Pages

Thursday, February 2, 2012

Air barli..penghilang dahaga !

Assalamualaikum.....
Pertama nya mokwo nak ucapkan terima kasih kepada yang telah sudi meninggalkan komen pada entri yang lepas...Alhamdulillah , so far kakak tidak lagi menghadapi masaalah ketika berada di sekolah...dan semangat untuk ke sekolah semakin pulih berbanding dengan sebelum nih...nak pergi sekolah pun seram sejuk kaki tangan

ok lah kita tinggalkan si cerita si kakak...... mokwo lak banyak kisah suka dan duka berlaku sejak kebelakangan ni...semangat ber'blog'ging semakin menjuunam...er timbus terus kot!...nak masak pun jadi buntu semacam...di tambah badan senang ajer menjadi letih...kaki pula sekejap sekejap sakit di bahagian tumit....terutama bila berdiri dengan kadar masa yang lama....cukup menjadikan mokwo immobile kebanyakkan masa...apa nak di buatkan..itulah ketentuan alam...bila umur sudah meningkat , prestasi badan akan semakin menurun. seingat2 mokwo, masa mokwo muda2 dulu mana pernah sakit2 badan ker, tumit ker..bahkan demam pun cukup jarang...sekarang, mokwo kalau nak berjalan, beg berisi ubat-ubatan sebundle mesti akan menjadi teman seirirng...:D


oklah...kali nih tak masak apa2 canggih pun hanya sekadar minuman penyejuk tekak yang  cukup best....natural goodness..... resepi yang dah lama mokwo intai dari dapur kak nor SG...resepi asal dari Rabiatun (tq very much!! )...mokwo tambah kan sedikit halwa kundur untuk memberi kelainan rasa pada air barli nih...mokwo pun cukup setuju dengan kak nor SG...air barli yang di kisar akan menyerlahkan lagi rasa barli tersebut...pekat lagi sejuk tat kala mengalir di anak tekak..so sapa2 nak cuba , bisa aja dong...tak susah pun..cuma nak rebus barli nih memakan masa skit ler...kalau boleh rebus lah guna api yang perlahan sehingga barli bengkak...kalau tak dak masa sesangat, boleh beli dari tin yang dah siap rebus punya...sonang keje! :D

mokwo punya sudah semestinya suam2 kuku...itulah istimewanya jadi org semput nih!:)

AIR BARLI
resipi : Rabiatun
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1/2 peket barli @ 3/4 cawan ~ k.nor buat 1/2 cawan jer
1 jug air
gula secukup rasa
Ais
sedikit biji selasih yang direndam ( mokwo  yelek!)
3 helai daun pandan ~ k.nor tambah
sedikit halwa kundur (mokwo tambah...boleh di beli di kedai2 runcit atau pasarraya )

Cara-cara
Cuci bali hingga bersih. Toskan.
Masukkan dalam periuk bersama air dan rebus sehingga bali agak kembang.
Bila dah kembang dan lembut, ambil 1/3 dari biji bali tersebut dan blend hingga hancur.
Masukkan balik bali yang diblend ke dalam periuk tadi. Jika nak banyak boleh tambah air.
Masukkan gula secukup rasa. Masak sekali lagi hingga gula hancur. Boleh juga dimasukkan gula dahulu baru diblend.
Sejukkan sedikit, barulah dituang ke dalam gelas dan letas ais dan juga biji selasih. Sedia diminum.

9 comments:

Liza said...

salam mokwo...selama ni liza xpernah pulak nk blend barli tu, nnt kalau buat pasni blh la try blend pulak....mst terangkat beb....hhihiihi

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam mokwok long time no hear....one of my favourite drinks..akak suka perah lemon sedikit...fuh.....nikmat tak terkata

mokwo® said...

to liza:
memang ade kelainan lah liza...mokwo rase lebih sedap..sebb air akan menjadi likat2 gitew...kenyang minum!

to kak paty:
tu lah tuh..kita berhibernate sekejap:)...oooh boleh perah lemon...nanti nak terai! sounds good too!

Acik Erna said...

assalam mokwo..jangan la tenggelam terus ye..sesekali muncul la..
air barli memang sedap mokwo..lagi2 tambah daun pandan..wangi je..

nOOrsha said...

salam mokwo...aduhai kalo petang2 gini dpt minum barli suam2 ni sedapnyaa.... nmpak enak bangat :)...

time kasih mokwo atas ucapan di blog sy tu...insyaallah teruskan berblogging, mane tau lepas ni giliran mokwo pulak..rezeki darinya kalau dia nk bg x kira siapa kan.. :)

~K Ham~ said...

as salam mokwo....air barli minum suam2...pehhhhhhh sedap weh...kak ham selalu buat satu periuk beso...pastu masuk dlm exbok kasi sejuk....senang anak2 nak minum...

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Mok wooooooooooo, mas kat hospital ari tu...ni je la air yg ayu boleh minum...ma wat ngan gula batu....nanti boleh try dgn halwa kundur la pulak.....sampai now Ayu sukeeeeeeee air barli...bubur barli lagi laaaaaaaaaa.....

mokwo® said...

to kak erna:
dear kak...lately masa kita suntuk semcm...terkejar2 tika nak nulis blog..malas pun ye!:)

to noorsha:
alahai sha..segan nya mokwo nak berharap sebegitu..oklah kalau ada mas memang mokwo akan teruskan ber'bloggng'

to k ham:
haaaa tu dia...hambik ko se puyuk...hihi..kalau ade tukang makan memang best buat!

to ayu:
air barli memang healthy...wish you a very double speedy recovery!

K.Nor said...

adusss sedapnyer mokwo! air pebret ku dan my laling ni.. mmg syok kan bila kita blend barli tu .. lebih terasa barli tu.. mmg dah berkali2 duk buat air ni.. mekasih pd tun atas resipi dia yg mmg mabeles ni kan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...