Pages

Wednesday, January 16, 2013

Batter gorengan yang lemak ranggup !

Assalaamualaikum.....
ligat kaki Kak nIk mencari pisang utk di buat goreng......pergi ke kedai berdekatan .....yileek!
pergi pasar tani....jumpa pisang.....nak beli....tapi penjual tu kata, pisang tuh dah ade orang booking....dia kata lagik...pisang utk di buat goreng memang hampir tak cukup sekarang ,sebab ramai naaa yang dah meniaga pisang goreng petang2.......kebanyakkan org borong banyak2, bukan macam akak nih......amboi!!! eksen nya dia ekk! bukan rezki Kak Nik hari tu

tup3x...pagi tadi pokwo balik...sengih2....tengok2, dia dah belikan 2 biji cempedak....hoooray...musim cempedak sudah mari..haaaa.....apa lagi...menggoreng cempedak sakan lah kita.....

so moral of the stori....Rezki dari Allah tu banyak..kalau tak dapat yang dihajati, bersabarlah.....Allah akan ganti dgn yang lain pula...mau senantiasa bersyukur...sebb bila kita bersyukur...rezki itu akan senantiasa cukup...In Sha Allah !


Kak nIk cuba goreng cempedak dengan batter gorengan yg di kongsi oleh Cik Gu Ina....tq Ina yng sanggup jadi Private Investigator, soal siasat mak cik goreng pisang berdekatan dgn umah dia.... :D...ini adalah batter goreng pisang yg paling sedap pernah Kak Nik buat sendiri...mungkin sebab ade letak telur...yang menjadikan batter ni lemak2 ranggup gitew...marbeles!...Kak Nik tambah juga bijan....aduh,duh,duh,,,akak makan kerak dia jer...keranchi krup, krap, krup, krap!

tq Ina dari Hana's Family...ijinkan daku tempek di sni pulak resepi nya...jgn lupa kirim salam kat mak cik goreng pisang tu yek!!

RESEPI  BATTER GORENG PISANG
Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 biji telur - size kecil
  • 1 sk gula
  • 1/4 sudu kecil air kapur - jgn terlebih nanti pahit
  • serbuk kunyit @ pewarna kuning
  • 1 cawan air (Kak Nik guna 2 1/4 cwn )
  • 1 sudu besar bijan (kak Nik tambah)
  • garam
  • keledek atau pisang atau pilihan yang disukai
Cara-cara
  • Satukan semua bahan kecuali bijan, keledek@pisang ke dalam blender. Blend lebih kurang 2 minit sehingga semua sebati.
  • Tuang ke dalam mangkuk.campurkan bijan... Sementara itu panaskan minyak.
  • Uji kepanasan minyak dengan merenjiskan adunan tepung ke dalam kuali. Bila berdesir maknanya sudah cukup panas.
  • Celupkan keledek@pisang ke dalam adunan. Goreng hingga keperangan.
  • Angkat dan toskan. Sedia dihidang.

9 comments:

Asyifa Mustaffa said...

Btul sngt tu kak....klau dah rezki...x kan kemana....insyallah dpt....

Sedap cmpedak tu.....

Kak Nik Ja said...

betul tuh asyifa...jom minum n makan cempedak...bawak kopi sendiri ekk!

mama sara nur said...

assalam kak nik
bau harum sampai sini kak cempedak tu he he sedappp
memang skrg musim, minggu lepas sy beli puaslah makan dari beli yg siap goreng 5 ketul 2 hinggit...arr byk benor org jual goreng pisang kan tp sy lagi suker goreng sendiri sb tak suker bila terkena beli banyak minyakk hu hhuu

Kak Nik Ja said...

assalam mma SN....akak pun kalau goreng pisang yg penuh minyak tu..jenuh gak kesat dgn tisu kan...hihi buat sendiri lagi sedap dan healthy...errrk...ye ke healthy!!!hihi

Qhaifa Nur said...

letak telur jadi sedap dan rangup juga...nanti Nur nak try buat...goreng cempedak makan pana2-panas sedapnya.....

ina ku said...

waahhh...kak, sampai sini terdengar krup krap krup krap tu, hehehe. boleh la try resepi bancuhan tepung ni. hari tu ada cik abe beli cempedak goreng tp tak habis sbb katanya tepung tak sedap. pernah tgk resepi ni kt blog k.hana tp simpan buat azimat jer.. terus lupa, hehe. bila akak dh up ni, boleh la cuba nanti,x pyh search dh.

shazrina said...

selalu kalo goreng cempedak, rangup nye kejap je ..bile dah sejuk, layu jeeee ..huhu makasey yeeee :D

Acik Erna said...

Assalam nik ja.patut ka tercium bau wangi je goreng cempedak.rupanyanik ja punya keje ye he he

Gee® said...

Subhanallah... Allah sudah tentukn rezeki untuk kita kan...sedapnya cempedak goreng tu... tersengih jer dia

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...