Pages

Sunday, November 20, 2011

barang yang di'kutip' cukup berharga....

Assalamualaikum....hari nih dah Ahad.....sudah mula cuti sekolah kan...oh ya...kepada anak2 yang telah mendapt keputusan cemerlang dalam UPSR...mokwo ucapkan banyak2 tahniah....teruskan usaha gigih sampai ke sekolah menengah pula....pada yang tak berjaya jangan putus asa....there's always another chance coming ahead...

always be positive and work hard...mokwo sendiri pun tak de nya dapat 5As....tapi itu bukan penghalang untuk berjaya di dunia nih.....tapi dalam dok ajar anak2 tekankan keduniaan nih...kita sebagai parents jangan lah lupa juga tekankan benda2 akhirat yek.....anak2 yang berilmu tuh  bagaikan tin2 kosong kalau tidak disertai dengan Iman yang sempurna

oklah..... mari rapat2 kita tengok apa yang kena !!! (macam nak jual ubatlah!!)...nih adalah antara barang2 yang mokwo 'kutip' masa pergi ke Shah Alam tempohari......selain dari rempah ratus...mama mokwo kirim banyak buah mangga muda, limau kasturi, cili2 yang subur berbuah di sekeliling rumah di kampung ..juga beberapa pucuk2 kayu yang lain.....mama kalau boleh mau kirim segala barang2 di kebun...:))


pyrex tuh pemberian adik mokwo...jauh di datangkan dari scotland....hari tuh dia dah bagi last warning..kalau mokwo tak amek...periuk tuh akan di 'sedekah'kan kat orang lain...tuh yang kelam kabut mokwo ambil..:).....ada jugak beberapa pinggan yang canggih manggih telah di beri pada sedara mara yang lain...gigit jari mokwo...hemmmmm...tak pe lah mokwo ingat nanti mokwo nak bodek mama lebih2 skit, kot2 ada harapan nak kecek pinggan pyroflam or visions yang mama punya hehe...( teruk punya anak!!)


yang paling best mama kirim rempah ratus yang memang tak de jual kat sini,,...rempah sugho (banyak mama borong !! cukup untuk buat sugho 5 taun !) dan rempah gulai darat...sedap nya...terlalu rindu nak makan gulai2 kelantan dan makanan  yang ori lagi pelik !! thank you a gazilion much lah mama dear...walaupun anakanda mu nih jarang balik...mama akan selalu bersusah payah memenuhi apa jua permintaan anak2....itulah kasih ibu...dlam mama dok marah2 pun kasih mama tak pernah berubah !


lagi satu barang yang istimewa bagi mokwo ialah food processor nih...FP nih berumur sudah dekat 15 tahun dah...lebih tua umurnya dari anak sulung mokwo.....ini adalah pemberian rakan2 semasa mokwo masih belajar dahulu....hadiah kawin sebenarnya...mujurlah FP nih masih boleh berfungsi dengan baik...biarpun 'badan'nya dan 'berpanau'...apo nak buek....dah 15 taun baru mokwo tau kegunaan nya tuh lah yg usaha jugak ambil balik selepas di peram sebegitu lama....:D...sabau jer lah!!

begitulah ceritanya....ok lah sebelum pergi kenduri kawin yang tak menang kaki, hari nih....mokwo nak masuk ke dapur dah nih...dan nak godek2 apa yang patutlah...especially nak habiskan barang2 yang dah hampir nak expired tuh...kang kot2 nak balik kampung ke, nak bercuti ker.....tidaklah membazir....al maklumlah my pokwo dear selalu suka buat perancangan last2 minute ala2 terkejut badak giteww! /bye

....wassalam

4 comments:

Chik Mimi said...

bestnya mokwo boleh collect macam2

mokwo® said...

paling best sebb semuanya barang free.:D

Acik Erna said...

mokwo..memang rugi kalau tak ambik tu.
sugho tu apa mokwo

mokwo® said...

to kak erna:
sugho tuh rempah bubur assyura kelantan punya style...sugho kelantan nih sedikit manis dan mengandungi daging..nanti bila mokwo buat , mokwo paparkan kat sini!bagi mokwo memang sedap...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...