Pages

Thursday, September 8, 2011

puding keju pemanis mulut, pembuka bicara !!

Assalamualaikum ...salam sejahtera

puasa Ramadhan sudah...raya Syawal pun sudah.....puasa sunat enam hari dah beres ke belum???

mokwo pun hanya sempat menyudahkan 3 hari puasa....harap2 dapatlah laksanakan sampai habis enam hari..tak seperti tahun2 yang lepas asyik kantoi memanjang..segan nya dan sayang betul..kerana masa yang berlalu pergi pasti takkan boleh di'rewind' kan !

oh ya..agenda makan2 pun masih rancak lagi kan..memandangkan syawal masih di awal bulan lagi..this friday and saturday sahaja sudah ada 3 tempat mokwo nak pergi...tah sempat ke tak...sebb jauh2 semuanya...mokwo harap tak de lah yang nak tarik muko kalau mokwo tak dapat hadirkan diri !!! kekadang susah jugak nak bagi orang paham keaadan diri ini yang senantiasa sibuk memanjang.!!!!


ok lah..mokwo tak mau celoteh panjang2....nak cerita pasal episod raya mokwo sekeluarga pun mokwo belum habeh raya lagi....hihihi....next 2 weeks mokwo akan sambung beraya di kelantan pulak..InsyaAllah..!!

mokwo harus ke dapur nih.. .. nak masak2..sebelum mokwo undur diri..mokwo tempekkan resepi puding yang sedap nih... bahan2 yang simple pun boleh menghasilkan satu masakan yang memang marvellous rasa nya...many thanks to the owner..alongroz- kitchen corner dan juga blogger2 masak yg lain yg telah mencuba dan yo yo orr  meng'endorse' kesedapannya...akhirnya tergoda jugak mokwo untuk membuatnya setelah sekian lama memeram resepi !!

buat juadah utk open house nih....memang gerenti laku nyerr!



copied from kitchen corner - AlongRoz
Saiz 8" persegi
BAHAN2:
13g Serbuk Agar-Agar
1 liter Air
120g Gula
3 biji Telur
120-150g Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400ml Susu Cair
200g Susu Pekat
50g Mentega

CARA2:
1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
Masukkan gula & kacau sehingga sebati.

2. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
Masukkan susu & kacau sebati.
Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
Masukkan mentega sehingga sebati.

3. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
Sejukkan sebelum di hidangkan.

7 comments:

Acik Erna said...

Assalam mokwo selamat hari raya idulfitri..maaf zahir dan batin..
rinduu ngan mokwo..cantik puak puding kejunya tu..

K.Nor said...

salam mokwo.. tak rindu kat ai ke? sampai atimu.. huhu :)

slmt hari raya mokwo.. ampun maaf ya kalau ada silapsalah dlm tutur kata, dlm komen, dlm gurau senda selama ni..

kali ni baru sempat 1 hari jer dah kibar bendera huhu

♫ mokwo® ♫ said...

to k.nor n kak erna:
waaaaa...ai pun manyaaaaaak rindu pada u orang!!! tapi dlm bulan posa taun nih memang ai tergolek2 malasnyerrr nak hupdet..:))
mokwo pun samalah minta ampun dan maaf atas segala silap dan dosa

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam mokwo...lama xsinggah kt umah mokwo nie.Dikesempatan ini atie nk ucapkn selamat hari raya kpd mokwo..jika ada silap salah,penulisan atie yg menguris persaan..kemaafan atie pinta.
Dtg ambik e-card raya gak nk gantung kat umah atie..TQ

♫ mokwo® ♫ said...

to atie:
salam atie..terima kasih atas ucapan di atas..mokwo pun sama..mintak ampun dan maaf atas segala hal

Zana~Sweet Rose said...

salam mokwo...selamat hari raya iadilfitri maaf zahir & batin,wah.. sedapnya puding tu..kite nak tanyo ni, mokwo guno biskut cheese yg mano satu ekk!! biskut cheese julie tu ke?

♫ mokwo® ♫ said...

to zana:
salam aidilfitri jugak buat zana...yep mokwo guna biskut cis jjulie tu jugak..mokwo panggey biskut masin
nanti zana try yek!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...