Tuesday, July 27, 2010
blueberry muffin
salam buat semua pembaca..weekend baru2 nih mokwo tak kemana2 pun..activity hanya berkisar di rumah aje....kebetulan along hadi balik dr asrama, so masa yg berharga itu diperuntukkan utk melayan kerenah anak2 je lah..seronok teramat sangat..melihat anak2 yg semakin membesar..peribadi dan sahsiah juga turut berubah..klau dulu kan bila time masuk waktu solat..mokwo akan terpekik2 dan berkejaran dgn rotan utk memastikan anak2 solat menepati waktu..tapi sekarang mokwo boleh simpan suara jeritan merdu mokwo tuh..hanya perlu bagi hand signal..anak2 udah paham dah..
klau dulu, bila along hadi bertemu kakak..kaki tangan..debuk debak..karate do, tea kwuan do..terpekik terlolong, calling names..bergaduh hanya Allah aje yg tau..sampai sedara mara dan kenalan2 tengok pun menggeleng kepala...sekarang, Alhamdulillah..sujud syukur mokwo, kerana masing2 boleh bergaul dan berbicara dgn sopan dan baik..moga2 berkekalan
buat muffin utk makan2 sekuarga..sedap jugak..kes nye nak perabih kan blue beri yg mokwo beli sebelum mokwo semput dulu..sebenornye nak buat resepi lain..tapi kan beli dah salin resepi tak tau letak di mana..jadiknye rembat aje deh resepi yg mana ada dlm simpanan
resepi dr blog Hjh Noraini- Resepi Noraini..yg di perolehi dr allrecipe.com..trimakasih ye chef kerna sudi berkongsi resepi..klau sesiapa tak gheti buat kek,atau buat kek cam tak moh jadik... harus baca blog nih..kaya dgn tips n tunjuk ajar!
Bahan-bahan :
125 gm mentega
150 gm gula halus
2 biji telur
250 gm tepung kek/tepung serbaguna
1 sudu teh serbuk penaik
secubit garam
70 gm susu segar/uht
1/2 cawan inti blueberi
1 sudu teh esen vanila
Cara Membuatnya :
1. Pukul mentega dan gula hingga putih dan gebu.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati.Masuk esen vanila.
3. Ayak tepung, serbuk penaik dan garam,masukkan ke dalam adunan mentega berselang-seli dengan susu sambil digaul rata.
4. Sudukan dalam cawan kertas. Isikan 1/2 cawan saja.Letakkan inti blueberi atasnya.
5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 25 minit hingga masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment