Pages

Sunday, December 18, 2011

Tip memaniskan buah yang masam.....

Assalamualaikum......salam sejahtera buat pembaca budiman...
mokwo nih sedang di 'hempap' virus M..... besar wehh menggunung tinggi nya....:D.....di samping sibuk mengemas rumah..kerana beberapa hari lagi ada tetamu yang akan bertandang......since mokwo nih tak berapa minat mengemas , so bila sesekali kena mengemas...u ols can image lah bergantang2 habuk nya...tapi yg paling best, bila dah mengemas tuh...benda2 yg kita sangkakan dah hilang rupa2 tak hilang pun...:D...dan benda2 yg kita ingat kita tak ada...rupa2 dah lama kita 'peram'...:))

jumpa silicone moulds...entah zaman bila beli nih??

erkkk...mokwo update cepatlah yek...coz..kat belakang nih dah dengar bunyi merengek2 anak2, sedang tunggu turn nak main komputer games dan ber Fb ...haiiishh bebudak ...langsung tak leh tengok umminya happy hour kat depan komputer....langsung kita mati idea nih...

ok lah kali nih mokwo paparkan bukan resepi tapi lebih kepada petua yek...kot2 u oals senasib dgn mokwo... terkena, terbeli anggur yang masam menyengat tuh, o uals bolehklah cuba petua nih....petua yang di turun kan khas dari chef pokwo...ahakks....memang berkesan!!!!!...walaupun pada mulanya mokwo cukup skeptikal...
buah2 yang lain uoals bolehlah cuba sendiri yek...but pastikan buah2 tuh berkulit nipis..jangan pergi rendam durian lak...setaun pun tak manis punya..:))



Bhan2:
1 kilo anggur yang masam punya...kalau dah manis tak yah lerr buang karen!
1liter air
4-5 sudu besar gula pasir

cara2:
  1. kacau gula dengan air sehingga gula larut
  2. rendamkan anggur dalam larutan gula tersebut selama 30min
  3. toskan anggur..sedia di makan! InsyaAllah manis..selamat mencuba!

5 comments:

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam mokwo apa khabar lama tak dengar cite mokwo...thanks la petua anggur tu...akak baru beli ingat petang tadi nak buat kek...datang angin malas ni pospone dulu.

Salam hujung minggu

Acik Erna said...

mokwo..akak pi rendam denga air garam..konon nak keluarkan masam dia tu ish2.ajaran salah ni..terima kasih mokwo len kali boleh cuba.

K.Nor said...

wawawawaaaaahhh mokwo pun ada SM.. gud! :)

lama betul tenggelam ekkk.. rindu sama dia :)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..wahhh tips yang bagusss ni..boleh praktice terutama time terbeli anggur yang kurang manis

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Mok wooooo...thanks for the tips.....ari tu masa kenduri kat rumah nenek ayu...dia org tabur gula atas tembikai .....mak aiiiii manis bangeeeet.....he he he he.......

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...