Pages

Tuesday, June 11, 2013

kelentung kelentang kuih lompang !

Assalaamualaikum,
 semalam punya cerita...jam menunjukkan pukul 6 petang...tiba2 Along Hadi bersuara...."Ummi ! Along posa hari nih"
OOOh bertuah punya anak....ummi nya lak plan asal memang nak posa sunat...tapi tah camne terrkantoi sebb teeer liur teeermakan nasi berlauk sambal telur puyuh yg pokwo terbertuah terbelikan....( :D ...banyak lah mok cik punya 'ter' kan )

since tak de pemanis mulut ...KNJ pun buatkan lah Along Hadi dengan kuih lompang...salah satu kuih tradisi yang cukup simple ni.... tapi Along Hadi hanya makan 1, 2 bijik je... akibatnya KNJ lah yg tukang perabih ...pokwo pun kena paksa jugak...:))

Resepi dari My Resipi sweetlily...tqvm!...kuih lompang ni sebenarnya boleh di variasikan dengan pelbagai perasa...ikutlah cita rasa masing2 yek!


KUIH LOMPANG

sumber: sweetlily myR

Bahan-bahan ( . )

  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sudu makan tepung ubi
  • 1 sudu kecil air kapur
  • 1/2 cawan gula pasir( KNJ kurangkan skit)
  • 1/2 cawan gula merah
  • 2 cawan air
  • daun pandan
  • kelapa parut putih + secubit garam + daun pandan simpul - kukus kejap

Cara-cara

  1. - satukan gula melaka dan gula pasir dalam periuk kecil kemudian masukkan 1 cawan air bersama daun pandan. masak atas api kecil hingga gula larut. sejukkan sebentar
  2. satukan tepung beras dan tepung ubi dan tuang satu cawan air dan air kapur. gaul rata
  3. kemudian tuang air gula yang telah sejuk tadi. gaul hingga sebati
  4. tapis adunan dan tuang dalam acuan lompang yang telah di sapu ngan sedikit minyak.
  5. kukus 10 minit atau hingga masak. bila dah masak kuih akan jadi berlubang di tengahnya.
  6. hidang bersama kelapa parut yang di kukus tadi. 

5 comments:

Acik Erna said...

assalam KNJ..banyak la punya ter he he..kuih yang akak suka ni..tapi ersi pandan tu

Kak Nik Ja said...

to kak Erna:
hihi...pandan nye pun sodaaap!...anak2 lain tak brape sentuh sebb kaler cekelat..next time kena buat kaler lain lah!

Umie Jazz said...

Assalamualaikum...kak nik...sedapnyer nampak kuih ni...kuih kesukaan saya ni.....

Ayu said...

Assalam Kak Nik,
kuih lompang kita belum pernah buat..katanya nak dapat lekuk kat tengah tu pun ada kalanya susah juga kot..my mum suka kuih ni..

Kak Nik Ja said...

to Umie Jazz:
waalaikumussalam umie...ehh sama lah tekak kita naaa

to Ayu CB:
Assalam ..betul tu ayu..yg ni pun bukan 100% akk dpt berlesung pipit...grrrr!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...