Pages

Monday, January 16, 2012

Macam nak garu kepala..... Muffin Pisang Sedap!

Assalamualaikum....weee...mokwo dah tukar template n background blog mokwo...perasan tak??...lorr tak perasan rupanya...penat sampai naik migrain utk membuatnya tau...ditambah suspen yg amat coz..lepas tukar tuh banyak benda yg hilang..lepas tuh, blog tak dapat di upload dgn sempurna..
.
selepas berhempas pulas bersilat dgn blog nih..akhir nya selesai jua.... nah..dipersembahkan tema blog mokwo tahun 2012...... putih suih suci gitew :D......hemm lepas nih lambat lah lagilah kalau nak tukar apa2 pd blog nih...serik haku!!

nyway,...Berbalik pada dunia masak2 lak.....
Apalah kes muffin nih...sepatutnya dia naik menggunung gitew..ini tidak...naik mendatar lak...memang nak tergelak sungguh...lagi menggaru2 kepala mokwo  kehairanan......tersampuk ape ekk mapin mokwo kali nih??? mungkin terover mix kerr..... atau tersilap setting oven kerr...cer citer skit sapa2 !

walaupun sebegitu rupa muffin ku yang unik ini ececeh ayat cover line.....texture nya cukup lembut dan gebus...kombinasi soda dan serbuk penaik yang cukup nice sekali, so taklah rasa pedar2...di samping itu, kandungan pisang yang cukup rich...memang menyerlahkan lagi rasa banana nya
antara banyak2 kek or banana muffins, yang nih memang secukup rasa.....soft, moist and bounty of flavours
kalau nak tengok gambo muffins yang lebih cantik boleh pergi ke Madiha's FP or Izah's kitchen Galore

Resepi asal dari Wendy Khor yang telah di kongsi oelah Ana Penang (which i could'nt find d link), through Madiha's FP
Mokwo ambil d recipe from Izah's coz her version is in BM:D...many thanks ladies!

Muffin Pisang Sedap
A
400 gm butter cair
300 gm (6 biji) telur
200gm susu segar

B
600gm pisang dilecek
400gm gula castor (saya kurangkan sedikit, mokwo guna 350gm)
1 tsp garam (mokwo tak letak coz butter dah ade garam)

C
550 tepung superfine
2 tsp baking powder
2 tsp sodium bikarbonate

Double boil butter sampai cair dan sejukkan sebentar.
Pukul sedikit telur dan campurkan ke dalam susu segar, gaul sebati.
Sementara itu lecek pisang dan campurkan gula dan garam. Gaulkan sebati sehingga gula agak hancur.
Ayak tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder.
Satukan bahan A dan B dan campurkan ke dalam adunan tepung. Gaul hingga sebati jangan terlalu lama cukup sekadar semuanya bersatu.
Sendukkan adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar 180 C selama 20-25minit.

Nota: Jika ingin membuat marble boleh diasingkan sedikit adunan dan campurkan 2 sudu besar serbuk koko atau adunan kelihatan coklat . Tuangkan ke dalam muffin cup dengan diselang-selikan kedua-dua adunan.

16 comments:

Wanieyra said...

Salam

Sedapnya...

Acik Erna said...

mokwo..maunya tak perasan..buka2 je terus perasan rumah mokwo dah baru..

Anna Qawina said...

aii..meh nak tlg garu pale..pastu upah yer..heheh

izahdaut said...

mokwoooo.. hahaha... bila klik kat link saya tu, punya lama resepi ni. ni zaman tak reti link mengelink lagi. baru teringt muffin ygg satu ni. nak try jugak la. dah lama tak memuffin pisang. meh tolong garu kepala... apsal lak naik gitu ek.. hmmmmmmmmmm.. ah tak kesah asalkan sedap. maybe setting oven kot mokwo. antara tipsnya.. panaskan dulu oven pada suhu yg tinggi. contoh 200c. tapi masa bakar turun suhu ke 180 mcm biasa. atau guna ejas api bawah dulu ke kan.

mokwo® said...

to wanieyra:
salam..tq singgah n follow mokwo

to kak erna:
rumah baru kita bagi dia terang2 skit...kelam2 susah jugak nak buat kerja..:))

to Anna:
huuiiih bes nya ade tugang garu!!:D

to izah:
patutlah mokwo tak nampak link sapa2....kebetulan jumpa resepi kat FP madihah...tq for d tips ekk..mokwo pun rase posisi rak dlm oven mokwo letak bawah sangat dan oven pun masih suam2 kuku masuk masukkan kedalam nya..nak cepat punya pasal..lagi pun...lama tak meng'kek' nih!skill ilang!

tun_telani said...

hihi.. comel je naiknyer.. tun pernah kukus je naik gini, kalau bakar xpernah lagi. agaknyer dlm cupcakes tu licin x? buleh terima x penyebab gini? ;p

KakAsma said...

Mokwo,
tu arr bila dah buat rasa puas hati,walaupun tak cantik mengunung mokwo..akak ku cuba resepi ini..ritu dah beli pisang tak sempat nak dibuat aper aper dah kena makan...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Wah..muffin mokwo udah macam souffles...ini sudah baik.....

K.Nor said...

mokwo! ai suka rumah baru mokwo nih!! betul tu.. putih tu suci, hijau tu menyejukkan mata :)

nak muffin naik menggunung, panaskan oven pd suhu yg tinggi (200 - 220C), masukkan muffin, bakar utk 10min, turunkan balik suhu pd 170 - 180C dan bakar hingga masak, biasanya lebih kurang 10min lg.. insyaallah muffin jd vulcano :)

~K Ham~ said...

nak muffin boleh...lapo xsempat pegi lunch....

CT Delima said...

As'salam Mokwo

sedap mata memandang, bersih jer. nak tengok sawang2 pun dah tak ada lagi dah. suka dan damai jer hati ni..hihihi

tak kisahlah muffin terover pukul atau bakar yang penting sedapkan mokwo :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam mokwo..lawa tema blog mokwo tuk tahun 2012.Cantik ngan daun hijau tue.xper la trover naik muffin tu..janji sodap kan?

mokwo® said...

to tun:
mungkin jugak..sebb bahagian dlm kertas tuh memang licin gitu...lenkali mau cuba lagik..tapi dah habis lerr kertas cc tuh!

to kakAsma:
kak harus coba ini resepi..sedap n sonang nak buat..sorok skit pisang tuh!:D

to paty:
tu lah name mapin..rupe like souffles...kena sampuk!

to kak nor:
tq kak nor..kan ku praktikkan ilmu di dada..entah bila lah tu! tq again!

to kak ham:
boleh..nanti jadik kita nya drebar gi kenanga city mall..bleh kan!:)

to CT:
betui3x..yg buat sendirik memang sedap...tak sedap pun kena ckp sedap..tapi yg ni seriously sedap!

mokwo® said...

haah atie..asalakan sedap....boleh di ambil gambo udah lah..tak kose kekadang nak layan kerenah depa!

Nieza said...

assalam mokwo..cantikla cat baru umah mokwo ni.
bab muffin ni saya pun tak pandai kena tanya pada yg pakar ni...saya pun lama tak buat muffin ni mokwo.lately ni mood malas lak nk masuk dapur..hehe

mokwo® said...

to nieza:
assalam nieza...sama2lah kita...mood malas tuh mcm nak bertempek senantiasa kan!!...nak2 time winter kat sana..seronok tarik gebo ajerr!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...