Pages

Friday, January 13, 2012

Cara ku mungkin berbeza....Cara Yang Manis !

Salam Jumaat ...penghulu segala hari...............apa khabar peep...semasa mokwo berkerja dahulu kala ..hari Jumaat adalah hari yang paling di tunggu...biarpun hari Jumaat bukan lah hari terakhir berkerja coz hari sabtu mokwo masih berkerja half day...nyway..Jumaat adalah hari paling relax ( mokwo manyak sukah relax ekk!)...waktu rehat awal lagi panjang dari hari biasa......waktu kerja petang biasanya ada meeting ringan2...lepas meeting..was makan time...woaaah heaven !! seronok berkerja...tapi mokwo berhenti jugak...kekadang terliur jugak dengan pangkat dan harta.....mokwo redho ajelah...rezeki mokwo sudah sebegini....mokwo hidup dengan Cara mokwo sendiri.....walaupun tak berapa nak ada, mokwo tak hingin 'MENCURI' hak orang lain...ape low kelazzzss tuh???






kuih cara adalah kategori kuih yg agak senang jugak penyediaan nya...masih menggunakan resepi cikgu dzana..sangat suka resepi nih....tapi mokwo dah kurangkan sedikit kadar lelemak bersesuaian dengan kandungan lemak tepu dlm badan badan mokwo nih...:)) sapa nak yang ori boleh pergi rumah cik gu Dzana wokay...

Cara Manis
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan santan pekat
3/4 cawan susu cair
3/4 cawan air
1 biji telur A
1/2 sudu kecil garam
50ml air + 3 helai daun pandan..kisar dan tapis = 50ml air pandan
1 sudu besar minyak masak
gula pasir secukupnya
daun pandan secukupnya utk sapu acuan

cara2:

  1. satukan semua bahan  kisar guna blender
  2. panaskan acuan cara..oleskan acuan dengan minyak masak..bila dah cukup panas..baru tuangkan batter..masak sekejap ..sudukan gula pasir secukup rasa di atas batter yang separuh masak
  3. tutup acuan dengan tudung periuk sehingga permukaan atas batter masak sekata

9 comments:

~K Ham~ said...

Kita nak kuih cara lima ketui je...nti lelemak tepu dalam badan akak ni ketawa riang...

Kawe bz sokmo kat ofis...

Qhaifa Nur said...

cantik warna hijaunya...
saya pun suka kuih cara ni..

izahdaut said...

mokwo.. comelnya mulat2 caranya. saya nyer acuan cara rasanya dah tak leh guna. tiap kali buat kuih melekat habis. any tips untuk guna acuan tu balik? huhu

tun_telani said...

mokwo.. sedapnyer.. tun suka sgt mkn kuih cara manis. cara berlauk tun x suka. tp tun x pernah buat kuih tradisional. acuan pun xde.

Liza said...

salam kenal mokwo...liza xpernah buat kuih cara ni, tp bila tgk bhn2 dia xde la ssh mana...Liza salin resepi dulu yer....thnx mokwo

K.Nor said...

CARAmu yg bulat2 menggoda diriku hehehe

nOOrsha said...

sedap nampak cara ni mokwo..comel jer...en hb suka ngan cara manis :)

mokwo® said...

nah amek 5 ketui..penambah lemak sesedap rase :D

mokwo® said...

to Qhaifa nur:
cantik lagi sedap di makan..kalau yg beli takkn rase sebegini

to izahdaut:
actuall..mokwo pun ade acuan kuih cara nih..tapi tu lah masaalahnya melekat memanjng..kalau izah nakkan tipsnya izah boleh terai baca tips2 dari blog jurnal bdaria..dia merendam acuan dlm air asam jawa kemudian bakar acuan yg telah di lertak minyak dlm oven selama sejam...boleh lerr cuba zah

to tun:
tun boleh oder acuan yg mcm mokwo nih dr chik mimi..pasti memudahkan byk kerja

to liza:
salam kenal liza.boleh2x dah salin harus cuba tuh!

to kak nor:
bulat tuh seksi...ahaks!

to nOOrsha:
semamangnya sedap...yg penting sungguh senang dr segi bahan dan cara nak buat!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...