Pages

Wednesday, November 23, 2011

DIY pan grease......mudah dan efektif !

Assalamualaikum.......

Cuti2 sekolah nih rajin pulak mokwo update blog yek!!! agak2 itu perkembangan yang sihat ker?? sebenarnya bila cuti sekolah....mokwo ada lebih sedikit masa lapang....maklumlah tak perlu terkejar2 nak ambil anak2....tak perlu kelam kabut siapkan breakfast dan bekal pagi2....so mokwo manfaat lah masa yang ada tuh utk mokwo berblogging lah.....( biarpun kerja rumah lain bertimbun2 banyaknya !!..huhuhu)......nak layan astro , udah rasa macam tak lalu nak tengok cerita basi yang diulang2, entah untuk kali ke berapa tah

hari nih ...dapur mokwo tak ada resepi canggih yek...tapi mokwo harap resepi pan grease nih dapat memberi manfaat kepada semua....pan grease nih dah banyak kali mokwo guna...dan hasil nya cukup memuaskan terutama sekali, dalam pembuatan kek or roti

kerak kepada kek ataupun roti yang telah di masak, akan menjadi lebih lembut dan sedap...berbeza bila kita guna butter atau marjerin sahaja..kekadang kerak akan jadi sedikit hangus dan keras

pan grease nih boleh di buat awal2.....nak simpan dalam fridge pun boleh...tak simpan pun tak apa (mokwo tak pernah simpan, boleh tahan selama lebih sebulan)....ianya tak mudah basi atau berkulat....bila nak guna...just oles pada loyang yang kering , yang mahu di gunakan...resepi adalah hasil meng'google' !



Pan grease :
50gm tepung gandum
50 gm minyak masak (apa2 minyak pun okeh!)
50 gm shortening

cara2:
  • campurkan semua bahan2 dalam bekas yang kering dengan menggunakan hand whisk
  • sebatikan ..sehingga tiada sebarang ketulan.
  • simpan dalam bekas tertutup yang kering lagi bersih
  • selamat mencuba !!

11 comments:

Yat Maria said...

mokwo

salam dear...thanks for sharing...bule ai mencubanya & see the outcome for myself :)

mokwo® said...

to yat:
bole2 dear...dulu mokwo guna butter...kekadang kek jadik nak masin skit!..this one , give yur cake its original taste!

ain sweet thots said...

menarik ni mokwo. nnt bebila boleh buat & guna gak.

K.Nor said...

kena simpan dlm esbok ke kat luar jer mokwo? utk sapu loyang masa buat roti pun boleh ke?

nOOrsha said...

waaa gud idea!!! tq for sharing mokwo.. agaknye klo takde baking paper blh gantikan gune ni je ke? contoh cam buat macaroon ke.. ade prob x? melekat x kat pan tu agaknye?

mokwo® said...

to ain:
memang boleh di guna pakai InsyaAllah

to kak nor:
mokwo letak kat luar ajer pada room temperature...jangan tempat panas..nanti dia akan seperate...sapu loyang utk bakar roti memang boleh!

to noorsha:
kalau buat mac..mokwo tak pastilah noorsha coz mokwo tak pernah buat mac lagi...tapi seeloknya , utk buat mac..alaslah dengan baking paper or silpat....coz mac tuh mengandungi kandungan gula yang tinggi...bila masak gula akan caramelized dan menyebabkan ia senang nak lekat kat loyang...so, to be safe..better alaslah

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Mokwo.....awsome tip ni..nak cube nak cube nak cube nanti......:) untung la ni ada goggle eik?:)

Acik Erna said...

terima kasih mkowo..belum pernah lagi dapat resipi macam ni..terimakasih kerana sudi berkongsi..

mokwo® said...

to ayu:
bole3x, tulah dulu mokwo tak tau pun ade wujudnya google nih, manyak lugi.otta info can b obtain in just a matter of clicks

to kak erna:
sama2kak. sharing is caring! :D

Ayu said...

Assalam mokwo..wah new tips ni thanks for the info & sharing the recipe...cuti sekolah ni..memang ada sedikit kelapangan tapi yg tak tahan anak2 asik cakap lapor aje..huhu

mokwo® said...

to ayu:
memang cuti2 nih kerja supir dah di ganti dengankerja memasak secara intensif, sabau jelah;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...