lepas kena putar..mokwo guna FP yang kecil jer nih..berkapasiti hanya 0.8L yang berusia 14 tahun..dah anak dara dah FP ku!! |
sepanjang 14 tahun memiliki FP , baru sekali nih mokwo buat mayo.. simple sungguh rupa pembuatan nya
bukan sahaja senang..malah begitu menjimatkan dan rasa dia lebih sedap berbanding dgn mayo yang di beli...so kepada sesiapa yg berniaga burger tuh..lepas nih bolehlah buat mayo sendiri yek...sure lebih ummmph!!/hmm
resepi mayo nih menghasilkan warna mayo yang lebih kekuningan sebab penggunaan telur kuning di dalamnya..agak2 kalau nakkan mayo yg lebih putih, boleh lah masukkan putih telur sekali...tapi mokwo tak try lagi cara gini..
lagi satu kalau nak buat mayo seendiri ..janganlah buat banyak2..kang tak habis..rosak lak, buang sesaja...mayo yang di buat sendiri tanpa bahan awet..sure lah tak tahan lama..kan!
resepi di bawah, mokwo google from d ternet ... edit here n there to suit my taste...memang jadik mayo !!!
so have a try yeah, make sure to follow those procedures very2 closely!
scrapping out d mayo...adunan kental sekata |
2 biji telur kuning √
2 sudu besar jus limau nipis √
½ sudu kecil gula √
garam secukup rasa √
lada sulah jika suka..buh cajun pun boleh √
1 cawan minyak masak ( mokwo guna ½ cawan minyak sawit n ½ cawan minyak olive )
1 sudu besar air (kalau nakkan mayo yang lebih cair )
cara 2: ( malas nak translate daaa )
- masukkan bahan yg bertanda √ dalam food processor yang telah di pasang dgn blade
- and buzz 15 seconds . Now, with motor running, slowly drizzle in 1/4 teaspoon of oil at a time.(at this point, much patience is needed to form a consistent emulsion ..so don't ever rush in...otherwise your mayo will end up being runny...jadi kuah lerr!/blurr )
- As mixture begins to thicken, continue adding oil in a fine steady stream, alternating with water until finish.
- Stop motor and scrape mixture down from sides of blender cup or work bowl as needed.
- walllah..one cup of freshly made mayo is ready..please keep the remaining in fridge. it should last for a week ...
- now its time to clean the FP!!!!...hukhuk..bercinta sungguh! /floor
ready utk simpan dlm fridge..sedikit seksa nak ngambik gambo mayo nih...sampai kamera cap senapang mokwo tercelup skali..huhu! sib baik tak lemas!! |
8 comments:
amboi mokwo.. takkan mayo pun nak letak cajun! hehehe.. wahhh dah jd toke mayo lak ya. tahniah :)
mokwoooooooooooo..i missssssssss uuuuu..
mokwo sihat ke?
uishh dah buat mayo musti la sehat walapiat kann..
loorr senang bangat nak buat mayo ek..
leh la kalau rajin buat..
tapi fp saya lagii kecikkk..
kalau gune mixer boleh mokwo?
mokwo..akak pun gelak lepas baja komen nor..ingat betul la..banyak gunanya cajun ni.
tak de FP camana nak buat mayo sendiri..
to kak nor
...kita dok termimpi2 nih nak beli cajun..:)
to izah:
mokwo sihat..tq3x..miss u too!!padahal selalu bertenggek kat blog izah..
ada satu mat saleh tuh dia buat guna blender..mokwo rasa boleh...guna cara yg sam gak!! nanti izah try lerr!!
to kak erna:
guna blender boleh kot...tapi power blender tak sekuat FP...but boleh try gak!
kak erna 1st time nih mokwo dengar cajun nih...lum beli lagik...dulu beli cayenne buang sesaja...:)..nih nak try cajun lak! ada ummph tak?
uish.. bestnyer!! buleh mkn mayonis banyak2.. dh 14tahun FP mokwo.. tun baru nk beli sebijik nih. hehe
Wah! bestnya ...pas ni tak yah beli mayonis lagi...leh buat sendiri je....tq kongsi2 resepi...:)
to tun:
hihi...FP tuh kawan yg beri hadiah..dulu2 mokwo bukannye masak..hampir lupa yg mokwo masih ade FP nih..senti mentel value nih!..:)
to cik cek:
sebenarnya mokwo tak berapa suka mayo yg di beli..resepi nih dah lama KIV tapi baru sekarang 'terbuat'...yur very much welcome!
Agak2 brape lama boleh tahan mayo yg disimpan dlm peti ais
Post a Comment