Pages

Saturday, October 12, 2013

POPIA NESTUM ALMOND

Assalaamualaikum,
Snek Raya senang2...tapi dlam senang2 tuh , macam nak krem jugak pinggang KNJ ni menggulung itu kulit popia...kejap duduk..lepas tu berdiri...dah boring KNJ duduk balik...gitulah  kekdahnya,,...KNJ buat banyak...6 peket of 50's pcs kulit popia yang besar tuh....buat banyak ni harap2 dapat lah bawak balik ke kampung mak mertua nanti... ( setakat  ni 2 balang dah habis dah dalam sehari! nampaknya memang kena sorok )



tak cukup dengan 2 tangan KNJ ...KNJ suruh jugak si Along Hadi, Si kakak Tifah dan Pokwo dear gulung sekali...Along Hadi Dan Kakak Tifah..half way jek dah surrender...tapi yang paling menten dan sporting was my Pokwo dear..tu pun kena paksa rela .. :)) Tq dear..senyum mu adalah sumber Ilham ku...ahaaaks..

so Raya Haji dah dekat ni...kalau tengah pening2 tu nak buat biskut apa...KNJ syorkan, buat ajelah popia nestum ni... senang banget dan bila tetamu datang...derang mesti target popia ni ( berdasarkan pengalaman... :D )


popia nestum almond...crunchy !

POPIA NESTUM ALMOND

sumber :  Kak Nik Ja

1 peket kulit popia besar 50 keping
1 biji telur di kocok
minyak untuk menggoreng secukupnya

cara2nya;
- leraikan kulit popia satu persatu . letakkan dalam bekas tertutup.
-ambil satu helai kulit popia. sapukn telur pada penhujung kulit popia dan gulung kemas. rupa seolah2 corong. buat sehingga habis
gunting kulit yg dah di gulung tadi smpai habis.
goreng dlam minyak yang panas

 bahan serbuk:
1 1/2 cawan nestum original flavour
1/2 cawan badam  yang dah di bakar
3 sudu besar susu tepung
4-5 sudu besar gula pasir  (ikut kemanisan masing2)
 cara:
-kisar semua bahan sampai halus.
-gaulkan dengan popia yang dah di goreng tadi.
-simpn dlm bekas kedap udara

"""Salam Aidil Adha buat semua umat Islam...di mana jua anda berada ! """"

5 comments:

Acik Erna said...

Selamat hari raya eiduladha knj..balik kampung ye..akak dok sini je..masak2...makan2..membesokan badan ge he

mama sara nur said...

assalam knj
salam AIDILADHA
Bestnya dt blk kg
sy pun minggu ni buat popia nestum he hee cuma x letak almond
esti lg sedapp ni

Bbwana adienia said...

best ni kunyah-kunyah sambil tengok tv..salam aidiladha..

Yati Ali1 said...

nak buat ni berejam nak menggulung tu kan kak...nak perabihkan sekejap aje..hehehe...

Rose Azadir said...

Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...