Pages

Sunday, May 8, 2011

pizza...no knead dough

mokwo letak toppin chilli tuna ajerr...tekak terasa nak makan yg simple2..cheese pun macam tak cukup jerr!
tengok baik2 texture pizza doh mokwo...kali nih buat pizza tak yah uli2...memang lembut..tapi sedikit kasar dari segi rasanye ie tak rasa macam kapas lah!

pembuatan nya teramat simple sekali..hanya campak tepung gandum, garam, yis dan air...kendian peramkan 30 minit...doh dia jadi seakan2 doh cekodok..lembik2 dan berair
lepas tuh boleh popok2 dengan tepung dan tekan terus dalm loyang pembakar ...letak topping...then bakar sampai masak...simple kan!

untuk mengetahui lebih lanjut cara2 nak membuat nye boleh lah singgah kat dapur mak peah -- kuali buruk..mak cukup bermurah hati mempamerkan gambo2 step-by-step yang cantik2...
so kepada sesiapa yang tak dak masa nak menguli bolehlah cuba resepi pizza  nih

u ols jugak boleh  google untuk cara2 lain menghasilkan no knead dough...ade tu mokwo tengok depa peram sampai 12 jam...woaaah lama tuh!! mokwo tak rajin lerr nak tunggu sebegitu lama...jadi kita ambil short cut punyalah......hihi

so rajin2 kan jari  singgah ke dapur mak peah yek untk d recipe!

Have a nice day everyone!! mokwo nak gi window shopping sat... tak pun ..nak meditasi jap ( tidoq laa tuh ) hihi!...baik hape utk kesihatan !!!

5 comments:

hani@debumelukut said...

dah add dah kuali buruk..tq, byk ilmu di situ.

Sue's said...

syoknya buat pizza gini...kena sabar tunggu jah ler...

Kak Sam said...

Waa ni kena skodeng cepat. Perkongsian yang baik untuk org2 yang kurang rajin

Ayu Safieza said...

Waaaaaaa...mok wo...ni new idea to number the pizza style.....mmmm happy mother's day to u :)

mokwonik said...

to hani:
suka baca mak peah punya entri..klasik!

to sue's:
memang kena menunggu leh kerja nye..tapi teringin mencoba sesuata kelainan..mujur lah boleh di makan..haha..sceptical gak nak cuba dulu2

to kak sam:
dah teropong ker belum tuh??

to ayu :
tq for d wish ayu!! sometimes kena ade variety...baru hidup meriah..hih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...