Pages

Wednesday, February 15, 2012

Green Peas Cookies


i need to use up my green peas powder...bought the powder last few months and it has been happily hibernating in my freezer... for wat!! next time mokwo kena betul2 plan...supaya bahan2 bakery not being wasted...tetapi kekadang sukar utk menahan nafsu..terutama sekali bila berjumpa dengan bahan2 yang susah nak dapt..seperti tepung green peas nih...walaupun tak plan pun nak buat..mokwo sambar jugak tepung tuh sekilo.... sib baik sekilo jek...!  me n my big eyes!

yep! i accidently put xtra baking powder....the cracking patterns look  kindda creepy!

hari tuh..Yatie ada publish pasal kukis nih...dan ingatan ku tentang tepung nih kembali segar lah...tapi tangguh punya tangguh baru sekarang 'ter'buat...mokwo hanya buat satu adunan sahaja....bagi mokwo biskut nih cukup sedap..melt in the mouth lah bak kata omputih...tapi di rumah nih lain pulak seleranya..masing2 macam tak berminat nak makan...so terpaksa rela lah mokwo habis kan nya sorang2.....di temani ber liter2 air masak suam buat penghilang dahaga

so mokwo letak lah resepi nya di sini pulak lah ye....resepi asal dari Along Roz...dan mokwo copy dari blog Yatie...terimakasih banyak2...sebuah resepi biskut yang simple dan sedap lah bagi tekak mokwo........macam terkena aura Hari Raya lak...:D

Green Peas Cookies

Bahan-Bahan

  • 1 cwn Tepung Kcg Peas (bukan tepung kacang hijau ekk!)
  • 1 cwn Tepung Gandum
  • 1/2 cwn Gula Aising
  • 1/2 st Baking Powder
  • 1/2 st Garam
  • 1/2 cwn Minyak Mazola atau secukupnya..(tuang sikit2 ya masa menguli doh)
  • 1 biji Telur Kuning-Yatie tambah sedikit warna kuning
Cara-Cara
  1. Gaulkan kesemua bhn2 kering sehingga sebati.
  2. Tuangkan minyak Mazola sedikit2 sehingga terbentuk doh lembut.
  3. Bentukkan bulat2 seperti guli. Sapukan atasnya dgn telur kuning.
  4. Bakar dgn suhu 180C selama 15 minit atau sehingga masak.
  5. Sejukkan & Simpan dlm bekas kedap udara.
 p/s: Along Roz kata resepi nih asalnya resepi biskut mazola...so boleh guna resepi yang sama utk buat biskut    mazola yek!

    7 comments:

    Yatie said...

    alahai comel2nya kukis mokwo ni...mmng sedapkan kukis ni..yatie makan sebalang pun takpe...mmng sedap sngt tapi siaplah air berbotol2 ..he3...

    mokwo® said...

    tu lah tuh...tapi bagus jugak minum air banyak2 nih..suka biskut nih, sebb senang nak buat!:)

    Acik Erna said...

    assalam mokwo..lambat jumpa la resipi ni..acik pun pernah beli tepung green peas ni.
    tak buat2 sebab tak tau nak buat kuih apa..sudahnya expired..rugi betul ..baru jumpa resepi disini..

    cik cek said...

    Mokwo...nak sikit cookies...nak rasa...kot jgn kempunan..he he..:)

    Ayu said...

    assalam mokwo..waduh terasa macam nak raya lagilah bila nampak cookies ni..
    memang sedap ..kat sini tak ada jual tepung kacang hijau ni..so kita kisar kacang hijau originalnya sampai halus ..sedapp..

    ummiaisyah said...

    salam kenal mokwo..
    sy suka sgt sekut ni..rasanya lg sedap dr sekut mazola..tp sy selalu wat pakai kcg peas blend..next taim buat versi ni plak..thanks 4 sharing

    Ayu Safieza @ Humaira' said...

    Assalamualaykumwbh Mokwo....oloooooo tomey2....cute miut and must be marbeles....mokwo apa kabor? winduuuu ar....happy weekend ya....

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...