Pages

Thursday, December 17, 2009

cotton japanese cheese cake


cotton japanese cheese cake
Originally uploaded by kaknikyusof


kek yg lembut senang d makan untuk pelbagai peringkat umur..kalau agak2 malas nak kunyah tolan aje deh!! sungguh sodap , tidak terlalu cheesy n tidak terlalu manis..sesuai kan utk yg berdiet..pepon this recepiis a must try one! aku ceduk dr dapur hasue...ikut step dia sebijik sebijon yah...pasti menjadi...InsyaAllah...untuk resepinye di sini ...apinya hendaklah tak terlalu kuat...utk oven mokwo, mokwo guna 130-150 c aje...1 hour dah masak


Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)


Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon


Cara-cara
Utk adunan A:

  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler.
  2. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
  3. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).


Utk adunan B:

  1. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  2. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  3. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

mintak halal ye hasue sbb kopipes! my link just doesn't work right now!!

1 comment:

HaSue said...

Memang nampak gebu jer ciskek tu..kek nih mmg sedang2 jer manisnya..x terasa dah telan byk kn..hehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...