Pages

Wednesday, June 30, 2010

pau kacang resepi chef hjh noraini


i'll do less talking today..resepi pau yg ada sedikit kelainan kerana di tambah ovelet di dalam nye..dr segi rasa, tak jauh beza dgn resepi pau yg lain2..tapi yg pasti pau ini tetap lembut dan gebu dari pagi sampai ke malam jika di simpan dlm bekas tupperware. pau ni pun boleh di jadikan frozen utk kemudahan di masa kan dtg
so this is the recipe, mokwo c&p dr hjh noraini- resepi noraini..trimakasih byk2 chef!!

Bahan-bahan :

1 kg tepung pau

11 gm yis kering Mauripan

20 gm serbuk penaik double action

110 gm gula kastor

50 gm shortening (lemak putih)

15 gm ovalet

550 ml air

1 sudu teh garam (mokwo tambah sendiri)

Inti :

Serikaya, kelapa atau kacang merah



Cara Membuatnya :

1. Satukan tepung pau, yis kering, serbuk penaik, gula kastor dan ovalet dalam sebuah besen atau mangkuk besar. Gaul sebati.

2. Tuangkan air sedikit-sedikit hingga menjadi doh kasar yang agak lembik. Tambah air jika kurang lembut.

3. Pindahkan doh yang masih kasar itu ke atas sebiji dulang yang besar. Taburkan sedikit tepung gandum.

4. Letakkan shortening di tengah doh dan uli hingga ia sebati dengan doh.Mula-mula memang agak melekit, tetapi lama kelamaan ia akan menyerap dalam doh. Jika melekit, tabur sedikit tepung gandum.

5. Uli lagi selama 15 minit hingga doh menjadi lembut dan halus.

6. Masukkan doh ke dalam besen besar semula. Tutup dengan kain atau plastik. Letakkan di tempat yang hangat supaya ia cepat mengembang. Biarkan selama lebih kurang 45 minit atau sehingga doh naik 3 x ganda dari saiz asal.

7. Tumbuk doh dengan tangan bagi mengeluarkan anginnya. Uli sebentar ke bentuk asal.

8. Bentukkan doh mengikut saiz dikehendaki. Letak atas papan canai dan canaikan membulat.

9. Masukkan inti dan tutup doh. Letak atas kertas atau daun pisang yang dipotong empat segi.

10. Susunkan atas dulang aluminium yang muat dimasukkan dalam pengukus. Jangan susun terlalu rapat kerana doh akan mengembang.

11. Rehatkan doh 20 minit. Sambil itu, isikan air 3/4 penuh dan didihkan.

12. Setelah air mendidih, masukkan dulang berisi doh tadi. Tutup periuk dengan kain putih nipis dan kukus 15 minit dalam api besar.

13. Angkat dari api dan buka penutup.Sejukkan.

Nota : Resipi ini boleh mendapat lebih 40 biji pau bersaiz sederhana. Pau boleh dipanaskan semula keesokan harinya. Jika mahu buat sedikit, gunakan 1/2 resipi ini.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...