ari tuh jalan2 pegi kedai jumpa lak ketam..so belilah ..tapi tak tau nak msk ape..so goreng jelah ngan kuew tiau yg ade..hehheh not bad lah!!! whole family suke,,,depa tuh klau ketam kan masak apa pun laju je!~ sea food memng kegemaran ku...jgn lah dpt gout udah le!
so...resepi nye basic sangat,,,,,tutup lubang idung pun bleh buat...heheheeh
bahan2 :
450gm kuew tiau basah
5 tangkai cili kering*
1 labu bwng besar*
5 ulas bwng putih*
2 sb kicap pekat
2 sb sos tiram
3 sb kicap manis
1 sb hoisin sos
2 ekor ketam- bersihkan n potong 4
segenggam togeh
garam gula secukup rase
cara2:
- kisar bahan2 *. panaskan myk masak.. tumis bahan kisar till naik bau.
- masukkan segala mak nenek sos. tuang ketam kedalam kuali bersama bahan tumis.
- msak ketam till warna ketam berubah jadik merah. buh lah kuew tiau. kacau api kecil till sedikit kering.
- masukkan togeh yg dah dibersihkan. sedia untuk di hidang
1 comment:
Sedapnya kue tiau...dah lah tu, masuk ketam lak.. ish ish ishhhh...
Post a Comment