Pages

Wednesday, May 11, 2011

Dadih Homemade

clockwise perisa vanilla, pandan n blueberry....tapikan kaler purple tarak!!! hentam ajer lah kaler apa pun!

Assalamualaikum semua...suasana hari nih ada sedikit hazey...memang tak elok untuk kesihatan..cuaca pulak ..aduhai panas..summer sokmo di sini..
so hari nih buatkan dadih

dah lama teringin nak buat sendiri...agar2 biarpun memang senang nak buat tetapi selalu ajer kena postpone...al maklumlah orang yg asthmatic cam mokwo nih memang kena pantang makanan yg sejuk dan berais.

dulu macam nak demam going cold turkey dengan ais nih....tapi lelama  dah biaso...dalam panas terik melenting pun, mokwo lebih rela memilih utk minum yg panas2

terimakasih kak nor --Secubit Garam..akak yg cukup glamerr . .....utk resepi dadih nih..manis dadih cukup sempurna....anak2 mokwo teramatlah sukanya...siap tapau lagi utk pergi school bagi kawan2 makan
Dadih

10gm serbuk agar2 - kalau nak guna agar2 bertali boleh guna 1/3 dari sebungkus agar2 cap bulan(warna merah)
2 liter susu segar
1 1/4 cawan gula (atau 17 sb gula)
1.2 liter air
1 st garam
1 sb tepung jagung - dibancuh dgn 2 sb air

# yg ni terpulang pd masing2 ya..
coklat emulco dan pewarna coklat
strawberi emulco dan pewarna merah
pandan emulco dan pewarna hijau

  • Masak agar2 bersama air hingga mendidih. Jika guna agar2 bertali, rendam dulu supaya lembut dan lebih cepat hancur. Masukkan garam dan gula. Masukkan adunan tepung jagung. Masak hingga mendidih tp jgn terlalu lama dibiarkan mendidih nanti dadih menjadi keras. (Hendaklah sentiasa mengacau adunan ya)
  • Padamkan api dan biarkan seketika.
  • Sekiranya ingin jadikan dadih yg putih biasa tu, tak perlulah letak apa2 emulco atau pewarna.
  • Jika ingin hasilkan dadih berperisa coklat, ambil sebahagian dr dadih td, dicampurkan dgn coklat emulco dan perwarna coklat.
  • Begitu juga kalau nak perisa strawberi, masukkan strawberi emulco dan sedikit perwarna merah.
  • Biarkan adunan suam, baru la ditapis dan dimasukkan kedalam bekas yg diingini.
  • sejukkan dalam peti ais
next time nak beli lebih banyak colouring n emulco lagi....masuk shopping list lah dulu!!

3 comments:

ijayuji said...

Salam mokwo! kita mintak yg kaler pink tu! sana sini org buat puding lah buat dadih lahhh kita order jerlah! malas betul nak main2 dgn agar2 nii cuma nk makan yg dah siap depan mata jerrr! hihihi :D

K.Nor said...

wahh mokwo.. syoknyer pekena dadih time panas2 ni.. mekasih ya sudi try resipi lama nor ni.. mmg dah lama gak tak buat dadih..

ijah!!! apa malas2 nih.. dah gi godek nun :)

sedang elok rasa manis dia ya.. alhamdulillah.. mokwo tau la nor mana suka manis2 :)

mokwonik said...

to ijayuji:
ijah..ini dadih manyak senang wa cakap ..macs tu lagik susah..mokwo belum sampai seru nak wat macs lagik! meh lerr amek semangkuk!

to kak nor:
resepi yg memang dah lame skodeng..kebetulan ari nih kureng skit semput so memang buatlah..anak2 dah lama mintak..tq nor!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...