Pages

Thursday, December 1, 2011

Si fluffy buttermilk pancake.....!!!

Hari tuh mokwo ada singgah dekat dapur chik mimi......dan terbacalah luahan seorang blogger masakan nih yang mana bila blogger tak fofular contohnya mcm mokwo (contoh aje..dia tak sebut pun sapa2 ) nih tayang resepi, satu hapah orang pun tak mo menerai.....tapi kok kalau bloggers fofular yang tayang macam ehem, ehem....orang lain laju berdesup, berebut2 nak coba.....hemmm apa pendapat u ols?...

macam mana mokwo nak cakap......sepintas lalu apa yang di cakap dek blogger tersebut ada betulnya......tapikan usah di ambil kisah sgtlah pasal yang tuh...biarlah orang tak moh terai resepi kita pun tak apa.....yang penting kita berkongsi sama2 ilmu yang mana patut...kita sedekahkan apa yang kita tahu....moga2 orang lain dapat manfaat......dan moga2 ilmu yang baik itu akan di beri ganjaran pahala disisi Allah swt.......ok naa pada yang berkenaan, mokwo harap janganlah patah semangat ....perkara nih pun mokwo selalu ingatkan pada diri mokwo sendiri juga....setiap kali menulis, mokwo berharap agar apa yang mokwo kongsi nih akan memberi kebaikan bukan nya keburukkan........

kekadang bila di pikarkan berkali2...mencabar jugak nak jadi blogger masak2 nih (ecehceh).... memang nak kena rajin lebih (sebb nak kena masak n tayang!), dan jugak nak kena sabar lebih ( coz selalunya ada jek 'dajal' yang mencuri hasil karya terutama gambo2 masakan yang cun2)..ye tak!!??

oklah berbalik pada menu hari nih....mokwo nak tayang menu breakfast lak biarpun hari dah masuk malam...........pancake yang di buat dari buttermilk....first time mokwo guna buttermilk nih...memang menhasilkan pancake yang lain rasanya dari sebelum nih....di samping bau yang harum menusuk hidung, pancake ini juga menjadi sungguh fluffy lembut!

selain dari pancake....masakan lain jugak boleh di olah dari buttermilk nih spt kek, donut, biskut, roti...dan sebgainya

tapi , frankly speaking, buttermilk nih mokwo rasa sedikit overly priced lah kat sini...mahai!! tapi mokwo beli gak, out of curiosity ( jakun nih, tak pernah try!)...in my opinion kalau ada resepi yg require buttermilk, nextime replace ajerlah dgn yoghurt (bukan yg low fat nye tau!)....taste more or less the same lah!


resepi asal dari Martha Stewart...tapi mokwo dah buat sedikit adjustment dan 'half'kan dia punya measurement.....

Best Buttermilk Pancake

Bahan-bahannya:

1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil baking soda
2 sudu besar melted butter
1/2 sudu kecil garam
2 cawan buttermilk
1 sudu kecil esen vanilla
3 sudu besar gula
2 biji telur

cara2:
  • pukul telur sampai berbuih...dengan hand whisk or mixer
  • satukan semua bahan2...kacau sebati, a bit of lumps are permissible..jangan pukul..kalau tak nanti jadik lempeng ler
  • panaskan kuali non-stick
  • sendukkan 1/2 cawan bancuhan biarkan bancuhan masak sehingga timbul buih2 kecil di atasnya, barulah boleh di terbalikkan
  • hidangkan panas dengan maple syrup n butter
# lebihan pancake yang tak habis di makan, boleh di simpan di dalam peti sejuk dan di hangatkan semula dengan microwave...since mokwo tak ada microwave, mokwo deep fried ajer pancake tersebut....sedap lah pulokk!


makan dengan raspberry jem aje mcm tak berapa kick....coz maple syrup ku dah abeh stok...huhu!

7 comments:

mama sara nur said...

assalam.... salam nak kenal2
pankek memang laku kat umah saya ni he he anak2 memang suke makan letak honey ngan butter
biasanya sy wat biasa je tp bila tgk pancake Mokwo yg gebus ni compem pasni sy ikut resepi ni
boleh ye nak copy utk try nanti....

Chik Mimi said...

Waduh2x mokwo glamer kejap ai tau heheeheh apa2 pun si fluffy ni eden belom toray nnti nak cuba jugak

Nieza said...

assalam Mok wo...sedapnya tgk pankek ni.nampak gebus jer. saya belum terai lagi resepi ni.

mcm-mcm cerita dunia blogger ni kan mok wo...apapun yg kita buat yg penting ikhlas dr hati..dan ikhlas itu adalah rahsia Allah:)

Acik Erna said...

mokwo betul kata mokwo..tak usah kisahkan tu semua..kadang2 orang cuba jugak tu..cuma tak ditulis je..

cik cek said...

Emmmm...pancake gebu...menggebu...mesti lembut je bila dimakan kan...

tun_telani said...

salam mokwo.. hihi.. bg tun, biasa la tu.. org ikut resepi blogger popular sbb org percaya resepi yg dia letak mesti sedap. tp blogger popular tu pun mesti dulu2 sama jugak dgn blogger lain, dan mesti dia dh berusaha bersungguh2 utk capai ke tahap skrg.
.
.
.
tiba2 xtau nk karang mcm mana.. mcm karangan spm la pulak.. haha..

apa2 pun tun suka makan penkek! nmok gebu dan sedap.. tp kan, hasben tun lg suka mkn cengkodok ikan bilis masa bekfes.. huhu.. agak2 kalau tun buat ni, tun sorang je semangat makan..

owh, kalau buttermilk kan, blh substitute dgn susu ngan cuka.. utk secawan susu tu, letak 1 sudu besar cuka, pastu left stand utk 5 minit. tun biasa tgk org wat camtu kalau xde buttermilk =)

Ayu Safieza @ Humaira' said...

mok woooooooooo.....waaaaaaa manyak kimbang bam bam bam ini pancake...nak wasuk list ni......:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...