Pages

Monday, June 21, 2010

Riakkah aku??? butter kek


Assalamualaikum..jarang sekali mokwo mulakan entri dgn bg salam yek!! tak patut betul lah!! mintak maaf yeh semua para pembaca blog nih! kekadang benda2 kecil nih we do take for granted.mcm mokwo lah!


ari tuh seorang sahabat telah menegur dan bertanya kabar mokwo sekeluarga..mokwo jawab dgn selambanye


"Alhamdulillah..semuanye bagus..nikmat Allah pada saya terlalu banyak",


rupa2 nye jawaban mokwo tuh telah disalah anggap oleh sahabat mokwo nih..di tegurnye mokwo supaya jgn terlalu riak...lalu dia menerangkan dgn panjang lebar bahwa nikmat yg Allah bagi tuh tak semestinya Allah sayang pd hambanya, tapi menjadi ujian buat hamba tersebut, atau Allah sengaja biarkan hamba2-Nya yg di benci itu di buai kelalaian nikmat dunia..mokwo terkebil2 jap.


tak sangka jawaban yg simple dan jujur itu boleh di banyak ertikan..well anyway, terimaksihlah kat hamba Allah itu, yg prihatin..tapi sygnye ceramahnye yg panjang lebar seolah2 tiada 'roh' nye....kerana mokwo cukup kenal sgt ngan hamba Allah nih yg begitu tebal pangkat Phd nye...(perasaan hasad dengki lah)..


itulah manusia berbagai2 sipatnye..org susah dia tak senang mulut nak kutuk, bila org susah tuh bertukar senang dia jadik tak senang mulut gak nak mendengki!!!


so utk tidak menampakkan terlebih riak( alasan je tuh, sebeno nye malas), mokwo hanya buatkan plain butter cake..buh choc topping..nak hias2 pun whipped cream dah basi..eloklah tuh tak bolehlah nak berlagak2 (riak dan takabur nih!)


meh nengok resepinya yg di ambil dr blog bro rozzan..cukup mahir tu buat gubahan n kek lapis.


trimakasih daun keladi, lain ari nak ceduk resepi lagi!


Ingredients:


250 gm butter


200 gm sugar


5 eggs


210 gm flour ( I used HK flour)


1/2 tsp baking powder....


I add in 1 tsp of vanilla essence.


Method:


1) Place butter, vanilla and sugar in a mixing bowl. Cream till light and fluffy.


2) Add in eggs one at a time and mix evenly.


3) Cream the batter till smooth and light.


4) Lastly fold in the flour and mix till well blended.


5) Pour the batter in a cake mould of any shape.


6) Bake at 180 degrees for about 50 minutes.

2 comments:

kakchik said...

assalamualaikum mokwo. apa khabar malam ni? dah lama tak jenguk mokwo.

kakchik pun tak pasti di mana riaknya jawapan mokwo tu tapi mungkin kawan tu baca dalam intonasi yang bunyinya macam riak kot.

sabar ajelah. kakchik rasa Allah nak ingatkan mokwo kot... anggap saje teguran dari Allah. insyaallah kita leh jadi insan yg lebih baik.

kakchik kurang sikit kek butter tapi kalau kek karot atau kek keju, mmg suka sangat. tapi kek apapun kalau org bagi FREE semua kakchik suka.

mokwonik said...

salam kakchik, mokwo baik2 aje..biarlah dia kakchik..hehehe mokwo memang tak kisah..yg baik kita ambil, yg buruk tuh buang jauh2..kek nih pun mokwo buat lama jugak nak habis..next time kena buat kek lainlah, biarpun kek nih sedap gak!
mokwo pung suka semua yg free!hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...