skip la 6 sudu air tu sbb sotong tu akan keluarkan airnya gak nanti.( mokwo ikut cara nih jugak)

Sunday, December 26, 2010

bingka ubi gula melaka

salam semua pembaca budiman...
semalam lagi mokwo dah start baking...semangat tul nak baking2 ...rindu nak makan kek sebeno nyer...
bingka ubi nih kek jugak lah kan...kek tradisi gitew!!! 

nampak resepi bingka ubi nih kat blog nor--secubit garam...terus terliur...walaupun dah beberapa kali dok tangguh2 akhir nye menjadi gak...


yang pasti resepi nih adalah resepi bingka ubi yang terrrrrsedap pernah mokwo rasa...so sesiapa belum cuba...harus cuba tau...lemak manis ,lembut, tak dak pait2 ubi...bessss

this recipe is a keeper!!!
tq ayu, nor , kak fida myr (tuan punya resepi ) dan lain2 yg telah share ini resepi...mokwo ikut sebijik2 cara ayu...

Ingredients:- (9x9 loyang)
  • 1 kilo ubi siap parut-(Ayu tapis -buang airnya dan ambil kanjinya saja dan gaul balik dengan ubi parut tadi)
  • 300 g gula melaka*-(Ayu gunakan 225g aje)
  • 200 ml air*
  • 200 ml santan pekat*
  • 2 helai daun pandan*
  • 100 g gula halus-(Ayu gunakan 30g aje)
  • 3 biji telur
  • 2 sb mentega/majerin
  • 2 sb tepung pulut (mokwo guna tepung gandum)
  • 1/2 st garam
Method:-

  1. Masak bahan2 bertanda (*) hingga mendidih dan gula hancur kemudian tapis dan sejukkan.
  2. Dlm sebuah mangkuk, campur gula halus, telur dan mentega dan di kacau rata.Masukkan ubi parut,garam campuran gula melaka dan kacau hingga sebati.
  3. Tuang adunan ke dlm loyang yg disapu mentega sekelilingnya
  4. Bakar selama 40-45 min pd suhu 160C.(Ayu bakar dalam 1 jam lebih sebab nak garing sikit atas and bawahnya tu.)
  5. Jika ingin permukaan kuih yg garing, hidupkan api grill dan bakar lebih kurang 5 min. Tahap ini, jgn ditinggalkan kuih di dlm oven tu, nanti permukaan kuih akan hangus...
  6. Sejukkan kuih, potong dan hidangkan 
  7. Sources:-From kakfida@myresipi.com

Saturday, December 25, 2010

aku CINTA nasi!!!

cinta ku pada nasi adalah cinta luar biasa...setiap hari kalau tak makan nasi..terasa umpama hidup tak lengkap....kalau tak makan nasi yg berbiji2 tu pun, akan ku cari jugak makanan yg berasaskan nasi seperti mee hoon, tosai, nasi himpit dsb

semasa mengandung kan amny dulu...doktor menyarankan aku utk tidak makan nasi...di sebabkan masaalah gula yg tinggi dlm darah, juga utk menstabilkn berat badan ku...tapi aku ngak bisa, berpisah dgn nasi...mulut melayu ini pasti meronta2 jika tidak mengunyah nasi



nasi...kenapa kau begitu meng'ketagih'kan...sebb kau diet ku selalu kantoi...orang kata kalau nak kurus, jangan makan nasi...it makes sense jugaK...kawan ku sudah berjaya menjadi kurus kering dek kerna menahan nafsu terhadap nasi....tapi sayang jugak...walau badan kurus...dia tetap masuk sepital kerap kali...kerna sakit gastrik yg semakin parah......mungkin terlalu rindu dgn nasi..badan nye bertindak meng'hukum' diri nye sendiri

kekadang aku naik takut gak..bukan apa...melihatkan saudara mara ku...ramai telah terkena kencing manis dek kerna terlampau makan nasi...makan 5 kali sehari nasi....tapi rasa nye tak adil jika di salah seratus peratus pada nasi...kesian si putih nasi...sebelum salahkan benda lain sebaiknye salahkan diri kita sendiri...ye tak!! sapa soh pegi tido lepas makan nasik??? seeloknye..lepas makan nasi mau pegi berlari sejauh satu kilometer...barulah padan....tapi siapa sanggup buat begitu????

sayangnya nasi..selepas ini kau akan ku masak sekali sekala sahaja...di usia yg hampir setngah abad, aku harus banyak bersabar terhadap kau nasi...biarpun begitu...kalau aku tension2...kau akan tetap ku cari jua!!! pengubat hati yang lara...alahai nasi...i lap u forever!!



buurrrrppppp....Alhamdulillah.....hehehe...yu oals dah makan lum????

ini tak lain dan tak bukan..hanya sessi warm-up, utk dapatkan mood memasak yg dah lama 'cuti2 semalaya' kembali...

Wednesday, December 22, 2010

dapur masih di sita...!!

lama dah tak main masak2...geram tauuu!!! well nak buat cam no dapur mokwo masih dalam progress....slow but progressing...better lah than stop lingkup terus...!

so most of d days..tapau ajer makanan kat luar..sampai ade satu tokeh restoran tuh dah tau sangat dah ape lauk yg mokwo nak beli...tengok muka mokwo dia dah ready dah nak ceduk ape...hahaha good for them lah coz mokwo cukup memilih  makanan bila nak tapau...only certain restaurants kena dgn our taste buds...and they're one of d lucky ones...walau pun rasa x macam 5 stars hotel..tapi..boleh di telan dek anak2 n pokwo.... cukup lerr ...tengah2 darurat nih mana boleh demand lebih2!

kekdah nye bila dah tak masak so mokwo banyak masa terluang...geledah2 jumpa benda di bawah sinun...hehehe...

tak tau lah dah berapa kurun dok peram benda nih!!

moh lerr buat exercise...ingatkan nak jugak melts some kilos before i add another kilos and kilos after this...haha...boleh ka???
ummi nak kurus???? amny terkejut jap......
 till then...have a nice sweating day everyone !!!



Thursday, December 16, 2010

sambal sosej pedas....menu sempoi abeh !!

i look like zombie..with bagged, half opened eyes, haggard look..kalah mak cik jual sayur kat pasar..kepala pun macam dok kat cloud 9..very light headed..nilah penangan tido pukul 3 am bangun pukul 6am....Allaaaahuakabar...( yawning)..i'm renovating my own kitchen u know!!..with d help from pokwo , of course...mind u ols yer..this is not the xtrvangaza 'make-over'..hanya letak few cabinets, shelves n change some work top yg telah ku bakar secara tak sengaja..huwaaaa...

 sudah nye segala resepi baking2 kena KIV lerr...nak masak pun macam lemau badan...meh ler layan resepi org ngantuk !!

 
bahan2:
6 batang sosej ber cheese-- celur dgn air panas
5 biji telur C--campur dan kocok
1 cawan ikan bilis-- basuh
1/2 cawan cili boh or kisar
1 labu bawang besar--cicincang
5 ulas bawang puith --cincang
2 sudu besar sos tiram
hirisan gula melaka
garam
air asam jawa secukup nyer
minyak utk menumis dan menggoreng secukupnye

cara2:
  1. sosej potng empat. goring
  2. goring ikan bilis till garing .ketepikan
  3. telur yg telah di kocok tadi goreng menjadi telur dadar..bila dah sejuk, potong kecil2
  4. tumis cili boh, bawang besar, bwng putih hingga naik bau dan garing
  5. masukkan sos tiram, air asam jawa, garam dan gula melaka secukup rasa
  6. masukkan sosej dan telur dadar. gaul sebati
  7. tutup api dan masukkan ikan bilis goring. gaul sebati
  8. boleh makan ngan nasi or roti..enak jugak di ratah begitu sajoo!

Sunday, December 12, 2010

muffin buah kukus


layan resepi nih dulu yekk..mokwo nak gi kenduri...adeh,deh,, dah kenyang ..tapi jemputan harus di penuhi...daaaa...muffin yg gebu tiada menggunakan ovelat maupun soda bikarbonat..rasa nye sedap...teringin???cubalah yekkk!



mokwo guna epal..nak perabih epal yg dok bertapa lama sangat dlm peti sejuk!


Muffin Buah Kukus
origin : mokwo

bahan A:
200gm tepung gandum
80gm susu tepung
2 sudu kecil baking powder

 bahan B:
100ml air
100ml melted butter
100 gm gula castor
100gm buah  di dadu (bule guna strwbery ke, epal ke, kiwi ke, blueberi dll..suka ati lah ekk)
2  telur kuning
1 sudu kecil esen vanilla

 bahan C:
2 telur putih
1 sudu kecil jus limau nipis

cara2: sediakan pengukus dan alas acuan muffin dgn kertas muffin..lebih kecil acuan lebih cepat masak muffin
  1. ayak..satukan bahan2 A dlm mangkuk adunan.. ketepikan
  2. dlm mangkuk lain satukan bahan B dgn handwhisk..kacau till gula larut
  3. dlm mangkuk lain...( banyak nak basuh mangkuk skit yeh!) putar bahan C till stiff peak.ketepikan
  4. masukkan bahan B dalam A..kacau sebati dgn spatula
  5. masukkan bahan C..skit2...kacau dgn spatula kekdah kaup balik sampai sebati dan gebu.don't overmix!
  6. masukkan dalam bekas muffin dan siap utk di kukus for 15 minit..depends on the muffins size
  7. jgn dok buka penutup pengukus pada awal 10 minit mengukus ..nanti muffin merajuk , bantat tak tau yek!
  8. simpan muffin didalam bekas yg tertutup utk mengelakkan muffin kering dan keras



gebus..kehadiran buah2han menambah sedap dan harum muffin!

Saturday, December 11, 2010

my new toy...??? errrkk mungkin tidak!!!

meh lerr tengok...1st time lorr mokwo tengok ini benda..the much talked about 'tool' among the datins and the beauties..very hot in the market nih...


sementara tunggu mak datin sorang tuh datang amek..mokwo pun snap2 lah pic utk buat tatapan semua....patutlah depa tuh mulus gebu putih cerah...melihatkan wajah diorang macam langsung tak de cela..rupa2 nye inilah sebahagian dari rahsia...kepingin mokwo nak try....mane lah tau kot, kot muka yg sebam nih  boleh ngalahkan siti nurhaliza tuh...hahaha..tapi mokwo takutlah dgn jarum nih..ehhh nak cucuk2..seriau...lagi pun bukan nye murah tau!


one box consists of 10 ampoules cost for RM 350 excluding postage...and the effect of 1 ampoule last  for 2 weeks ajer..huhuhu
tapi kan kalau sapa2 ade duit memang berbaloi...kalau anda beli dgn esthetic doctor..the price would be simply RM  600...nanti mokwo cerita lebih skit pasal benda nih di lain siaran....harus soal selidik mak datin nih jap...

so just in case sesiapa berminat please feel free to e-mail me yeah! sementara stok masih ada!!!====)) nikyus@gmail.com

Tuesday, December 7, 2010

kuih ketayap aka dadar

kuih ketayap dadar sedap
halus mulus yg lebih presentable
salam Maal Hijrah utk semua muslimin dan muslimat..mokwo harap semua berkesempatan menbaca doa awal tahun dan akhir tahun yeh!..mokwo pun hampir2 terlupa semalam dek kerana kesibukan yg menghambat diri ku..nasib baik petang semalam mokwo menjengah blog siapa tah..menceritakan tentang doa tersebut...Alhamdulillah sempat juga mokwo baca doa tersebut..terimakasih kepad yg sering ingat mengingati...

made this for breakfast....tapi kan mixture yg mokwo guna memang cair skit berbanding dgn kebanyakkan resepi yg mokwo nampak..mungkin sebb tangan mokwo memang sedikit kaku dlm bab2 melenggang nih..so mokwo perlu adunan yg lebih cair lagik...bagi mokwo adunan yg cair begini jugak akan menghasilkan kulit dadar yg lembut dan lebih kenyal
permukaan yg menggerutu..hasil guna kuali melengkung biasa


ada satu resepi tuh dia campurkan sedikit tepung jagung...satu adunan yg unik..belum pernah mokwo cuba lagi..bagaimana pun di bawah sini mokwo letakkan link utk beberapa resepi2 kuih ketayap yg lain..boleh lah cuba yek, ikut gaya anak tekak masing2

lepas nih kalau sapa2 dok beli lagik kuih nih tanpa sebab yg konkrit..hang sajaaa lahh tau!..hehehe...senang bangat deh kuih nih!!
  1. dapur ummi--Home sweet home
  2. dapur ayu-- the curly babe satisfaction
  3. dapur ina--Hana's family
  4. dapur ina lagi
  5. dapur hamsini--warna2 duniaku
banyak lagik lah ..u oals carik sendirik...
di bawah sini ialah kuali yg mokwo guna utk mendadar...senang tul ade kuali nih..non-stick..tak yah letak minyak..dan permukaan dadar menjadi alus mulus bak kulit anak dara..mokwo beli dr tokeh puyuk belenga cik mimi..kalau sesiapa berkenan bleh lah ke sana

so resepi nye:

KUIH Ketayap
origin : mokwo

Bahan2 inti:
1 biji kelapa parut yg putih punya
1/4 cawan jus pandan (1/4 cawan air + 4 helai dain pandan--kisar dan perah)
gula melaka secukupnye--hiris halus
2 sudu kecil tepung ubi

cara2:
  • satukan gula melaka,kelapa dan jus pandan. masak till jadi pekat and gula hancur
  • masukkan tpg ubi dan kacau till masak


bahan2 kulit:
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan susu segar
1 cawan + 3 sudu besar air
1 biji telur A
pandan pes secukup nye
1/2 sudu kecil garam

cara2:
  • dgn menggunakan hand whisk.. satukan semua bahan2 di atas..pukul skit jika perlu supaya tiada ketulan pada adunan
  • panaskan kuali non-stick
  • ambil 1/4 cawan adunan dan lenggangkan atas kuali tadi
  • bila masak angkat dan isikan inti. lipat kemas
salam maal hijrah untuk semua


Sunday, December 5, 2010

kerabu telur asin

hari nih mokwo masak teramat simple..hanya nasi goreng kampung dan side kick nyer kerabu telur asin....biasanyer kalau mokwo rebus telur asin...yang tinggal hanya telur putih aje..sapa pun tak nak telur putih ,sudah nye akan di buang begitu sahaja...klau buat kerabu begini..haaah...licin ...moh tengokkan resepi nye...cukup sedap di makan bersama2 dgn nasi goreng or nasi putih...suka hati masing2 lah yeh!


bahan2 nye:

5 biji telur masin--bersihkan
 7 biji cili api--cincang halus
1 labu bawang besar-dadu
2 biji tomato--belah buang biji. dadu
daun ketumbar--hiris halus
3 biji limau nipis--perah ambil jus

cara2nye:
  • telur masin di rebus sampai masak sepenuh nye..belah dua dan kokot keluar isi nye
  • satukan semua di atas kedalam telur..kacau sebati..hidangkan
  • tak perlu tambah garam or gula yek!! harap maklum!!!

pencurik gambo...lagi dan lagik!

salam semua pembaca budimam....pepagi lagik mokwo dah hangin sebadan ...mana tak nyerr...pokok kari pulai ku dah toggel...sebenarnye mokwo tau sangat lah sapa yg buat tuh...sebb mokwo dah pernah caught her red-handed...thought that she might stop...but hampeh!!!...i just hope Allah akan murahkan rezki utk mokwo n pokok tu boleh idup dgn sihat...klalau 'kiok' gak...nampaknye mokwo kena tanam dlm pasu buh kat dlam umah lerr jawab nyerr....sedih nyerr memikirkan jiran2 yg tak prihatin langsung!

tapi bila buka ternet...rupa2 nye kemelut kat sini lagik teruk...pencurian gambo2 cukup berleluasa nowadays..yg jadi mangsa kebanyakkan nye gambo2 dari blog masakkan...asal nampak gmbo2 tuh cun skit, cerah2 ber'DSLR'...ramai lah nak menyunting.....don't tell me u nak simpan utk koleksi peribadi n buat references di kemudian hari dgn menayangkan kat yur  blog that is open to public...come on-lahh..mana yg di maksudkan dgn 'personel' tuh??

just in case kalau sesiapa tak tau...mengambil hak org lain tanpa kebenaran itu di definasikan sebagai mencuri....dan mencuri dalam Islam adalah dosa besar n boleh tuh di jatuhkan hukuman potong tangan...ada mau??

ginilah ...what goes around ,will  come around...hari nih kita dok curi hak2 orang..satu hari yg lain pasti hak kita pulak kena kena curi...Allah itu Maha Adil...! so bertata susilah lah dalam berblogging..musuh jangan di cari..tak guna sesen pun!!

Wednesday, December 1, 2010

karipap pusing (or lapis )beralih pusat !!!

karipap pusing pusat sedap
antara 'model2' yg boleh di bawak majlis
resepi mokwo ambil dari blog mat gebu..
tersangatlah fragile nyerrrrrr...doh yg begitu rapuh dan ranggup...rasenyerr superb!!!
nak gelek doh tuh memang betull menguji imanku yg tipis nih!..

versi kuak lentang!!


1) kena lemah lembut time gelek doh tuh...buat kasar2 , alamat terkoyak rabak lah 'baju' dia..!!

2) lagi satu..tak boleh gelek terlampau nipis jugak..biarkan  sedikit tebal..bila di goreng dgn api yg sederhana ..karipap boleh masak sekata....no hal!
.
3) tabur sedikit tepung di atas doh utk memudahkan proses mencanai doh

4) jangan sekali2 gatai tangan nak kacau kasar2 time goreng karipap nih yeh!...mau nye jadi serdak kang!

basically ...just handle gently..lots n lotta tender loving care....huiiiiH! i'm glad i've finished these karipaps!

mokwo tak amek gambo 'd making of..' sebab dgn tangan mokwo yg berlemuih,  mokwo cukup tak reti  nak snap2...utk melihat cara2 melipat nye boleh pergi ke blog dapur tanpa sempadan di sini
atau blog sam Tan di sini....please help yurselves and dig lotta 'treasures' there

thanks Mat Gebu for sharing this superb recipe!!

BAHAN INTI :-)
300 g kentang, kupas, cuci dan dadu kecil dan rendam
1 tin ikan tuna, toskan
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*tumbuk lumat)
1 camca besar sos tiram
5 - 6 helai daun kari, hiris halus
2 camca besar rempah kari
1 camca teh serbuk lada hitam
Sedikit gula
Kicap cair secukupnya
1 cawan air

BAHAN PASTRY :-)
A...
260 g tepung gandum
50 g margarine
20 g gula halus
1/4 camca teh garam
140 ml air (kurang lebih)

B...
180 g tepung gandum
80 g lemak sayur (shortening)



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK INTI :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk, daun kari dan bawang besar hingga harum, masukkan sos tiram dan sedikit air, tambah rempah kari, gaul rata dan tumis hingga garing. Masukkan tuna dan kentang. Tuang air dan biar hingga kentang empuk. Tambah sedikit gula, lada hitam dan kicap cair secukup rasa. Masak hingga kering. Alihkan dalam bekas lain dan biarkan sejuk..
  2. UNTUK PASTRY :- Satukan semua bahan2 "A" kecuali air, gaul rata dan tambah air sedikit demi sedikit sambil terus diadun hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan. Ketepikan. (Jangan risau jika air tidak habis digunakan).
  3. Satukan pula bahan "B" dan adun hingga menjadi doh. Rehatkan doh "A" dan "B", selama 20 minit. Kemudian bagi dua setiap doh, biar sama besar. Bulat2kan. Ambil 1 bahagian doh "A", leperkan sedikit, letak atasnya doh "B", kemudian balut hingga menutupi doh "B" tadi. Buat kaedah yang sama untuk 1 bahagian doh lagi.
  4. Ambil satu bahagian doh, canai membentuk 4 segi, buat lipatan seperti gambar rajah. kemudian canai lagi dari arah depan hingga ke hujung, canai juga bahagian tepinya, hingga mendapat ketebalan lebih kurang 2mm. Gulung doh tadi dari depan hingga ke hujung seperti swiss roll.
  5. Rapikan gulungan tadi dan potong kepada 8 bahagian. Buat kaedah sama untuk bahagian doh yang satu lagi. Ambil 1 potongan. Leperkan sedikit dan canai lebih kurang 3mm, isi inti dan kelim seperti membuat karipap biasa. Buat hingga siap.
  6. Goreng hingga kuning keemasan, gunakan api sederhana sahaja. Jangan goreng banyak seentak, mat goreng 2 - 3 biji sekali goreng, berhati2 semasa membalikkan karipap. Angkat dan toskan minyaknya, letak atas paper towel dan biar minyak terserap. Boleh dihidangkan....

Tuesday, November 30, 2010

bingka roti oren

nothing seems to be like i expected...my baking dishes either turned out to be overly done or under baked plus bantat...thus i handed my apron to pokwo ...he made me this that gave me a new hope..coz if he can, i surely can do much2 better...but the truth is..i need a break...masak and masak ajerr... rasa nye dapur pun dah naik muak pada mokwo kot..so 2 , 3 hari nih pokwo yg masak...simple2 aje setakat goreng telur and masak nasi goreng , dia memang pro..hihi


bila tanya resepi nye..pokwo suruh mokwo agak2...bertuah betul!!! sebelum buat lagi mokwo dah suruh pokwo sukat bahan2 nye dgn cawan....pokwo ressisted...kata nye pro chef mana sempat nak sukat2...hok aloh lah...iyo lah tuh pokwo!!! so this resepi is just a rough guidance..u ols pepandai lah ekjust yekk..mengikut selera tekak memasing..ok lah...mokwo nak pi sarung apron kesayangku balik nih..lama tul bercuti naik kematu lak ...tu lah kan kalau dah biasa masak tetiba tak masak, jadi macam tak lengkap idup...so, agi idup, agi masak..hahaha...luv cooking!

bahan2:
1 buku roti gardenia yg pendek punya--kerak dia pun pokwo ku guna..hihi..siat kecil-kecil
4 telur A-pukul skit
4 sudu makan gula (kalau kurang manis boleh tambah sendiri)
4 sudu makan susu pekat
120ml jus oren ( pokwo guna oren twister)
600 ml susu segar

cara2:
  1. panaskan oven at 180 C..griskan loyang 9' dgn marjerin
  2. dalam mangkuk dgn menggunakan hand whisk satukan rata semua bahan kecuali roti
  3. pukul sedikit mixture until gula hancur
  4. masukkan roti yg dah di siat tadi kacau rata dan biarkan cecair meresap dlm roti for 15 min
  5. tuang dlm loyang pembakar dan bakar dalam 40 minit
  6. sejukkan sebelum di potong..tak muak tau bingka nih!


Saturday, November 27, 2010

kawin dek non...jgn tak kawin!

salam semua...sekarang dah musim cuti sekolah..biasanye akan menyusul lah deretan jemputan kawin...ramai sungguh yg berlumba2 membina masjid..dah bertemu jodoh....Alhamdulillah...
trust me..,..diamond is not forever.!!!..pic credit to google

ade seorang mak cik nih...terdengar keluhan nye..
makcik A:."haaiii....abih duit mak cik buat kenduri..!!"
mokwo : 'bukan kah anak mak cik dah kerja?
mak cik A : Yelah baru je kerja..duit bukan nye dah kumpul banyak, nak tak nak mak cik jugak kena bantu    dalam   bab2 kenduri dan hantaran...barang sekarang semua nye mahal!
mokwo : berapa mak cik abeh? (buzy body!!)
mak cik A : total dekat RM 20 ribu
mokwo : errrrkkkkkk ( tak moh tanya banyak..kang tak pasal nak kena bagi pinjam duit...hihi..kedekut tul!!)

kesian mokwo dengar..mau tak mau tradisi harus di turuti...pelamin, baju pengantin, duit hantaran yg mencecah puluh ribuan dan sebagai nye... mokwo menggaru kepala

kalaulah ade orang semacam mokwo.....me...i defied my tradition.....no hantaran, no pelamin...almost nothing time kahwin dulu....as a consequence...mokwo kena buang negeri..(ahaha padan muka.!)..... kena fitnah yg mokwo sudah di 'tebuk' (dahsyat tul mulut org!),... pokwo dituduh guna ubat pengasih ( bila masa lak ada bomoh siam kat UK tuh!!)..

.so itulah..pandangan masyarakat sekarang melihat bahwa harga seorang wanita di letakkan pd hantaran nye...lagi mahal hantaran nye, lagi berkualiti lah wanita tersebut.....terlalu bercanggah dgn pandangan Islam kan!!...patut lah ramai remaja yg bukan muhrim , sekarang terlebih dahulu 'berexperiment' hidup sebagai suami isteri...sebb terlalu banyak 'protokol' yg harus di patuhi utk berkahwin...hemmm
kesian si adam...cinta  terlarang!!..pic frm google

so what happen to me??? mokwo ok2 aje...dah dekat 15 taun kahwin Alhamdulillah cukup bersyukur dgn ape yg Allah kurniakan..yg penting tak dak nak menanggung dan suruh org lain tanggung beban hutang perkahwinan mokwo...dan mokwo jugak tak pernah mintak sedekah dari orang lain sehingga kini dan harap2 nye sampai bila2 pun...

so kepada sesiapa yg bakal berkahwin...selamat melayari bahtera kehidupan berumah tangga.....jangan berkahwin kerana chinta pada pasangan anda kerana asas chinta itu merupakan satu foundation yg sangat lemah....bila2 masa ajer chinta boleh pudar
tapi berkahwin lah kerana Allah...perkahwinan itu adalah sunnah..bagi yang mampu go ahead...bagi yg tak mampu...tak dapek den nak nnolong nyo!!

Thursday, November 25, 2010

tag from MamaFami

mama nih bertuah betul tau..time coti2sekolah dia sruh kita jawab soklan peksa yeah!..hemm, hemm...tak pelah since soklan senang pejam mata pun leh jawab..mokwo usahakan jugak yeah ..harap mama berpuas ati okay!!...tuh dah masak lum tuh?? 
anggun bersimpun si mamaFami




1. Bagi 3 makanan yg korang paling suka dan sila bagi specific nama makanan tersebut and the way you like it.
i] puding karamel tak kira ape style
ii] nasik lemak, buat sendirik punya...sebb boleh makan banyak2
iii] tempoyak atau masakan yg letak tempoyak.....aduss wat leleh air liur jek!



2. Dua jenis air apa yang paling korang suka?
i] air kelapa
ii] air milo yg hanya pokwo buat



3. Which type of food yg korang prefer, pilih 3 sajo : Malay, Indian, Chinese, Japanese, Western, Italian, Mexican, Arabian.
Malay, Western, chinese..ikutkan semua suka kalau yg halal


4. Apa makanan yg korang paling expert masak? Dalam kata yg lain, takyah tgk resepi tapi at the same time bile org lain rasa, org akan kata "wahhh, gila sedap".
nasik lemak lah kott....hemm ke nasik ayam...ntoh lerr...kalau yg mkn tuh kebulor...mkn ape pun rase sedp..hihih



5. Semahal mana korang pernah bayar untuk makanan korang?
mokwo jarang makan kat luar...klau makan pun pergi tmpat murah2 jekkk dan dgn senang ati pokwo yg bayar...hihihi


6. Beri nama restoran favourite. Apa makanan kat situ yg paling sedap?
mokwo suka makan kat Bangi Kopitiam...kat bangi...suka makan dia punya roti bakar

7. Ayam, kambing, lembu, itik, burung puyuh, burung wak-wak, rusa, landak, merpati, ayam denak. Mana satu yang korang suka? Kalau korang ada suka yang lain, tapi aku tak list, bagitau je la.
suka kambing and ostrich


8. Restoran/cafe pertama korang dating bersama pasangan anda? Dan makan/minum apa? Kalau korang ingatlah kannn.
seingat2 mokwo, mokwo x pernah dating sebelum kawin.....lepas kawin sokmo melepak kat gerai2 jek, makan roti canai n teh tarik!



9. Apa makanan yg selalu remind korang terhadap pasangan korang?Kenapa?
durian....he is d king of durians ...once upon a time ago...now no more...nak mkn pun beringat2 coz of his cholesterol.......elok lah dah x leh nak beli banyak2 coz mokwo x leh makan banyak doyan...nanti ku semput...baunye pun kekadang dah fening laaaa!




10. Kalau pegi rumah orang, korang selalu berharap orang tu selalu hidang apa?
asam pedas...sebb mokwo x gheti nak masak asam pedas...huhuhu....kalau org tuh suruh ta-pau bawak balik...lagi ku bersyukurrrr!!hahaha


11. Makanan yg korang mmg tak buleh nak telan langsung. Samada tak sedap atau tekak korang dah kembang.
otak lembu....errrk!


12. Menu raya paling disukai.
semua suka.....nak2 yg mak kedah n mak kelantan yg masak...haha..kita tukang makan musti suka..


13. Jajan/Cikedis favourite?
keropok sira...yg kelantan mari punya!


14. Beri dua makanan yg mak korang masak yang korang suka?
i] Nasi ujan panas
ii] ayam bakar



15. Makanan paling pedas korang makan? Sapa masak?
ayam masak merah. Sendiri yang masak utk house warming kawan. semua guest yg makan sampai berpeluh2 walaupun waktu tuh tengah snowing!!


16.Korang kalau jumpe orang yang tag korang ni, apa agaknya korang nak hidang/belanja?
mama kata dia suka mihun..so mokwo akan hidangkan dia mihun kaler ijaou..hihihi


17. Sile tag 5 orang dan paksa mereka buat tag ini.
cik gu mokwo: murid2 sapa nak jawab soklan peksa nih...sila angkat tangan!!!
loooorr...murid2 mokwo semua cuti sekolah laaaarrrr...ngeeeh,ngehh,ngeeh

Wednesday, November 24, 2010

terung mask kicap

terung mokwo pun tak brapa hensem,...tapi dah masuk perut..sapa mau kira ensem ke tak!

gambo terung yg sempat mokwo snap..buat pun tak banyak..sebb ingatkan tak de sapa makan terung gini...rupa2 nye berebut lah pulak...satu masakan jawa yg simple dari org jawa juga..tapi cukup sesuai bagi org yg tak berapa jawa macam mokwo nih...hahaha...suka2..simple n sedap jerr

mokwo makan dgn nasik minyak...hemmm??? sedap ker??? yg pasti lauk nih sedap2 ajer kalau nak gandingkan dgn nasi ape2 sekali pun.....ikut suker tekak u oals lah..tepuk perut tanya mulut yeah!!

resepi nih mokwo copy n paste dari rumah izah..yg tengah bergumbira dgn bundt pan nye...weeeee! tumpang happy tuk izah.......kata nye resepi asal dari Ina @ Hana nun yg masih di Japan...
mintak halal mokwo panjangkan kat sini pulak!!

TERUNG MASAK KICAP

Bahan-bahan
  • 3-4 batang terung yg pendek2 tuh! - belah 2@serong
  • *10-15 biji cili padi
  • *1 btg cili merah - klu ade cili kisar bleh juga
  • * 4 biji bawang merah
  • * 2 ulas bawang putih
  • * 1 sudu makan ikan bilis
  • 3 sudu makan kicap manis
  • jus limau kasturi@air asam jawa
  • segenggam ikan bilis goreng
  • segenggam bawang goreng
  • garam - jika perlu

Cara-cara
  • Goreng terung hingga masak.ketepikan.
  • Tumbuk kasar@ blend tanpa air bahan2 yg bertanda *.
  • Panaskan minyak. Tumis bhn tumbuk hingga agak garing.
  • Masukkan kicap manis dan juga jus limau dan gaul rata. Tambah garam jika perlu.
  • Masukkan terung dan separuh drpd ikan bilis goreng.kacau dan tutup api.
  • Angkat dan hidangkan. taburkan bwg goreng dan baki ikan bilis goreng td.

award from lovely LOVE

salam semua pembaca budiman.....hari nih mokwo dapat satu award dari blog LOVE--love2cook...terima kasih banyak2 LOVE....mokwo letak kan kat sini sebelum ku lupa and buat2 buzy with nothing...heheh

sapa2 yg suka dengar lagu hindustani...siap sedia lah nak pasang speaker kuat2 klau bertandang ke blog LOVE...ayyoyoh nostalgia tul dengar lagu2 tuh!! uhukuhuk..lagu zaman2 bercinta ngan pokwo dululah katakan..hahaha

ok lah tq very2 much again LOVE for the award..mokwo sungguh berbesar hati menerima nye... and tq for the recipes yg selalu mokwo ceduk dari LOVE...u are one talented lady lah LOVE, i must say
 mau ke rumah LOVE???? boleh klik ke sini...ayuh terjah!!!

Tuesday, November 23, 2010

demam dah berjangkit !!!

dah jangkit dah...nih sapa nak tanggung...salahkan nor- SG nun di ggganu....nak buat cam no...tiap kali bertenggek kat blog nor, nengokkan gambo dan segala deco dia pd makanan...tup, tup segera , yg tak peknan pun boleh ngidam tau!!! her pictures seduce better than thousand words...hahaha..sesiapa yg tak singgah lagi boleh pergi ke blog nor--secubit garam..yg paling mokwo sukaade bermacam2  'the making of..." kat situ...beli buku pun belum tentu ade step by step procedures cam tuh

mokwo pernah buat sosej puff nih dulu, once...masa belum berblog dan tak tau ade resepi utk pastry puff nih in internet....tapi tak berapa menjadi ...end result jadi terlalu hangus and d center of the puff tak berapa masak...time tuh balut2 ajer sosej tuh cam selimutkan baby..tak cantik lah...at last the balance of that pastry puff mokwo 'sedekah' kat Mr 'BIN'.....yelah yg buat pastry puff tu pun satu x ajar pun cara2 nak menggunakan nye...manakan ku tau dehh!! patutnye kalau nak product tuh laris harus di sertakan sekali resepi2 yg menarik bersama...baru boom!! marketing plan tak dak langsung! haaaih!

so before menggunakan pastry puff nih, there are few rules to follow: dari blog nor--SG
1) thaw, nyahbeku, buh kat luar dulu sebelum guna
2) bila nak bakar, guna suhu sekitar 200 C..utk puff jadi fluffy
3) klau ade...guna oven yg ade function kipas atas dan bawah...puff akan jadi garing dan rangup betul
4) kalau nak melekatkan 2 keping puff, boleh sapukan telur putih pada salah satu permukaaan puff

 sausage puff pastry
anyaman tak berapa lawa...bedung kelam kelibut jadik nye!

sekali tengok , puff mokwo nih nak macam  incredible hulk time dia nak bertukar jadik ijao lak!!! hampir terkoyak rabak "baju' tuh!...auuuww tak rela aiii!!!

resepi yg mokwo ceduk dari blog nor-Secubit garam...resepi asal dari yani-- Deco choco...n cara2 nak menganyam puff boleh pergi kat blog yani di sini..
so jgn lupa terjah blog yani tau...byk resepi2 menarik di sana.. terima kasih semua for sharing!

Sosej Puff

Bahan-bahan:-

  • kulit puff pastri
  • sosej
  • telur
Cara-cara:-
  1. Panaskan oven sehingga suhu 180 degree.
  2. keluarkan kulit puff dari peti sejuk. Biar sekejap sehingga lembut.
  3. Buat seperti dlm gambar di atas. Last sekali sapu dengan telur. Bakar selama 20-25 minit atau sehingga perang.

Monday, November 22, 2010

Ikan bersos Thai

salam semua...kebelakangan nih tangan macam tak berapa rajin nak menerjah blog ..mana tak nye kalau asyik nak bertekak, berebut ngan anak2, nak guna komputer...last2 ummi nye mesti mengalah..yelah kesian kan...hari2 biasa2 bukan nye anak2 dapat guna komputer...masing2 sibuk dgn homework berbagai..so jadik nye cuti2 sekolah nih dlm tak dek buat ape...anak2 akan dok depan komputer...bagi chance lah kan...baik kan ummi dia!!..lagi pun kalau time kita nak menaip blog nih, ade lak yg dok kat belakang kita melilau ape yg kita tulis , boleh naik buntu idea di buat nye...very2 so rimass lerrr!



sebelum mokwo kena berundur...baik mokwo teruskan dgn resepi utk hari nih...resepi ikan..lately mokwo banyak beli ikan...nih tah tak tau bila beli , rasanye ikan nih dok 'termenung' lame jugak dlm freezer...plan nye nak masak lain...ala2 steam...tapi di sebb kan ikan nih dah lama, takut end result jadik x sedp.so baik buat yg goreng2 ajerr...resepi yg simple tapi bak kata ummi kuantan memang 'world'...mokwo c&p dari dapur ummi kuantan, kata nye resepi asal dr d glamorous mat gebu..terima kasih yekk sudi kongsi resepi nih...mokwo panjang kan kat sini pula....u oals musti coba tauu!

IKAN BERSOS THAI


Resepi : Mat Gebu



Bahan-Bahannya :-)



* 1 ekor ikan bawal sederhana besar (mokwo guna ikan siakap)

* 1 batang serai, dititik

* 1 kuntum bunga kantan, dihiris

* 1 cm lengkuas, dititik

* 1 cm halia, dititik

* 3 biji bawang merah, dihiris

* 2 helai daun limau purut, dihiris

* 2 camca besar sos ikan

* 1 1/2 camca besar cuka makan

* 3 biji cili merah* (mokwo guna cili api dlm 6 biji)

* 2 ulas bawang putih*

* 1 1/2 camca besar gula*(*ditumbuk hingga lumat)



Cara membuatnya :-)



1. Ikan disiang, cuci bersih dan perap dengan jus lemon (mokwo perap dgn asam jawa) dan garam 10 minit, cuci kembali dan toskan. Kelar2 ikan, lumur dengan kunyit serbuk dan sedikit garam. Goreng hingga garing. Angkat dan toskan, alih ke dalam pinggan sesuai.

2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang hiris, lengkuas dan halia titik hingga harum.

3. Masukkan bahan tumbuk lumat tadi.

4. Tambah cuka dan sos ikan, gaul rata dan masukkan serai, hirisan daun limau purut dan hirisan bunga kantan.

5. Masak hingga pekat dengan api perlahan. Dan tuang sos atas ikan tadi, hias dengan hirisan daun ketumbar dan hidangkan segera....yumm yumm..

Monday, November 15, 2010

kuih seri muka


salam semua pembaca budiman..di sebab kan semalam ada terlebih skit pengunjung kat blog mokwo nih..so,mokwo buat lah kuih skit...kuih biasa2 dan sememang nye kuih evergreen ..kaler pun green, yg menjadi kegemaran mokwo dulu, kini dan selamanye...mcm pernah ku dengar motto sebegitu, tapi di mana yahhh!!!...hahaha...

resepi asal dari Amy beh  yg telah di publish beberapa tahun dahulu dlm akhbar the star..mokwo dah kurang kan kuantiti telur, sebb klau buh telur banyak, macam nak termuak lak rasa nye...lagi satu kalau boleh letak lah jus daun pandan yg telah kisar , akan lebih mengbangkitkan aroma dan rasa kuih nih

oklah kepada yg datang bertandang di dapur mokwo nih jgn lupa yeh pakat2 tapau bawak balik sehiris sorang...... hihihi.....nak kopi, buat kat umah sendirik yeh!!
tq all for dropping by!





bahan2:
1 biji kelapa parut---perah ambil  200ml santan pekat dan 300ml santan cair

lapisan pulut:

300ml pulut--basuh dan rendam 3 jam, tuskan
2 helai daun pandan--siat2 dan simpul
300ml santan cair--ambil dari perahan santan di atas
1 sudu besar gula
garam secukupnye dlm 1/2 sudu kecil

cara2:

  1. satukan semua bahan2 di atas
  2. kukus sehingga pulut masak jernih
  3. tekan2 dlm acuan loyang bulat 8 " yg telah di alas dgn plastik
lapisan hijau atas:
bahan2:

1 biji telur A
100 gm gula
200ml santan pekat dari perahan kelapa di atas
secubit garam
1/2 pandan pes
6sudu besar tepung gamdum
1 sudu besar tepung beras
4 helai + daun pandan 100ml air---blend jadi juspandan

cara2:
  1. dgn menggunakan hand whisk satukan semua bahan sampai sebati n tak berketul
  2. dgn kekdah double boiler kacau adunan sehingga agak skit pekat 
  3. tuang atas lapisan pulut tadi
  4. kukus sampai masak
  5. tunggu sejuk baru potong klau tak, tak cun lerr kuih!

Sunday, November 14, 2010

JOm berkenalan : Khas buat blogger baru

salam buat semua pembaca budiman.....sebelum mokwo buat entri masak2, mokwo nak paste kan about this entry...mokwo rasa semua orang kenal deh akan  orang nih...selalu bertandang kat rumah nak Ben nih...tapi hanya sebagai silent reader ajerr

tertarik mokwo nak sertai sebb mokwo nak berkenalan dgn   blogger2  yg pasti begitu ramai kat luar sana...mcm2 pesyen dan perangai ada.....dan yg lebih penting mokwo nak berkongsi dgn berbagai2 ilmu yg ada pd mokwo dan yg ade pada kalian semua

justeru itu , mokwo berharap persahabatan maya ini akan memberi manfaat kepada semua pihak!
salam silaturrahim buat semua!!!

kapada sesiap yg berminat nak join, silalah ke laman Ben Ashaari sendiri

Friday, November 12, 2010

tauhu telur

 ingatkan resepi nih sama ngan resepi ayu --curly babe, loooh lain lahh...ok lah mokwo tempekkan kat sini sebagai satu variety utk memasak tauhu telur...sedap nih lomak2 telur campur dgn kelembutan tauhu...kenyang makan..sesuai utk org yg tengah low carb diet...kuah nye pulak hanya lah sambal kicap yg di tabur dgn kacang tumbuk..simple but delicious

oklah , asal resepi dari majalah flavour and the recipe was written by Debbie Teoh..mokwo guna tin minuman bergas yg telah di tebuk atas dan bawah menjadi bentuk cylinder sebagai acuan nye atau utk tengok  acuan yg lebih kelazz, boleh tengok kat blog ayu--CB di sini...nak goreng tuh manyak leceh but once dah tau perangai nye...tak jadi masaalah dah...have to be patient skit n selalu lah ceduk2 kan minyak ke atas tauhu supaya tauhu masak sekata

hidang ngan timun n tomato ajerrr          


one more thing, klau makan kat restoran tauhu nih, mahai tau...buat sendiri manyakk jimat looorrr.....selamat mencuba!! resepi nih dah di ubah suai ikut kesesuaian ku!

bahan2 :
3 telur A
1  sudu besar tepung jagung
1 tauhu petak yg keras--potong kiub
garam
lada sulah

sos:
1/2 cawan kicap manis
3 ulas bwng putih--cincang
5 cili padi--cincang
1 biji limau kasturi--perah jus nye
3 sudu besar kacang goreng yg telah di tumbuk halus

bahan2 hiasan:
carrot--hiris btg mancis
timun-hiris
sengkuang, tomato--hiris

cara2:
  1. campurkan telur dan tpg jagung. whisk well dan masukkan tauhu 
  2. panaskan minyak. masukkan acuan. sudukan campuran tauhu dlm acuan secukupnye...tak payah penuh
  3. perlahan kan api skit.ceduk balik mana2 telur yg terkeluar kedlm acuan semula..sambil tuh ceduk2 minyak kedalam acuan utk memasakkan tauhu menjadi sekata masaknye
  4. bila adunan dah agak2 terbentuk, boleh keluarkan acuan...guna pisau utk  mengeluarkan nye
  5. masak sampai golden n crispy
utk sos:
  1. campurkan semua bahan dan hidangkan bersama tauhu dan bahan hiasan

Wednesday, November 10, 2010

tiramisu


 salam semua...malasnye nak update...gambo2 bukan main berlonggok  dlm folder...masih belum di edit n touch- up...ade satu buku yg  pernah mokwo baca  zaman sekolah dulu2 ..klau pagi2 kita dah kata malas, so one whole day our body will set ourselves to 'malas' mode...jadi kekdah nye,, malas ajelah for that day...next time acu, cuba, try,  celik2 jerr biji mata..ucap lah perkataan "aku rajin"..banyak2 kali...nescaya menjadi rajin lah anda utk hari tersebut.....that's called the power of our 'subconcious mind'..... special kan otak manusia ciptaan Allah swt...SubhanaAllah*3!!

so tak moh malas2 kay...nak makan sedap2 lagi mesti nak kena rajin.....resepi yg cukup mudah n simple that can impress anybody with its sweetness n addictive cheesy tinge.....dah buat nih mesti semua rajin nak ngap...lepas dah abeh ngap lak jgn lupa me'rajin'kan diri  berlari atas itu threadmill ...hahaha...no pain sure weight gain...seksa kan nak kurus!!!!



sebelum tapau utk pokwo, mokwo dah tak tahan nak menceduk!!! waduh2 nyaman siiihhh!!

resepi asal dr chef hanieliza...food blogger turns celebrity chef yg cukup popular, di perkatakan ramai...begitu rajin mencipta pelbagai resepi2 yg memang menarik..tapi mokwo c&p dari blog ummi kuantan, seorang karier woman, mama n isteri yg cukup rajin jugak..dan banyak jugak mama2 , anak2 dara, bujang2 teruna yg telah rajin mencuba resepi nih..tq to all!!

moga lepas nih mokwo akan bergelumang dgn lebih intense aura rajin lagik!!!..(patut nye kena letak tajuk entri kali nih 'tentang rajin'.....brapa banyaklah daku punya rajin membebel daaaaa..)

TIRAMISU - Versi 2
Resepi oleh Chef Hanieliza

Bahan:-
  • 1 gulung kek swiss roll kopi
  • 250 gm keju cream [philidephia]
  • 150 ml yogurt asli
  • 1/2 cawan gula
  • 1 biji lemon [ambil jusnya] - (kalau xnak masam sgt, ambil separuh jus jek, mokwo tak letak)
  • serbuk nescafe---- mokwo campur serbuk koko utk tabur di atas tiramisu
Larutan Agar-agar:-
  • 1/4 cawan air
  • 1 sudu kecil serbuk agar-agar

Cara
1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan

NOTA:
Desert ini memang agak moist dan lembut..so kena makan gunakan sudu.. tapi memang sedappp..
             
lepas di sejukkan dlm fridge 24 jam lagiikkk sedap...masaalh nye tak sempat 24 jam dah abih!

Sunday, November 7, 2010

daging ala deng deng



this is a tidious way of cooking beef.. kena rebus lepas tu  goreng then tumbuk sampai daging pecah..ada kalanya mokwo ngelat...malas nak tumbuk , sebab kekadang boleh termeleyang lesung di buat nye kalau kena time daging keras...hahaha..so kalau nak masak cara nih seelok2 belilah daging batang pinang dari lembu yg muda remaja skit...kita boleh kenal pasti dari kaler daging tu yg tak terlalu gelap...jadik tak de lah kerah kederat sangat time nak menumbuk tuh...nak guna daging frozen pun boleh, but make sure daging di rebus sampai betul2 empuk.......

 kalau malas , boleh aje potong daging yg telah di rebus tuh kecil2, dan goreng agak sedikit garing...klau malas jugak tak yah goreng lah.......pun malas jugak, tak yah rebus dulu.......malas lagikkk!........hemmmm tang nih tak dapekk den nak nnolongg ehh!.....kogho nyo ekau boli ajolahhh!!!

moh nengokkan resepi nyooo!..mokwo pun frankly speaking, dlm setahun hanya buat 2 or 3 kali jekk..sebbnyo eden manyak malas..hihi..tapi memang banyak sedap ooohhh...fevret den nih!!
di sebb kan pokwo  terbeli banyak daging,, pun ye jugak!

bahan2 nye;
1/2 kilo daging batang pinang
1 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
1" halia*
2cm belacan*
2 sudu kecil ketumbar*
1/2 cawan kacang tanah yg telah di sanggar, buang kulit dan tumbuk halus
2 batang serai - dititik
3/4 cawan cili kisar
1/2 cawan air rebusan daging
 gula melaka secukupnye
air asam jawa
garam
minyak utk menggoreng daging ( tak perlu banyak) dan menumis

cara2:
  • daging basuh bersih. potong dlm sebesar kiub 2 inchi tiap satu gaul garam skit dan rebus biar empuk
  • goreng daging yg telah di rebus tadi...dgn menggunakan lesung tumbuk daging sampai sedikit pecah
  • tumbuk bahan2 bertanda *
  • panaskan minyak, tumis cili kisar till naik minyak
  • masukkan bahan2 kisar, serai..tumis till naik bau
  • masukkan daging, air rebusan, gula melaka , air asam jawa dan garam
  • biar daging sedikit pekat, masukkan kacang tanah tadi
  • kacau till kering n pecah minyak

Wednesday, November 3, 2010

puding batik marie Ayu



today..otak semacm blurr...tak moh cakap banyak...memperkenalkan puding batik marie, as it was named 


 resepi yang mokwo C&p dari blog ayu d curly babe..
kepada peminat kek batik marie nih, haruslah simpan resepi nih baik2...senang, ekonomikal dan paling penting memang tasty betul! tak caya??? acu cuba, try, test sendirik yeh!


so i just wanna say...Ayu, thanks babe! suka sgt dgn rase nye..akan di buat again n again..for sure!


Ingredients:-
300g marie biscuits cut to quartered-(300g biskut marie-dipatahkan 4)
1/2 cup condensed milk-(1/2 cawan susu pekat)
2 cups milo-(2 cawan milo)
3 tbsp cocoa powder-(3 sudu besar serbuk koko)
1 cup nestum-for baby-(1 cawan bijiran nestum untuk baby)
1 cup butter-(1 cawan butter)
3 eggs-(3 biji telur)
1 tsp vanilla essence-(1 sudu kecil vanilla essence)

Method:-
Lighly beaten eggs and combine all the ingredients except, bicuits and put to boil on a medium heat. When butter has melt and mixture thickens, add in biscuits. Mix well. Pour mixture into a tray which has been placed with plastic wrap as the base and press till compact. When all has been pressed, put in the fridge, serve when its already set, or cold. -( Pukul telur sedikit dan campurkan semua bahan2 melainkan biskut. Masak diatas api yang sederhana. Bila mentega sudah cair, dan adunan agak memekat, masukkan biskut dan gaul rata. Tuang adunan kedalam loyang yang telah di alas dengan plastic(untuk memudahkan memotong) dan tekan2kan hingga padat. Bila semua dah selesai, masukkan kedalam fridge dan biarkan hingga sejuk dan menggeras.)

Monday, November 1, 2010

fried cheesy macaroni

sebenar nye makaroni goreng nih tak lah terlalu cheesy..sebb hanya guna 1 slice cheddar cheese kraft aje..klau nak masukkan lebih terpulang lah..harus di kurangkan garam lah..klau tak nanti terlebih masin, orang kata si tukang masak terlebih berangan lakk..

apa yg istimewa nye, ialah rasa pedas berdengung macaroni nih dtg dr penggunaan lada sulah yg banyak...husss...klau tak nak pedas2 boleh kurang kan skit lada sulah tuh...tak tau lah empunya resepi nih tertumpah lada sulah ke or memang minat dgn lada sulah nih...makan musim2 tengkujuh nih memang leer sesuai...ape2 pun moh tengok resepi serba ringkas nih..terima kasih kpd mak nye kawan si kakak....errr tak ingat lak nak tanya nama dia...hehehe..

bahan2:
2 cawan makaroni--rebus al dante
1 keping dada ayam ( daging ke.ikut suke ati lah)--potong dadu
7 ekor udang sedrhana--buang kulit dan kepala
1/2 carrot--potong dadu
1/2  biji capsicum hijau--potong dadu
1 labu bawang besar--potong dadu
4 ulas bwang putih--di dadu jugak
3 sudu kecil lada sulah or more
1/2 cawan kimball tomato soup
1/4 cawan air
1 keping kraft slice cheese
3 sudu besar myk olive utk menumis
garam n gula secukup rasa

bahan hiasan:
hirisan lada merah dan hijau
bawang goreng secukupnye

cara2:
  • panas myk olive, tumis bwang besar , bwang putih till naik bau
  • masukkan carrot, capsicum , tomato soup dan air.. didihkan biar sayur empuk
  • masukkan ayam, lada sulah , makaroni dan perisakn dgn garam dan gula
  •  masukkan cheese.segera tutp api dan kaup balik till cheese cair
  • hidang kan dgn di tabur bahan hiasan
  • jgn lupa sediakan air masak sejuk bebanyakkk...hihihi

Saturday, October 30, 2010

apam kentang

resepi apam kuih melayu


salam semua...meh breakfast...loooohh dah afternoon.....baru nak ajak breakfast...well sebelum mokwo keluar gi sopping barang dapur...sukacita lah hendak nye mokwo tempekkkan resepi nih...kopi dari blog yatie- sinar kehidupanku  again!....dah alang2 sampai kat dapur yatie kan..mokwo jadik rambang mata lak tengokkan resepi apam2 n kuih muih lain...so apa lagi angkutlah segala macam resepi sampai tak muat lori dah...hihi

apam nih sungguh lemak gebu tau.....lomak tak lomak tuh belakang kira lah...makan lah selagi selera mkan masih Allah kurniakn...harus lah kita sentiasa bersyukur pada Nya...jangan lah dok tahan2...seksa badan tau!!! ai sungguh tak relaaaa!! makan apa pun jgn lah berlebihan...berpada2 lah yek!

kalau ada lebih pun kuih nih mokwo tak risau sgt....bungkus dlm plastik dan buh lah dlm freezer...senang nanti nak buat kudapan anak2...hanya di stimkan semula aje...jimat kan ...jadi nye tak yah lah nak stok kat rumah byk2  dgn snek2 segera yg full of artificial flavouring, colouring n presevatives.....healthy ehhh!


to yatie tqvm again!! mokwo c&p resepi nye di sini utk rujukan semua...makan ngan kelapa parut putih memang sedap ajeeer!!

Bahan-bahan.

3/4 cwn gula pasir
200 ml air
1 helai daun pandan
2 cwn tepung beras
1 cwn kentang rebus
3/4 cwn tpng gandum
sedikit garam
1 sk yeast
1 sk b.powder
pewarna hijau/pandan paste
250 ml santan.

Cara-cara.

1. Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
2. Masak gula bersama air dan daun pandan.
3. Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
4. Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
5. Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
6. Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
7. Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
8. Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.

Friday, October 29, 2010

cucur nasi ikan bilis

salam jumaat utk semua pembaca budiman......masih lagi sessi breakfast2 yeh....buatkan cucur nih...guna sukatan yg di beri..banyak gak dapat...tapi kan dlm dok byk2 tuh mokwo n amny, dua beranak je mengadap..kunyah ..ngap!ngap!ngap!..habih separuh!...keunikkan rasa dari nasi tuh menyebb kan kita rasa nak masukkan cucur nih dlm mulut  lepas satu persatu dan satu dan lagi dan lagi........mana bleh diet...yeelek!!




oklah..ramai jugak yg dah try resepi nih...jadi mulat2...mokwo besa lah, klau buat cucuq.. mcm2 bentuk ade...bertanduklah, cam batu kerikil , batu sungai pun ade..hihi... resepi yg mokwo c&p dari blog yatie-- sinar kehidupan...sememangnye seorang blogger yg manis lagi awet muda...klau jalan sebelah mokwo mau org kata dia adek mokwo ...haha....

err lihat lah jari ku ..ade kurus skit tak??..hehe..ujung jari jek kurus pun!!

tq yatie for d fulfilling recipe!!

Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...