ari nih aku buat kek buah ...resepinye adaptasi dari kek buah mak cik siah by kak an . kali nih ialah kali ke-2 buat. first time buat kek nih seprti kata kak an memang sedap tapi ade rase kurang manis n kurang berkrim...so kali nih aku modified sendiri jadi lebih berbuah manis dan berkrim...anak2ku n hubby memang cukup suka kek yang rich n moist macam kek nih...hasilnye begitu memuaskan cume nak kena sabar skit coz kek nih amek mase dekat 2 jam baru masak..huhuhu...jom semak resepinye
bahan-2nye:
2 cawan tepung gandum}
1 sudu kecil baking powder}
1 sudu kecil soda bikarbonat}
220gm buttercup
1 cawan gula
3/4 cawan susu cair
150gm buah2 campuran
1 sudu kecil esen vanilla
3 biji telur c
cara2:
2 cawan tepung gandum}
1 sudu kecil baking powder}
1 sudu kecil soda bikarbonat}
220gm buttercup
1 cawan gula
3/4 cawan susu cair
150gm buah2 campuran
1 sudu kecil esen vanilla
3 biji telur c
cara2:
- ayak tepung, baking powder dan soda.
- masak buah2 campuran bersama gula, buttercup dan susu cair dlm 5 minit hingga gula hancur dan butter menjadi cair. sejukkan seketika. tapiskan buah dan campurkan buah2-an tersebut dengan tepung yang di ayak tadi.
- pukul telur hingga kembang . masukkan adunan tepung + buah-2an di selang seli dengan cairan butter + susu yang di tapis tadi
- tuang aduan dalm loyang pembakar yang telah di alas dengan kertas minyak terlebih dahulu. tutup loyang itu dengan aluminium foil supaya permukaan kek tak mudah hangus dan kek menjadi lebih moist.
- bakar pada suhu 150 C selama 1 jam 30mint atau kurang bergantung pada oven masing2.
- bila dah masak sejukkan semalam dalam oven barulah di potong dan ape lagik makanlah...selamat mencube
1 comment:
kek gula hangus sungguh mengiurkan.
harap kali ni saya uat menjadi.
Post a Comment