kek epal
Originally uploaded by kaknikyusof
nih kes nak perabih epal yg dah lame dok terperuk dlm fridge..sampai nak merajuk dah pun.resepi nye amek dr blog my kitchen snippet. to my surprise..kek nih rasenye tak ubah mcm bingke ubi kayu cume lagi sedap je...ade rase masam. lemak berkrim tak terlalu manis. tapi budak tak berapesuka mungkin sebb ade bau serbuk kayu manis. but anyway i like it..next time nak buat kena buat setengah adunan aje...jo moh tengok resepi..i kopi pes n transalate aje!
bahan2:
226gm butter
180 gula kastor
4 biji telur
200ml fresh cream(mokwo gune whipped cream )
300gm tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 bijik epal sederhana besar-didadu alus2( yg nih mokwo tambah sendiri..nak perabih epal)
cara2:
- pukul butter n gula sampai kembang
- masukkan telur satu. pukul sampai jangan berkeladak yeh!
- masukkan pula bahan2 kering yg telah di ayak terlebih dahulu.di selang seli dgn cream tadi. masukkan epal yg diracik.pukul till sebati.
- tuang adunan dlm loyang 9" yg dialas ngan kertas myk.
- letakkan topping diatas adunan kek tadi.
- bakar @ 180 C untuk 40-50 minit
topping:
1 biji epal sebesar penumbuk( buang kulit n hiris nipis)*
2 sudu makan gula*
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis*
--gaul semua bahan. dan letak atas kek sebelum di bakar
No comments:
Post a Comment