Pages

Monday, April 4, 2011

Bebola Manis aka sweet balls

Assalamualaikum...resepi simple...lebih kurang macam kaya balls jugak..but sukah2 hati boleh letak apa2 inti pun kita nak...bluberry ke, peanut butter ke , gula perang ker...

cara buat salin tak tumpah macam buat takoyaki...video boleh tengok kat sini

yang nih buh nuttela..sedap bila dan sejuk skit..boleh melecur lidah kalau kunyah panas2..dari pengalaman lah :P
sedapppp! tak lagilah dok beli kaya balls yg kecik ciput , makan pun berebut dengan anak2......resepi ni gerenti lembut sampai petang or malam biarpun di buat pagi2 lagik...tapi haruslah simpan dalam tupperware yang tertutup lah!

perhatian yek :
actually, n3 nih dah tulis lama dah..tapi di sebabkan terpaksa menjaga orang sakit, my daughter..lepas tuh mokwo pulak KO gak...so ari ni baru boleh publish...so kira dah selamat di proses lah balls nih! tak dapek den nak lawe  sesapa makan yek!

sweet balls :
bahan2: ( 1 cawan = 250ml )

bahan A:
1 3/4 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil garam
1/3 cawan marjerin --sukat lepas tuh cairkan
1/3 cawan gula
2 sudu kecil vanilla esen
4 telur kuning

bahan B :
4 telur putih
1/2 sudu kecil cream of tartar--kalau tak de boleh guna beberapa titik jus limau nipis

bahan inti:
kaya
nutella
filling

cara2:
  1. satukan bahan A dengan menggunakan hand whisk.sebatikan
  2. pukul bahan B hingga membentuk soft peak or bila terbalikkan mangkuk, adunan tak jatuh !
  3. gaulkan dalam adunan A perlahan2 hingga sebati
  4. panaskan acuan tako
  5. isikan adunan separuh penuh..masukkan inti dan tutup dengan adunan selbihnya supaya menjadi penuh acuan
  6. bila sedikit masak..balikkan adunan batter membentuk bulat..sini refer proses men'tako'
  7. balik2kan sehingga masak

12 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam mokwo ..apa kabar?nampak sedap bebola tue berintikan nutella...

♥LOVE2COOK♥ said...

Ahhhh tengah drooling badly here! Wish I could grab some over for my teatime soon! :D

mokwonik said...

to atie:
waalaikumussalam atie..mokwo dah sihat skit Alhamdulillah..memang sedap nih..bagi tau sekali lagi..makan bila dah sejuk yek!

to love:
i too wish i can give u some..too bad dah finish lahh! late publish.:(

al-lavendari said...

terima kasih kerana sudi komen dan follow saya.

nak komen sikit .. cewah, baru pertama kali dah berani nak komen, bukan saling tak tumpah tapi salin tak tumpah.

tak caya baca kek sini ..

http://al-lavendari.blogspot.com/2010/09/saling-atau-salin-tak-tumpah.html

kak Erna said...

mokwo..alhamdulillah mokwo dan anak dah sihat..boleh mulakan operasi masak masak..
sedap2 pulak tu..
tah bila la nak mencuba..

mokwonik said...

to tuan haji Al-lavendari :
terima kasih jugak buat kunjungan balasdan follow mokwo di sini

to kak erna:
terimakasih kak..masih bersisa sakit tekak lagi..tak dapek nak serbu umah kak erna ceduk sambal tempoyak! :(

Yat Maria said...

Mokwo

memang sedap tako with nutella filling...sedapppp..ingin gak nak try buat..carik acuan dulu..

mokwonik said...

to yat ;
dulu kak mokwo pernah terbaca ade blogger yg guna acuan bahulu or acuan small muffin aka patty tin ;) tapi mokwo tak pernah try

Ayu Safieza said...

Mok Wok.....uwaaaaaaaaaaaaaa...u terlmbat dah...mmm konpem abis eik......sweetballs ni ngan kaya nn jem pun ok kan?:)

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh...
Just want to let u know..you have been recognised:)

I have award for you sis! sudi2kanlah pick it up:)

Jazakillah

Nieza said...

Assalam mokwo apa khabar? alhamdulillah anak dh baik yer....sedap nengok sweetballs ni...rasa nk ngap jer..hehe btw nanti singgah umah ambil poskad yer..tq:)

Yati Ali said...

As salam mok wo...baru nak mintak sebijik, dah habis lah pulak...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...