Pages

Wednesday, December 11, 2013

Pau Goreng .... Sudah Hilang skill kah ??

Assalaamualaikum,
haaaa tu lah...asyik sakan makan kat luar je kan...sampai memasaknya jarang2...sambal belacan pun semedang beli jek.... meroti???....haha...nak tengok mixer pun macam dah tak de mood...pokwo sampai kata kat KNJ...klau dah kichen aid tu nak buat perkasam , baik lelong murah2 jek kat blog ni...hihi.. tercabar aii tau!

so KNj pun apa lagi...capai lah pelastik tepung gdm sebb tepung roti tak de...uli2 (ngan tangan ko!) berpandukan resepi Pau Goreng Kak Fida dari My Resipi... rasanya tak sampai 5 minit pun uli doh yang hanya sesuku adunan...tangan dah lenguh daa...perap pun kejap jugak..then terus proceed buat pau goreng...taraaa ni lah hasilnya....hemmmm boleh la nk makan panas2...tapi bila dah sejuk dia skit keras....yang lucu nya tak da sapa pulak komplen keras ke hapa...semua mkan laju je..hihi ...so walaupun skit keras...pau ni habis di makan... Alhamdulillah

cuma KNJ je lah yang tak puas hati...self-satisfaction tak ada bila sesuatu product yang di hasilkan tidak seperti yang di harapkan... next time kena buat betul2 lah...klau hati separuh malas dan separuh rajin..seeloknya tarik selimut...tido ajelah...best oooo hujan2 gini

jadi sebetulnya skill ku masih belum hilang ( tak mo ngaku tuh!)...tapi mood rajin tu masih belum 100% mari lagi :D


anyway KNJ tetap suka akan resepi ni...simple dan sedap..mesti ada next time nya ...tq Kak Fida !

♥Pau Goreng / Kukus (2 in 1)™
  oleh: kak fida
  • 1 kg tepung gandum
  • 120 g gula halus
  • 1 sk rata garam halus
  • 140 ml minyak sayur/makan (KNJ guna shortening )
  • 5 sk rata instant yeast * (cth - Mauripan dll.)
  • 450 ml air paip *
  • (satukan bahan *)

Cara-cara

  1. Masukkan tepung, gula dan garam ke dlm mangkuk besar dan gaul rata.
  2. Kemudian masukkan minyak sedikit2 dan gaul lagi hingga rata.
  3. Akhir sekali masukkan air yeast sedikit2 dan uli hingga lembut dan tk melekit. Jika masih melekit, tambah sedikit tepung.
  4. Doh yg sudah siap diuli, tidak perlu diperap. Boleh segera di buat pau.
  5. Bulat2kan doh dan isi inti kesukaan masing2.
  6. Goreng pau 1/2 msk dan simpan dlm freezer jika ingin membuat pau goreng instant. Atau kukus pau dan simpan dlm freezer utk pau kukus instant.
  7. Inti pau pilihan seperti sambal tumis, kacang merah, kaya, kelapa manis, choc. dan lain2.
  8. Adunan akan lebih lembut jika menggunakan food mixer.
  9. ***Untuk mendapatkan resipi inti sambal dan inti kacang merah sila rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/5874
Wassalam...

3 comments:

❤Kamsiah❤ said...

sesungguhnya homemade food adalah yg paling best..anak2 suka,suami bangga..:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam kak nik Ja..mmg sedap tarik selimut ujan2 cam skrg tp bila pikir byk keje kat dapo...trpaksa lipat jer selimut leklok :)

Acik Erna said...

lamanya KNJ cuti..ingat kan cuti blog je.masak pun cuti ye

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...