Pages

Sunday, January 13, 2013

السلام عليكم

Assalaamualaikum,
aiiiih......kekok lak bila dah lama tak menulis nih!!!
apa khabar u aols semua...pembaca blog kak nik yang akak hormati....di harap moga2 berada dalam keadaan sihat dan tenang2 selalu yek..(mcm karangan surat tak rasmi je ni!....:) )

Kak Nik?... Alhamdulillah....cuma masih dalam proses adaptasi lagi...al maklumlah tahun baru nih..datang pula dengan pelbagai cubaan baru...jadual pembelajaran dan tempat belajar anak2 juga sudah berubah...nak menyesuaikan situasi begitu lah,,,,menyebabkan masa hakak begitu terhad untuk berbloggin,...nampak gayanya, memang lepas nih hakak kena 'slow n not so steady ' dgn bloggin ni...sampai keadaan mengizinkan...( tahun depan lah kot)

terimakasih sekali lagi kepada yang sudi singgah, bertanya khabar dan siap ade bagi motivasi lagik tuh!! hihi...i really appreciate it!

setiap hari hati terkuit-kuit nak bukak blog...setiap masa tangan terasa gatal nak pegang kamera.....tapi apakan daya....bila nak buat itu semua...jam dah menujukkan pukul 12 tengah malam....tentunya aktiviti tido lah paling bagus utk di buat...tambahan lately.... dek kerna kepenatan kerja2 di siang hari...tido malam bagi akak sudh menjadi sesuatu yg enteng....berlabuh ajer punggung di recliner....mata akak terus pejam n zzzzzz...selamatlah akak dlm dunia mimpi yg pelbagai...kekadang..akak tak sempat nak mimpi pun dah bunyi dah suara Maher Zain dok In Sha Allah 3x (my alarm song....) kejut kan akak sebelum subuh....:)

since xtiviti memasak sangat kurang sekarang...banyak juadah Akak paksa rela beli ajer....banyak tak menepati piawaian domestik...anak2 pun asyik komplen...tapi bila perut dah lapar...yg tadi kata tak sedap pun boleh licin...;).....budak2 kan...macam2 kerenah nya...!



yang ni pulak..gambo kuih akok yang Kak Nik beli berdekatan pasar Ampangan....Akok ni pelik skit...sebabnya...kekadang rase dia sedap, kekadang....hampir tak rase ape2....agak ikut mood pembuat dia tak!! Kak Nik pernah buat akok nih sendiri tak lama dulu... hanya bakar dlm muffin tray..buh dlam oven...tapi kesedapan dia tak samalah dan jauh dari kesedapan akok yang di panggang dgn arang dan sabut kelapa, dalm acuan bujurnya yang tersendiri


kalau balik kampung di kota bharu...kuih akok nih akan jadi buruan pokwo....akok yang paling sedap bagi Kak Nik ialah yg dijual di pasr peringat kota bharu....lepas tu di pasar ketereh dan bazaar ramadhan di kok lanas...akok yang lemak seimbang antara telur dan santan fresh... dan tak terlalu manis tuh...memang terasa mencair bila masuk dalam mulut tau!....heemmmm....hemmmm...

hah...sori lah kalau Kak Nik buat u oals terliur....nak bagi resepi dia pun akak tak tau....kalau ada sesiapa yang punyai resepi akok yang best tuh....info2 lah ye kalau sudi!
oklah...akak pen off dulu di sini...nak cuba edit gambo2 yang banyak dok dalam kamera Kak Nik ni...lately nak amek gambo pun terasa kekok, gambo lak jadik comot semacam jek.......tapi takkan nak upah fotographer kooooT!....yo yo orrr je kan!
take care !!!

8 comments:

issnita said...

salam..ermm kuih ni biasa dengar tapi saya x pernah cuba lagi..bila kak nik ckp mencair tu yang buat nak pi cari jer...

hana said...

waalaikumussalam kak.nik ja.... tetiba ajer nak p carik jugak pehtu nak cicah sambal sardin atas meja tuh.... aci tak aci kak? hehehehehe

inaku79 said...

sedap ni akok tp nk cari yg betul2 sedap tu kena la balik kg kan. brp hengget org jual skrg yer akok ni?

~k.hana tu nak cicah akok ngan sambal sardin? hahaha...biar betol k.hana ni, pes time ai dengorr...muahaha~

Acik Erna said...

assalam nik ja..sibuk sangat ye..tak pe..asalkan ada khabr berita ok lah tu kan..kalau tak de khabar akak pi terjah kesana he he

Kak Nik Ja said...

salam iss...akak dulu masa kecik2 memang ak pandang kuih nih..tapi bila dah tua2 nih ..rase sedap pulak kuih2 gini...haah nak kena pergi carik lah cepat2//...coba jgn tak coba tau!

Kak Nik Ja said...

sambal sadin!!!!??? terlopong jap akak mendengarnya...tapi klau dah itu yg kena selera dek tekak...aci lah tuh!hihi

Kak Nik Ja said...

klau x silap akak dia jual 5 ketul 2 hinggit....kat kampung akak pun dah mahal akok ni...dulu 30 sen ..sekarang 40 sen kot...sebb rege gula pun dah naik kan
tulah...kak hana tu buat kak nik melopong gak tuh!aaaaaa....

Kak Nik Ja said...

assalam kak erna ku!! oooh kemana dekau meng-ilang kak?? lamo tak donga berito alahai....hihi...kak erna sihat ? nak terjah ..mai lerrr...tapi koling2 dulu..kalau tak kita jamu ngan sekuk kering nanti kang!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...