Pages

Monday, June 24, 2013

Si Puteri Ayu II

Assalaamualaikum,
lama jugak KNJ tak menjengah blog... habuk , jerebu dan rasenya dah  naik kulat ijo dah ni.... :)) well nak buat cam ne...mcm ni lah mase yang  cukup terbatas KNJ ada... Alhamdulillah!
Ape khabar semua....tatkala Malaysia di landa jerebu2 ni...harap2 semua berada dlm keadaan yg memuaskan lah yek...elok jugak kurangkan aktivity di luar sana...KNj sudah mula asma...still controlled though....suara udah garau macam Ramli Sarip Dowl dah nih.





Anak2 sudah mula memakai face mask ke sekolah...fesyen tambahan di zaman jerebu...

gaya ngalah doktor bedah !
Hari ni KNj teeeer rajin nak buat kuih...al maklumlah nak berjalan kat luar x brape bagus...so daripada dok melangut depan TV tak sudah, KNJ buatlah kuih puteri ayu ni
Adunan pertama...kuih ni jadi bantat dengan jayanya... :D ... 'agaknya kuih ni pun 'semput' jugak time2 jerebu ni...betul ke kak Erna ?? :D

puteri ayu yang bantat!

selamatlah satu adunan tu masuk tong sampah (grrrr tak suka sungguh membazir gini )... bancuh lagi untuk adunan ke-2...kali ni siap baca doa lagik.. :D dan hasilnya ..... Alhamdulillah
so moralnya...buat apa2 pun jangan mudah putus asa dan seblum menyalahkan oranag lain..semak dululah kesilapan diri kita sendiri yek!



EMPUNYA RESEPI : HaiDa RifQi
GROUP MASAKAN SAMBAL HIJAU

PUTERI AYU
2 biji telur ( KNJ Guna 3 biji )
1 cawan gula aicing (KNJ guna gula pasir yg di kisar halus)
1 sudu kecil overlate
(bahan nie mixer sampai putih)

1 cawan santan
sedikit pewarna hijau
sedikit esen pandan
(campur skali)

1 sudu kecil baking powder
2 cawan tepung gandum
(campur skali)


  inti kelapa:

2 cawan kelapa parut putih
3 sudu kecil tepung ubi
garam secukup rasa
-campurkan semua bahan dah masukkan dalam acuan yang telah di sapu minyak terlebih dahulu

mixer bahan atas smpai putih,pas tue masuk kan bahan santan n tepung berselang seli ampai habis,kaup balik jer.....kukus selama 15 minit api sederhana... ( KNJ pukul telur pada kelajuan maksimum 5 min. masukkan ovalet dan gula. pukul lagi for 5 min - dengan cara begini adunan lebih senang gebu !)



6 comments:

Umie Jazz said...

Assalamualaikum...sedap namapk puteri ayu tu....salah satu kuih kegemaran saya.....

Kak Nik Ja said...

waalaikumussalam umie...KNJ pun suka kuih ni...tapi mencabar jugak nak buat!

cik cek said...

Emmm...lama dah tak buat...makan lagi la...tetiba teringin la pulak..he he...
Pekabo KNJ...lama tak singgah sini...harap sumenya sihat2 belaka...

Kak Nik Ja said...

kak ceeeeek! rindu nya pd kak cek!!! saya Alhamdulillah baik2 aje

suhanaazman88 said...

Selamat mencuba :)

suhanaazman88 said...

Selamat mencuba :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...