Pages

Saturday, June 5, 2010

chicken meatballs

hari nih punyalah banyak kenduri kendara, so mokwo memang nak masak yg simple2 aje...simple yet must be healthy n delicious..so these chicken meatballs are most suitable..di sebabkan malas nak kepal ngan tangan meatball tuh mokwo masukkan dlm muffin pan...tapi jgn buatlah cam tuh..kelak akan menyusahkan idup je!.. minyak yg keluar dr chicken meat tuh habis melimpah ruah..jadi nak kena lap sentiasa..dan mengotorkan oven jek!!!tujuan mokwo nak buat besar2..memang jadik besarlah sebesar penumbuk! hahahah..makan sebijik sorang dah cukup..tapi heran nye amny yg kecik tuh boleh abihkan 3 bijik..suka sgt dia! sedap ke??? memang sedap sgt..makan panas2 memang tak yah cicah ngan apa2 sos pun!the leftover mokwo buh dlm freezer..nanti bila2 nak makan boleh perangat! memang tak rugi buat!


resepi mokwo c&p dr blog jun-east meets west..byk lagi nih resepi2 western dlm blog nih..klau tekak rasa2 nak ubah selera bolehlah ke sana yeh!..tq very much jun! mokwo c&p kat sini lak!


4 pounds daging ayam kisar ( ground chicken )
16 oz spinach -cincang atau hiris halus ( I guna frozen chopped spinach..defrosted dan perah airnya sampai kering, mokwo guna yg fresh nye)
1 cawan parmesan cheese
1/2 cawan susu segar atau cream
1 biji bawang besar size kecil-cincang
4 ulas bawang putih - cincang
1 cawan panko bread crumbs( mokwo guna breadcrumbs biasa )
2 sudu besar siricha hot chilli sauce ( ikut suka lah nk letak berapa banyak ia, mokwo tak buh tak de)
2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 biji telur size kecil-pukul sikit

Campurkan semua bahan2 diatas hingga rata kemudian bulat2 ikut size yg disukai ( I guna ice cream scoop )
Alas foil atas dulang membakar dan griskan susun meatballs diatasnya dan bakar pd suhu 400'F selama 30-40 min, kalu buat size kecil kurangkan waktu membakarnya ia. Selamat mencuba.

3 comments:

kakchik said...

mashaallah... terliurnya tengok. dengar cerita amny makan 3 biji lagilah buat kakchik terliur.

MamaFaMi said...

Semalam ma makan meatballs kat IKEA. Ini Mokwo tayang chicken meatballs pulak. Ish, siksanya...

MamaFaMi said...

Salaam Mokwo... mama datang lagi ni. This time nak wish Pokwo HAPPY BIRTHDAY TODAY (14TH JUNE). Semoga Pokwo sihat selalu, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan di dalam keberkatan sepanjang masa.... Amin. Mokwo watkan Pokwo kek apa agaknya ye?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...