Assalaamualaikum,
Hari ni KNJ hanya sempat sediakan cucur Jawa ajer untuk breakfast pagi tadi...sedap pulak..anak2 makan berebut-rebut bila time kita buat sikit ni... tak pa lah esok KNj ingat nak buat lagi..cukup mudah juga nak sediakan cucur jawa ni...barang2 asas yang sedia ada di dapur, hanya godek2 dengan hand mixer, perap semalaman dan boleh di goreng esok pagi ok lah terus pada resepinya yah!
resepi dari rakan FB...kkLong Normah Mansor...terimakasih Kak !
CucUr JawA
1 1/2 cwn gula merah*
1/2 cawan gula pasir* ( KNJ kurangkan skit)
2 cawan air* ( KNJ lebihkan 2 sudu besar )
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
sedikit garam
cara2:
- masak bersama bahan2 bertanda * hngga larut. sejukkan
- tuang dalam adunan tepung dan garam kacau sebati dengan handwhisk
- perap adunan semalaman
- panaskan minyak sedikt (bukan byk mcm deep fry yek, cukup sekadar dapat goreng 1 keping cucur )
- sendukkan adunan dalam minyak dan goreng hingga bahagian tengahnya menggelembung. baru di terbalikkan
- goreng satu per satu hingga habis
9 comments:
Knj..bape lain a ditambah hujung nya tu..kuih cucur je namanya nya yang akak tau
oh begini rupanya
to kak E:
tak kisah lah kak..asal masuk mulut sodaaap! saya suka kuih ni coz chewy2 gitu!
To fuzidss:
ya fuzidss...ginilah rupanya!
assalam KNJ
sukerrrrrrrnya he hee sy suker sgt cucur jawa ni walau bukan org jawa tau he hee
kat kg memang pg2 mesti ada jual kalu malas biasa sy belilah
ada jg buat sendiri bila rajin
cantik jadinya, ranggup tepi paling best kan
to mamasaranur:
assalam mama...ngee samalah tekak kita...ranggup n chewy2 gitew..sedap bg KNJ...kat sini jarang org buat tu yg KNJ klau nak makan memang kena wat sendirik!
Try buat...tp x jd gelap pon...mcm x jd je...humm...guane
Naper masa goreng dia melekat
KNJ, nak tanya soalan...kenapa kita perlu perap adunan kueh nie semalaman....kalau masak terus x boleh ker?
Assalamualaikum, minta share ye.. mudah resepi awak ni, nak try :)
Post a Comment