Pages

Wednesday, February 20, 2013

Nikmat nya makan pizza!

Basic pizza dough recipe
Assalamualaikum,
ohh tidak!!! brape kali dah akak tulis, padam...tulis , padam lagi.. ini n3....adohai....gini lah kekdah nya kalau dah lama x blogging......nak terbit satu, satu ayat..punyalah payah nyeeeeer..tapi bila dah keluar tuh...bleh sedap pulak merapu...kan!!!..:)

Apa kahabar u oals semua...kak Nik harap semua dalam keadaan yang baik dari segi fizikal dan mental yeah...kalau sakit tu...jgn lupa pergi berubat dan makan ubat....jangan biar simpan penyakit tu sampai jadi parah....kita jugak yg susah...lagi pun badan kita punyai hak untuk menjadi sihat !

oklah hari ni Kak Nik nak share satu resepi pizza doh yang cukup asas dan senang juga...tak yah keluarkan penimbang...tu yg akak paling suka.....:D

resepi ni Akak adaptasikan dari sebuah buku masakan yg Kak Nik beli setahun lepas...lama jugak peram buku ni ekk! kebetulan hari Ahad lepas, anak2 mengeluh dah lama tak makan pizza.....lappy tak dek pulak depan mata...Kak Nik mulalah selongkar buku2 resepi yg Kak Nik beli suatu masa dahulu......jumpa resepi ni dan akak dah olah supaya resepi ni menjadi sgt handy...senang nak ingat dalam kepala...so next time nak buat di mana-mana tempat pun mudah...al maklumlah kekadang balik kampung pun mama akak request nak makan pizza jugak...!!

toppin nya pulak...ikutlah apa2 yang ade dalam stok u oals....Kak Nik biasa guna ready made sos spaghetti kimball or prego dan letak cheesy sosej......simple dan mudah...kekadang dah tak dak arah nak buh ape, Kak Nik lenyek2 isi tuna dgn mayo, di tabur dgn cheese banyak2 .....daaaahh!

Bagi Kak Nik ni...kalau memasak biarlah yg mudah2 ajer...yang penting sedap dan semua suka!
ok lah ini, resepi...kali ni gambo banyak skit...terlebih ghajin 'menembak' lah katakan! :D

doh selepas di uli
topping;
sos spaghetti kimball/prego
sosej yang sudah di celur dgn air panas
bawang besar- potong bulat
buah zaitun- hiris
cheese secukupnya

 cara2nya:
  1. satukan semua bahan kecuali minyak dan air.
  2. tuang air sedikit demi sedikit semasa menguli hingga habis
  3. masukkan minyak masak. uli lagi sampai doh nampak sebati dan licin. kalau tak larat bolehlah guna mixer ke, FP ker atau BM
  4. sapukan minyak dalam mangkuk yang besar. masukkan doh yg telah siap di uli tadi
  5. tutup dgn kain bersih yg lembap. perap 40 min. bergantung pada suhu bilik hingga doh mengembang 2 kali ganda
  6. tumbuk doh utk keluarkan angin, bolehlah di gelek bentuk bulat dengan ketebalan 1 inch
  7.  perap lagi 30min sampai nampak doh mengembang sedikit
  8. panaskan oven pada suhu 160 C
  9. bakar doh pizza yg dah di cucuk dgn garpu selama 25min.
  10. keluarkan doh. letak sos tomato, tabur topping dan cheese
  11. bakar semula pizza selama 25min
  12. hidangkan panas atau sejuk....pizza ni senantiasa lembut
doh selepas proses mengeram yg pertama. bila tekan tengah doh...lubang akan terbentuk...makna nya doh dah sedia utk di gelek

dok dalam oven..guna api hanya sekitar 160 C ajer tau..so pizza tak hangus dan doh dapat mengembang secukup-cukupnya!

haha...1st time Kak Nik jumpa cheese yg degil, tak moh cair bila di bako! bertuah punya cheese!

tested n approved...verdict: yummeh!

5 comments:

Acik Erna said...

assaklam nik ja..kemain suka anak dara comel tu dapat makan pizza yang sedap air tangan mak nya

Kak Nik Ja said...

assalam kak E...dia memang suko pizza kak!...dari mula buat hingga habes..tekun dia menunggunyer...lagi satu sebb pizza beli pun mahai...so mak dia pun tekun jugak membuatnya...:))

Akeyla Azmi said...

wah wah wah bestnyaaaaaaaaa

Anonymous said...

sk tu apee :3 sorry2 :'O

masvanilla said...

Sis..klw xde bread softener tu bole ke? Sbb kat kmpg sy ni mcm ssh nk cari je..huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...