Pages

Monday, August 5, 2013

Biskut Bangkit cheese

Assalamamualaikum,
buat pembaca blog Semanis madu yang KNj hormati...ini adalah n3 terakhir dalam bulan Ramadhan...KNj sudah mau berkemas-kemas untuk pulang beraya di kampung nun di Kota Bharu , Kelantan....banyak lagi kerja yang tak beres sebenarnya....aaaarrrrgggh kerja!!!!..kalau nak di ikutkan memang tak pernah habis

Lama dah KNJ nak buat biskut ni sebenarnya ... sejak tahun lepas...tapi bila dah salin resepinya, dalam list yang berjela..sudahnya setahun KNJ perap !!
resepi dari AlongRoz ....tapi KNJ tak dapatlah nak ulas dengan lebih lanjut tentang rasa biskut ni...sebab puasa kan...tapi apa yang pasti bau hasil dari pembakarannya memang ...waduh3x...!! wangi sekali  Ya Ampun !

so oklah ini resepinya yek..Tq AlongRoz !



Sebelum KNJ mengundur diri...KNj nak mintak ampun dan maaf pada semua atas segala salah dan silap kalau ada... In Sha Allah ...jika masih di panjang umur dan di beri kesihatan dan rezki yang baik..masih ada kudrat jari jemari ini mengetuk keyboard..kita akan bertemu kembali.. sebak rasanya Ramadhan Kareem hampir sudah melabuhkan tirainya... Allahuakhbar !

kepada yang bermusafir tu...semoga selamat sampai ke destinasi yang di tuju...Jangan tinggal solat yek...travelling bukan di beri tiket untuk melakukkan ' jamak Tak Yah (solat)'... :D R nR kat Malaysia ni ..surau dia cukup punya baik kemudahannya...so berhentilah barang 15 minit untuk kita mengadap Allah swt. barulah perjalanan lebih barakah !

Salam Ramadhan Kareem Dan Salam Aidilfitri buat semua umat Islam Muslimin dan muslimat !


Biskut Bangkit Cheese
sumber : AlongRoz, KNJ

rasanya 200 keping ada kot)
BAHAN2:
250g Mentega
180g Gula Aising
2 Kuning Telur
250g Tepung Ubi - sanggar 10 min
225g Tepung Jagung
1/2 st BP
1/4 st Garam
70g Parutan Keju Cheddar
Sedikit Paruan Keju - utk hiasan

CARA2:
1. Pukul Mentega & Gula sehingga kembang.
MAsukkan kuning telur & pukul sehingga sebati.
Masukkan bahan2 kering.

2. Canai & terap.
Tabur parutan keju atas setiap biskut.
Bakar 160C 15 min.

5 comments:

mama sara nur said...

Selamat hari raya kak nik ja
Sedapnya bangkit tu
X penah mkn ni

Kak Nik Ja said...

SelamaT Hari Raya Mamasara Nur...KNJ pun 1st time terai.alhamdulillah sedap ni

fiza han said...

Assalammualaikum nak tnya mcm mana tips acuan kuih bangkit ni??

fiza han said...

Assalammualaikum nak tnya mcm mana tips acuan kuih bangkit ni??

Kak Nik Ja said...

Akk guna acuan cookies cutter biasa aje

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...