Pages

Saturday, December 15, 2012

Durian Crepe III...versi tepung 5 jenis!

Assalaamualaikum,
buat lagik kak Nik si Durian crepe nih....al maklumlah, di rumah ni memang banyak permintaan, akak jek yang lemau nak buat...bukan ape.....nak mengolah durian tuh, yang bau nyeerrr!......boleh fening akak sekejap!

kali ni akak guna resepi dari ddfk di my resipi...guna 5 jenis tepung....kebetulan pula, jenis2 tepung tuh akak sudah sedia ada dalam stok..jenuh jugaklah nak menimbang tetepung tuh yang kuantitinya ciput2 jek! seeloknya gunalah penimbang digital ye

so far resepi ni lah yang paling best!...bukan sahaja dia tak mudah koyak...malah dia senang nak lipat, tak mudah melekat di pan ataupun antara satu sama lain....nak tarik2 bagi dia nampak montok pun boleh...sebab teksturnya yang kenyal...jugak bau dari tepung kastad...waduh2...sungguh marbeles!!

bila dah buat tak leh nak makan banyak, bila tak buat, malam termimpi2!! penangan si durian crepe!

jadiknya, kepada sesiapa peminat DC tuh bolehlah kalau nak cuba resepi nih.....resepi asal guna 6 biji telur...tapi masa buat tu akak guna hanya 5 biji telur A dan lebihkan sedikit air......ok, jadik elok lempeng dia dan tk berapa muak dgn telur lah

intinya pula...akak masih menten guna isi durian yg fresh dan whipping cream...sebb bagi akak, kalau isi durian tuh dah di masak...hilang lah dia punya 'kick'....so the' ummmph' factor pun macam kureng lah skit...tetapi bergantnglah pada selera masing2 kan!


buat sendiri , kita buh2lah durian banyak2...bagi cepat habis durian tuh!

terimakasih sekali lagi buat ddfk dari my resipi dan kakak dia sebagai penyumbang resepi asal, berkongsi resepi yang best gini...Izin kan akak letak resepi nya di sini pula, buat rujukan akak dan pembaca2 blog akak sekalian yek!!

Durian Crepe 5 tepung

Bahan-bahan 

  • Bahan2 kering ini perlu di ayak
  •  15gm tpg hongkong
  •  25 gm tpg jagung 
  • 13gm tpg ubi kentang
  •  13gm tepung ubi kayu
  •  8 gm tepung kastard 
  • 20 gm gula aicing 
  • 1/8 teh garam
  • 15gm butter cair/ minyak biasa/jagung
  •  250gm air (kak Nik guna lebih kurang 275gm air)
  • 1 sudu essen vanilla
  •  6 biji telor gred A, (kak Nik guna 5 biji telur A)
  •  pewarna kuning - kesemua bahan ini disebatikan
  •  
  •  INTI:
  • 200ml fresh milk 
  • 100 ml fresh cream - Double boil bahan ini hingga panas..masukkan 
  • 25gm tpg kastard, 
  • 50 gm gula castor, 
  • 2 biji kuning telur, dan 
  • 25ml fresh milk -kacau sehingga adunan ini pekat..lepas tuh sejukkan semalaman
  • 200gm fresh cream---- yg dipkl hingga bertanduk. lepas dah custard kite sejuk baru kaup balik dgn fresh cream bertanduk
  • .simpan lagi dlm peti ais.

Cara-cara

  1. utk buat kulit masukkan kesmua bahan2 tepung dlm bowl..buat lubang di tengah..masukkan bahan cecair sikit demi sikit..kacau sampai sebati dan tapis baru masukkan pewarna
  2. tuang sesenduk dlm nonstick pan..lenggang kasi nipis.tak perlu terbalikkan....bila dh siap..letak custard filling n isi durian..lepas tuh balut mcm balut popia..tp kena hati2

28 comments:

Cheq Sue said...

saya ajelah yang belum tergoda lagi dengan fenomen DC ni.. :)

tun_telani said...

Salam kak Nik.. Ooooo.. akhirnya! inilah resepi rahsia 5 jenis tepung yg org duk niaga ty ye. xpenah hayat tun beli tepung hongkong tu. hihi.. tp nengok 6biji telur tu nk pengsan jap. hihi.. dapat bape bijik ni kak? skrg durian sgt murah kt bintulu, mmg puas hati bila beli. dh 3kali tun buat DC, tun mkn sikit2 je sbb muak, tp sbb hasben tun hantu DC ni, nmpk gaya ada kali ke 4 dan k 5 nih. hihi

inahar ali said...

waduh..DC lagi..huhuu..camnerla nk diet cenggini..adoyai!

Cendana Kasih said...

patah pinggang saya melenggang crepe tiap hari..permintaan mmg banyak, tp macam malas jer nk siat isi durian dari kulitnya...lebih prefer stoberi/bluebri/jagung crepe...dasar pemalas kan !!!

Kak Nik Ja said...

meh sini..nak gode skit!..:)sedap banget nih cheq sue!!!auuuum!yum3x!

Kak Nik Ja said...

mungkin ye mungkin tidak....tah ler tun tak tau akak...tapi resepi nih best sgt...kalau x dek tpg hongk kong bleh ganti dgn tepung gandum biase...ok jugak..akak dah terai...dapat byk gak nih tun..kalau hubby tun makan sorang3 bolehlah makan 3 kali round ni...kalau x abeh, meh nak tolong perabihkan!..:)

Kak Nik Ja said...

hihi..memang diet kena buang jauh2 ke laut lah jawap nyerr!

Kak Nik Ja said...

betul tuh nooorma...masa akak dok melenggang Dc ni akak geleng kepala sorang2..macam mana u ols boleh amek order utk Dc nih...leceh betul nak membuatnyeeee!...akak sampai pakai tutup muka nak siat itu isi doyan tau!!huhu

zila norazila said...

salam kak,
dc mmg x pernah jemu..zila pun dah 2 kali buat kak..skarang nie dah byk versi kan:)

~Cik Viva~ said...

salam..

sampai sekarang masih tak merasa lagi durian crepe ni..tapi tengok gambar kat atas tu memang teruja nak makan..

hana said...

salam kak... aritu godeh2 myr jumpa jugak resepi ni.. konon duk simpan jer la dulu.. tp sampai sekarang tak terbuat2 ponnnn! beli ajer sudahnyer! hahahaha

Amie said...

Comel2 crepe dia... memang puas hati kalau kulitnya menjadi, rasanya pun lebih sedap! Salam kenal...

Chik Mimi said...

huwaaaaa kak nik dah ade versi ke 3 cheq sekali pun tak pernah nanges ler lagi kuat ler kak,kak agak kalau cheq guna apam pan lenggang kulit dia ramping dak pinggang cheq? larikkk kan kena ngan kak nik

SygAyg06 said...

meme comey la warna n structure kulit tepung tu...wwaaa...bestnya.. suka sgt3x... DC ni...

MamaFaMi said...

Dapnya, comelnya, gebunya... GERAMNYAAAAA.....

Kak Nik Ja said...

salam zila...anak2 n hubby akak cukup suka nih...memang dah banyak versi...so nanti mcm2 jenis dc akan kuar kat sini lah...hihi

Kak Nik Ja said...

salam cik viva...sekarang dah ramai pakt buat DC ni utk tempahan ..kalau cik viva nak meras boleh ode2 ajer pada yg berkenaan!...makan sekali , minggu depan termimpi2 lah jwabnya!

Kak Nik Ja said...

salam ina...kalau dapat beli dan sedap...eloknya beli ajerrr deh!!!hhihi

Kak Nik Ja said...

salam kenal amie...utk resepi kulit nih memang jadik chantik skit berbanding dgn resepi yg sebelumnya...amie cubalah!

Kak Nik Ja said...

akak guna pan yg leper tuh...patut ler pinggang akak tak ramping2 ekk! tu lah chik mi dok jauh sgt..kalau tak, akak ode ajer lah ngan chik mi ..

Kak Nik Ja said...

syg...boleh cuba buat..memang sedap resepi nih!

Kak Nik Ja said...

mama geram kat Dc tu atau pipi ai yg sama gebu dgn DC tuh...hihi

yana aina said...

gebunya DC tue .. nyum2

Rohah said...

cantk kulitnya...sy tak jemu mkn DC ni kak..hehe

Fadzillah said...

assalamualaikum,

nak tanya utk kepastian sikit.. ;-)

1/8 teh garam tu sudu teh = sudu kecil ke?

1 sudu essen vanilla tu, sudu kecil / sudu besar?

maaf banyak tanya, saya budak baru belajar.. ;-)


fuzidss said...

phewwww

Sue @ Nenie said...

salam...sedapnyeeeeee

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...