Pages

Monday, July 19, 2010

serawa mango

salam buat semua..Alhamdulillah...kerna mokwo sudah hampir 90% sembuh dr asma..tapi nak start buat kerja2 umah yg bertambun tuh..badan yg tak sengal pun boleh jadi sengal balik..iirk..malas tulll!
sebelum buat ape2 mari kita re-energized ourselves dgn memakan high carbo food sprt desserts nih!!!! senang nak buat, senang nak makan, senang keje at last but not least senang hati..muaahahaha...kira desserts 4S le nih..hihihi..pinjam tagline dyg jack lak!!!
resepi asal dr mama kedah (ibu mertuaku), yg menetap di kulim kedah..seorang cikgu pencen, walaupun usia sudah mencecah 70++an tapi tahap kecergasannye ngalah remaja sweet 17..rajin teramat!! resepi nih pada asalnye menggunakan pisang( pisang emas, berangan atau montel)..tapi mama kedah kata klau buh mango pun bleh gak!..sedap... bebudak sure suka punya!!! simple n easy!

bahan2:
3 biji mango emas itam yang masak ranum (or apa2 mango, bukan yg dah lembik yeh!)
500ml susu segar
secubit garam
gula batu secukup rasa (hancur2kan- supaya cepat larut)

cara2:
  1. mango di kupas kulit n potong dadu
  2. masak susu segar dgn api perlahan till didih..hati2 jgn sampai menbuak2
  3. masukkan  gula ,garam dan akhir sekali mango
  4. kacau sekejap shaja..agak2 gula dah larut
  5. matikan api dan boleh hidang ..panas or sejuk
  6. boleh makan ngan pulut kukus, roti jala , serabai or roti canai!

2 comments:

ijayuji said...

Salam mokwo!!! rindu lah kat mokwo rindu nak tgk nenek bongkok tu ehehe... mokwo sihat ke? hrp2 sihat ya ;-) mekaseh dtg singgah n doanyer sekali, kita nak bwk balik serawa mangga tu sekali taw! :D kangen karo mokwo! :D

mokwonik said...

mokwo sihat Alhamdulillah..nak serwa ameklah..ayat akhir tuh..mokwo tak paham tuh makna nye..tak abeh khatam bahsa jawa!!hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...