Pages

Friday, April 29, 2011

blended orange cake.....at last !!!

mokwo suka sangat kek nih..makan tak berhenti..huhu bahaya tul!

 finally sampai gak kek nih kat dapur mokwo...1st2 fida publish dia punya resepi kat myr , mokwo sudah tertawan dengan resepi yang simple2  nih.....nak buat kek yang susah2 memang bukanlah kepakaran mokwo....tangan masih keras kejong lagi dan ilmu masih tak cukup banyak dalam bab2 kek nih

1st attempt..kek mokwo , hampir menyerupai bengkang...coz hanya letak 1 sudu kecil baking powder...tersilap baca resepi punya pasal...biasakan kebanyakkan resepi dia guna sukatan sudu kecil..tapi resepi nih guna sudu besar lah pulakk!!!  tambahan pula... buat kek di tengah malam yang hening...just imagine the goose bumps every 15 min...penakut hangit! hahaha

cuma mokwo pesan ..make sure orange yang di guna masih baru beli lagi dan buang betul2 dia punya 'core'...  kek nih InsyaAllah memang tak pahit,,, tersangatlah sedapnyerrr sebb tak muak langsung...do adjust the sugar measurement...coz original resepi memang agak manis..but hei.. it all up to your taste buds!

mokwo buang yang bahagian nih!!
thanks a bunch to fida di myr...mokwo tempekkan resepi dia kat sini pulak! ramai yang dah menikmati kek nih...yang belum cuba tuh pastikan cuba yek !!

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

  • 1 bji buah limau ( mokwo guna 2 biji )
  • 1 cawan minyak ( mokwo guna butter cair )
  • 2 cawan gula halus ( mokwo guna 1 1/3 cawan )
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sb ( SUDU BESAR ) baking powder* ( *diayak bersama )

Cara-cara

  1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  2. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  4. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak

5 comments:

Ummi Humaira said...

salam...

ummi datang nk cedok resepi di atas yer...
tp tak tau ler bila nk menjadinya...

~Norul Mas Hana ~ said...

Mokwo,
bilalah saya nak mengekek oren nih.. =) tiup2 sikit..

Nieza said...

assalam mokwo....wahhhhdah sampai dapur mokwo dah kek ni yer...hmmmm sedapnya bau oren tu kan...saya jer lum menerai lagi....hehe

noorsafone said...

salam mok wo...gula tak payah dipukul hingga kembang dulu ke...blender semua je ya..

mokwonik said...

to ummi:
waalaikumussalam..tak per ceduk dan peram dululah..hihi

to Norul Mas Hana:
puh kiri...puh kanan...dah kena tempias air liur dah nih!! hihi

to nieza :
waalaikumussalam...kena terai nieza..sedap nih!

to noorsafone:
waalaikumussalam...kak noor memang tak yah pukul2 dah ..main campak dalam blender semua nya..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...