Pages

Sunday, February 5, 2012

Sambal Belacan Siam


Assalamualaikum,
Salam maulidur Rasul buat semua pembaca yang beragama Islam....jangan lupa untuk perbanyakkan selawat ke atas junjungan Nabi saw...kekasih Allah dan Rasul yang senantiasa di rindui..dan selamat bercuti lagi ...hoooray !!!

Ini adalah resepi sambal yang mokwo gandingkan dengan ikan bakar tempoh hari. mengikut resepi asal sambal nih akan menjadi pekat2 gituw...tetapi di sebabkan mokwo nak buatkan nya ala2 air asam, mokwo telah tambahlah sedikit air asam jawa dan blend semua bahan. bagi mokwo kalau buat air asam ni, rasa manisnya  mesti mau dominan...tapi ikut selera masing2 lah yek..sesetengah orang memang tak suka letak gula dalam masakan...

so oklah , kita stori short2 ajelah ari....banyak rancangan dan jemputan harus mokwo susuli
terima kasih Rinn atas perkongsian ini...cukup2 menyelerakan ! mokwo tampalkan di sini buat rujukan bersama2

resepi dari Rinnchan's Footpages

SAMBAL BELACAN SIAM

Bahan-bahan :
11 biji cilipadi...yg halus2 dan panjang2 tuuu. Kalau yg jenis kecil2 kena bubuh banyak lagi laaaa...
1 biji cili merah
4 biji bawang putih
1 biji bawang merah
Belacan 4in x 2in (Dibakar)
4biji - 5 biji limau kasturi (Diperah jusnya)
2 sudu gula 

air asam jawa secukupnya ( mokwo tambah )

Tumbuk semuanya kecuali jus limau. Bila dah lumat baru perah limau dan gaul. Kalau suka lumat..tumbuklah sampai lumat. Rinn suka yang tak berapa lumat. Bila tergigit serpihan-serpihan cili tuuu....Uuuuuuu tak terkata bestnya !!! ( mokwo blend semua bahan)

2 comments:

Acik Erna said...

ASSALAM DAN SALAM MAULIDUR RASUL BUAT MOKWO
mokwo..apasal sambal ni ada nama siam nya..asal dari sana ye.apa pun terima kasih ye mokwo..nak cuba buat jugak ni

cik cek said...

Ish2...tetiba baca resepi ni kechur lak pulak jadinya...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...