Pages

Thursday, May 24, 2012

Alahai dapur.....

ASSALAMUALAIKUM........

Whoooooaaa....lamonyooo mokwo tak hapdet....nak buat macamana kan..mokwo sibuk melayan tetamu dan dapur ku pun macam tongkang pecah......tak cayo..???...tak cayo tengok lah gambor di bawah


sebenarnya dapur mokwo baru aje selesai di ubahsuai sikit....hanya tukar apa2 yang dah rosak aje...nak tukar memang tak susah coz orang lain yang buat...cuma bila diaorang drill sana-sini...satu rumah mokwo di selimuti habuk....since mokwo ni pengidap asma, mokwo cukup alah dengan habuk...hampir setiap hari mokwo rase nak demam dan tak berapa sihat kerna menyedut habuk...uhuk, uhuk..!

Alhamdulillah sekarang dapur mokwo sudah dalam proses spring cleaning...mokwo buat sikit2, ikut kederat yang ada.....pokwo sarankan mokwo upah orang tapi mokwo sudah serik...
kerana selang beberapa hari sebelum tuh. mokwo ada upah orang utk mencuci air-con.....sedang mereka sibuk mencuci, mokwo terpaksa lari sekejap kerana nak mengambil amny dari school...rupa2nya dalam masa 30min itu, mereka gunakan utk geledah barang2 mokwo...

lepas seminggu baru mokwo perasan yang mokwo kehilangan sebentuk cincin kawin mokwo (satu2nya cincin yang mokwo ade..kenangan yng hanya tinggal kenangan), pokwo's electrik shaver (murah je nih...pun nak ambek!) dan mokwo punya digital scale..(gamaknya nak membaking jugak dia nih!!)...

frust jugak...bukan sebab harganya tetapi sebab menyusahkan mokwo dalam banyak hal setelah kehilangan benda2 tersebut...lantas segala mak nenek masak memasak yang menggunakan digital scale, timbang menimbang, terpaksa mokwo batalkan..sementara nak beli scale yang baru...

alahai susah jugak jugak nak memujuk hati utk redho atas apa yang berlaku...tapi mokwo cuba jugaklah..sudah ketentuan Allah untuk berlakunya sesuatu hal...tapi kalau Malaysia nih ada hukum hudud...mokwo masih mau si pencuri itu di potong tangannya....nampak macam  mokwo ni kejam...tapi ada mokwo kisah, sebab barang haku yg hilang ! huhuhu!
jumpa madu yang masih penuh dan masih dalam keadaan baik...hemm hilang benda lain jumpa pulak benda lain..Alhamdulillah rezki jugak nih!

so okaylah...mokwo nak sambung membersih dan mengemop...take care dan pesan mokwo jangan sesekali gatai tangan mencuri hak orang lain...tak kiralah harta benda ke, daun pandan ker, gambo2 dalam blog2 masakan ker, hape2 sekali pun yang di ambil tanpa izin...di dunia nih mungkin kita tak kena apa2..tapi pembalasan di akhirat sana sudah pasti lebih pedih naaaaa!

Selamat berpuasa dan berbuka bagi yang sedang mengerjakan puasa sunat !!! moga amalan kita yang baik di terima Allah swt. amiiin

11 comments:

Acik Erna said...

salam mokwo..sempat dia menggeledah? memang teruk beno perangai dia orang tu.kalau tau awal..tak payah bayo keje2 dia orang tu..tak dek akal betul kan.geram le pulak ni mokwo..

K.Nor said...

salam mokwo.. tak per la mokwo.. kalau nak citer nor hilang berganda2 lg dr yg mokwo ilang tu.. dlm masa 1jam jer nor keluar rumah (siang2 hari, pkl 11 - 12 jer) lesap segala perhiasan diri yg serba satu bukan serba 5 pun.. tp tu la.. anggap jer Allah nak amik balik harta pinjaman dia .. mudah2an dia gantikan yg lebih baik lg utk mokwo.. (nor lg sedih, cincin penginggalan arwah mak nor yg satu2nya tu turut di amik.. cincin kawin pun sama gak kena rembat.. tp tak sesedih kehilangan cincin arwah mak :(

besar kitchen mokwo.. senang nak berperang kat dapur :)

tun_telani said...

cantiknyer dapur mokwo.. pasni makin rancak bersilat di dapur ye :)
ish.. x gi cari ke tukang cleaner econd tu mokwo? sedihnya cincin kawin hilang. digital scale blh beli baru, cincin tu mmg xterganti la.. akak pun pun pernah pencuri masuk umah, rembat barang kemas sekali ngan cincin kawin jugak. mmg frust la dia.

mokwo® said...

to kak erna:
salam kak..aiisey.mokwo udah bayo dah servis derang..kalau tau hilang barang cam ni....tak hingin mokwo nak bayo...memang geram mengenangkannya

to kak nor:
turut simpati pada kak nor...kekadang org2 macam nih tak patut kena penjara ajer...mau di hukum lebih berat lagi

to tun:
mokwo dah tanya tapi tak dak sorang pun ngaku...semua main tuduh org lain...biarlah Hanya Allah ajer yang tau...cincin tu lah satu2 cincin emas yg mokwo ade sejak kawin dgn pokwo..nilai tak seberapa tapi penuh dgn sentimental values that no money can buy!

Ayu said...

Assalam mokwo,
waduh, cantik dapur mokwo..luas kita tengok..ada island counter lagi..
dapur kita sekangkang semut adalah..maklum ler rumah flat..
simpati dgn mokwo, dgn kejadian kecurian tu ya..
next time, just remember jangan tinggalkan rumah when nobody jaga
while they service the aircon tu..
mokwo jangan cakap digital scale pun dikebas..rumah my mum yang kat jb tu
pernah orang pecah masuk..durian dalam fridge pun dia sempat makan!!!!

~~zana@pb~~ said...

Salam perkenalan mokwo, suka pulak nickname ni...hehe..cantik la dapur mokwo tu banding dgn dapur kak pb. Tapi syukurlah ada tempat berteduh biar pun dapur kak pb tak canggih.
Redhakan je mokwo barang yg di ambil tu, mmg bukan mudah nak memaafkan org tp itulah yg besar pahalanya. Lepas ni mokwo jgn tinggalkan rumah pd org yg tidak dikenali, bahaya tu.

mokwo® said...

to ayu:
wahhhh jenis pencuri yang kebulur nih....semua nak di kebasnya...hihi..nak tergelak mokwo bila mokwo imagine...tapi seriusly takutlah kalau dah kena masuk pencurik!

to zana pb:
salam zana...salam kenal dari mokwo juga....syukurlah dengan apa yang ade zana...kerana dengan syukur itu akan Allah tambahkan nikmatnya pada hambanya yang soleh...mokwo cuba meredhokan tapi memang susah...tiap2 hari terbayang2 jek barang2 yang hilang itu...mainan nafsu sungguh!

Nieza said...

Assalam Mokwo, cantiknya dapur mokwo ni luasla sukanya saya tgk.. senang nak main mskx2...hehe

simpati dgn kecurian dirumah mokwo tu harap org yg curi tu sedar la.

Granny Hani said...

laaa....cantik nyer dapur..Best la masak kat ruang yg sebegini.

maz said...

Salam mokwo..maaf bnyk2 mokwo bru nk buat knjungan bls..lama benar bertapanya..hehee..maz ada email mokwo pasal bonito flakes tu 2 bln yg lalu..tpi no reply...

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

cantik n stylo dapur mokwo...bekenan dgn island tu gak.......

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...