Pages

Monday, October 7, 2013

pupusnya kuih 3 singgit...

Assalaamualaikum,
masih belum nak dapt paparkan apa2 resepi...Stand Mixer KNJ 'sakit'...sudah hantar di baiki...tapi nasib nya masih belum tentu...sudahnya nak masak apa2 pun rasa macam tak gagah...kalau merayau ke blog geng masak2 yang tayang kek chomei2 tu...Hati KNJ rasa macam kena jeruk jek! :(

tengoklah macam mana ekk...kalau dalam 2 minggu ni masih tak dak khabar gembira tentang mixer KNJ, mau KNJ tutup sebelah mata...rembat itu sebiji kitchen aid mixer idaman kalbu yang berwarna ijau pucuk pisang......  haha...dah beberapa kali survey dah dekat kedai letrik di rahang, seremban tu...cumanya tiap kali KNJ tengok dia punya rege....tiap kali tu jugak , mulut KNJ ternganga ....... harga nya yang umpama emas seketul memang tak dak harapan akan turun...ditambah dengan currency duit malaysia yang jatuh merundum di pasaran antarabangsa dan di ikuti dengan tax gomen yang melambung tinggi (45% katanya ) untuk barangan import yang macam ni...oh syahdu 3x !


telan air liur dululah !




mungkin sebb itu jugak ...agaknya.. kuih muih agak mahal di seremban ni...barang2 nak menjadikan sebiji kuih, mahal2 belaka..... hampir tiada sudah kuih yang berharga 3 singgit...pupus...macam pupusnya tenok kat malaya !


Hari tu , masa KNJ singgah di sebuah gerai, ada seorang pembeli komplen, kenapa kuih sudah berharga 40sen lagi kecik saiz nya..... u ols tau apa penjual tu kata...dia herdiknya budak yang bertanya tu...kata si penjual tu lagi...sapa2 yang jual kuih 3 singgit, bodoh amat la..tak reti meniaga, sebb semua barang2 dah naik...mana ada untung kalau kuih 3 singgit ! hamboi mulut !!! tapi betul ka tak dak untung cik kak ooooi??? Bagi KNJ penjual tu tetap untung, cuma tak sebanyak dulu lah ...tapi KNJ tak brapa suka cara penjual tu melenting semacam...bagi KNJ tak brapa cerdik lah...next time KNJ tak moh dah beli kat situ...kuih muih dia pun tak lah marbeles sgt

Ada satu gerai tepi jalan menuju ke sekolah Haji Said Ahmad, seremban...haaah gerai ni masih boleh lagi jual kuih dengan harga 3 singgit...bukan setakat itu, kuih muih dia sedap2 belaka dan memang sold out setiap hari... kuih yang paling KNJ suka ialah donut pintal dan apam nasi....selalu je habis..kekadang seawal 7.30 pagi , kuih muih mereka dah tinggal serdak ...laris sungguh ! so cam no tuh?? mak cik yang berumur separuh abad tu , tak dak akal, tak moh untung ka, ker sesaja buang tenaga 4 karat, happy2 hour meniaga kuih 3 singgit ??

apam nasi yg lembap dan lembut..sentiasa merekah...apa rahsianya??





















gebu dan kaya dengan salutan gula..memang mantop!


so pesan  KNJ...kepada sesiapa yang meniaga terutama nya yang dalam food bz ni..harap pandai2 lah adjust harga...jangan di sebbkan org lain naik harga..kita pun dan2 nak naik jugak...walhal barang yg di jual tak dak improvement dari segi quality....jangan pikir untung jangka pendek ajer, tapi sebaiknya pikirkan untung jangka panjang..dalam berniaga kena ada tanam konsep sedekah dan ihsan terutama bagi Muslim...tapi benda2 tu lah yang kurang ada terutama pada peniaga2 Melayu...jadi jangan salahkan unsur2 lain kalau kita tak maju yek ! sedangkan purchase power, majoritinya datang dari kaum Melayu !!! fikir-fikir kan lah!

10 comments:

tun_telani said...

salam kak nikkat semenanjung mahal, sini lagii la mahal. aritu beli barang, tanya kenapa mahal sangat, org kedai tu ckp 'import dr semenanjung'.. *sighh..

Cheq Sue said...

Itulah aje jawapannya kak.. asik2 rege barang naik... x pk kalau dia pun pembeli mcm kita entah apa yg dikomplennya..

Acik Erna said...

Betul tu knj..kalau akak pun x mau dah beli dengan orang macam tu.kalau nak meniaga mulut biar la manis

ibh_sue said...

Uih!..Mcm tu jawab dgn pelanggan. kalo sue sentap dah...
tapi betul kak.. Kalo ada pun kuih yg 3 singgit..Alaa hai..kecik2 sangat.

Kak Nik Ja said...

to tun telani:
salam tun, asal jek 'impor' memang seme mahal..walhal sama2 malaysia kan!

to cheq sue:
betul tu cheq sue..alasan yg kukuh utk mahalkan barang!

to kak E:
mungkin dah berlambak untung lah tu...tu yg mulut mcm x dak insuran!

mama sara nur said...

Assalam kak
Impian sy lama dah tersimpan nk beli benda ni he he entah bilalah kan dpt
Tp syukur yg ada byk jasanya sayang sb masih elok walau kena pegang sendiri he hee
Kak kat sini KL ada jual kuih 3 singgit sb dah terkenal dgn 3 singgit. Alhamdulillah sedap dan tak berubah saiznya. Agaknya penjual2 kuih nk cepat kayo tp takkan kayo sb niatnya

Kak Nik Ja said...

to ibh sue:
ye lah sue...jawab lah sopan skit apa salahnya...masa tu KNJ dah terode kuih dia..kalau belum ode mau KNJ pergi cam tu ajer...tak suka juga perangai org cam tu kan! Alhamdulillah yg KNJ beli ni memang menepati citarasa...tukang jual pun senyum memanjang!

Kak Nik Ja said...

to mama saranur:
Assalam mama sara nur, KNJ ni pun sebb mixer KNJ dah rosak..tu yg terigau2kan kitchen tu...verangan dulu lah KNj ni!
syukurlah masih ada lagi kuih yg sedap di jual dg rege 3 singgit di tempat mama...kat seremban n rata2 jual 40 sen satu tapi kuih penuh dgn tepung...huhu

Gee® said...

Hisy.... memang sekrg semua brg naik harga... tapi hidup perlu diteruskan... mahal atau murah kena beli juga... sabor jer laaaa....

Kak Nik Ja said...

to gee:
betul tu gee...nak tak nak brg tetap akan naik...kena pandai2 lah berjimat dan mencari income lebih!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...