Pages

Tuesday, July 20, 2010

banana pop.....yeh, yeh,!!

masih lagik menu yg simple dimple, easy greasy..sebb tuan dapo masih dok uhuk2..wek2..kang buat menu yg susah2..berkoyan2 lak kahak tuh..takut termasuk dlm menu yg disediakan ...ade org  ke lalu nak makan nanti??
bercakap pasai kahak nih, teringat mokwo pd kakak ipar mokwo yg mengatakan bahwa ade seorang maid indon telah meludah kedalam masakan majikan nye setiap kali dia masak. perbuatan tersebut telah dirakam pd cctv dan langsung maid tersebut di anto pulang..maid tersebut memberi alasan bahwa perbuatan nye itu dpt mengiratkan hubungan silaturrahim antara keuarga..yaikkks....ye ke? air liur biarpun tidaklah najis..tapi secara scientifik nye mengandungi segala mak nenek bakteria..tak kah ianya kotor..buatnye org tuh ade penyakit TB..tak pasai dah transfer TB kat org lain..penganiayaan tuh!! so hati2 lah  pd sesiapa yg punyai bibik2 yeh!
resepi yg mokwo ambil dr blog Nshafea duniaku, nampak cukup mudah, tapi bila dah goreng  mcm nak semput balik mokwo!!..70% of the banana pop mokwo pecah terburai..buat pun skit jek!! frust betui...tapi bila dah makan, memang sedap betul..terubat skit kekeciwaan tadi..
next time bleh buat..BUT..kau big punya but!!!..hahaha..kena guna api perlahan, goreng skit2 dan jgn sampai terlalu garing yek!!! so selamat mencuba! tq sheila kerna berkongsi resepi yg sedap inih!!

Bahan-Bahan

Sesikat pisang - 10 biji di belah dua (pisang awak, abu, montel) sy guna pisang montel

Kulit popia ikut berapa biji pisang

1/2 cawan susu cair

1 sdb butter

120gm coklat masakan

Letak pisang yg di belah dua keatasa kulit popia dan balut mcm buat popia, lekatkan hujung kulit dgn sedikit tepung yg di bancuh dgn air

Grg dlm minyak yg panas hingga kekuningan

Coklat masakan di masak cecara db ( double-boiler) 

Bila dah cair masukan susu dan batter kacau sebati hingga pekat

Susun banana pop dlm plat dan hias banana pop gan coklat sos atau boleh di mkn secara cicah



1 comment:

mokwonik said...

waduh simple betul ye menu snack hari ini!!.terliur betulah printi punya mulut ni sampai terkeluar air liur nih heheheh.Any way baguslah Mokwo buat banana pop nih lagipun,banana is a healthy friut.Yummy Yum!hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...